Skocz do zawartości
PiraNha^

niekonwencjonalne zawieszenie kompa :/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałem prosić o pomoc, ponieważ pierwszy raz sie z tym spotkałem i szczerze mówiąc jestem zaskoczony bo nie wiem czym to jest spowodowane..

A więc na ekranie monitora wyskakują mi wszelkiego rodzaju kolorki i automatycznie zawiesza mi sie komputer.

Nie wiem czym to moze być spowodowane, słabą, taniutką (płytą główną najzwyklejsza ECS L7VTA) ? moze kartą grafiki (GeForce 4 Ti-4200 Gainward) ? czy też powodem jest system XP który mam aktualnie zainstalowany..

Prosze o pomoc, nie mam pojęcia co to moze być :|

pozdrawiam^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam na to ze Mocna grafa+ kiepawa plyta+ slby zasiacz

Wyglada to tak Zasilacz podaje slabe napiecia grafa wymaga dosc niezlych a plyta jeszcze sobie nimi plywa na lewo i prawo :) - ja miale mtak na ecs k7s5a - sprawdzalem na dwuch i dalej to samo...

Wymienilem plyte na innego producenta utwierdzajac sie w przekoaniu ze ecs to rzeczywiscie shit :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczne od podziękowań za dotychczasowe podopowiedzi.. pozdro dla turzol'a ; ]]

Przemyślałem to jeszcze raz i moge dodać że jak mi sie właśnie tak jak wczesniej pisałem zawiesi komputer, jak dam reset kompa dalej mam dziwne ruszające sie kolorki na monitorze (nie tylko w Windowsie) - dopiero jak dam na "Power" (wyłącze i włącze) - komputer odzyskuje sprawność.

Nie bardzo sie orientuje jaki mam zasilacz (wydaje mi sie ze wyższy niż 300W), spróbuje jeszcze stery najnowsze pod GF zainstalowac - moze to pomoze..

pozdrawiam^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tu obstawial ze to jakis wyjatkowo upierliwy wirus... :D A tak na powaznie to albo wina zasilki (nawet 350W noname na dzien dzisiejszy to desperatka) albo cos z grafa . Pamietam ze ostatnio czytalem jakis post o ti4200 ze cos mu sie tez partaczylo i pomoglo zalozenie nowego chlodzenia bo stare sie (w tym miejscu cytuje) "zuzylo" :) Ewentualnie zdejmij radiatory i przesmaruj je pasta to moze to cos pomoze . Najlepiej wsadz ja do innego kompa i zobacz czy problem sie pojawia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi