Skocz do zawartości
Traktor16

zmiany cen

Rekomendowane odpowiedzi

czesc wszystkim.

chcialbym aby ktos kto wie na 100% napisal czy to prawda ze po wejsciu do ue ceny czesci komputerowych maja spasc, bedzie to zwiazane z wprowadzeniem na takowe czesci podatku vat 0%. jesli tak bedzie to ceny znacznie spadna... 1/4(20% dla niekumatych) ceny jakby niepatrzec to od 200zl jest40zl mniej... :) :) czyli 40zl w kieszeni :):) lub na cos dodatkowego. jesli ta informacja jest prawdziwa to warto poczekac kilka miesiecy... :)

P.S. przepraszam za moja pisownie ale w obecnej chwili trudno mi wymyslic zdanie ktore by mialo rece i nogi, ale mysle ze to co chce przekazac jest zrozumiale :) pzdr dla kumatych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc wszystkim.

chcialbym aby ktos kto wie na 100% napisal czy to prawda ze po wejsciu do ue ceny czesci komputerowych maja spasc, bedzie to zwiazane z wprowadzeniem na takowe czesci podatku vat 0%. jesli tak bedzie to ceny znacznie spadna... 1/4(20% dla niekumatych) ceny jakby niepatrzec to od 200zl jest40zl mniej... :) :) czyli 40zl w kieszeni :):) lub na cos dodatkowego. jesli ta informacja jest prawdziwa to warto poczekac kilka miesiecy... :)

P.S. przepraszam za moja pisownie ale w obecnej chwili trudno mi wymyslic zdanie ktore by mialo rece i nogi, ale mysle ze to co chce przekazac jest zrozumiale :) pzdr dla kumatych

he he he:)) jak WEJDZIEMY do unii to nie bedziesz mial kasy na upgrady, bo Twoi rodzice zaplaca 2 x wiecej za jedzenie, kosmetyki i inne podstawowe rzeczy...co z tego ze stanieja kompy np (w co i tak nie wierze, bo na zachodzie sa podobne ceny a nawet w takiej UK drozsze)...dopiero zobaczysz jak chleb bedzie kosztowal 3 zeta a litr mleka 5 zeta...zapomnij o upgradeach:)

a tak troszke bardziej serio to duzo ludzi sie podnieca ze wejdziemy do unii i bedzie luxus jak nigdy...wszystko bedzie prawie za darmo, bo unia jest taka wspanialomyslna...pewnie zwioza nam Murzynow do pracy a Polacy w koncu beda mogli nic nie robic i tylko lezec..a Murzyn powachluje go w upalne dni i bedzie za niego pracowal;)...bedzie jeszce gorzej niz jest teraz...ok koniec

ide spac :ploom:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc wszystkim.

he he he:)) jak WEJDZIEMY do unii to nie bedziesz mial kasy na upgrady, bo Twoi rodzice zaplaca 2 x wiecej za jedzenie, kosmetyki i inne podstawowe rzeczy...co z tego ze stanieja kompy np (w co i tak nie wierze, bo na zachodzie sa podobne ceny a nawet w takiej UK drozsze)...dopiero zobaczysz jak chleb bedzie kosztowal 3 zeta a litr mleka 5 zeta...zapomnij o upgradeach:)

a tak troszke bardziej serio to duzo ludzi sie podnieca ze wejdziemy do unii i bedzie luxus jak nigdy...wszystko bedzie prawie za darmo, bo unia jest taka wspanialomyslna...pewnie zwioza nam Murzynow do pracy a Polacy w koncu beda mogli nic nie robic i tylko lezec..a Murzyn powachluje go w upalne dni i bedzie za niego pracowal;)...bedzie jeszce gorzej niz jest teraz...ok koniec

ide spac :ploom:

poczulem sie troszke jakbyl leppera sluchal.

nie chce sie wdawac w dyskusje o ue (+ i -).

ale moim zdaniem ceny na sprzet komputerowy powinny spasc (oczywiscie nie na caly sprz.kom.).a nawet jak nie spadna co jest mozliwe znajac naszych sprzedawcow, to zawsze bedzie mozna sobie pojechac te pare kilometrow za zach.granice i sobie jakis sprzecik przywiezc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli tak bedzie to ceny znacznie spadna... 1/4(20% dla niekumatych)

Wiesz co jestem niekumaty ale jeżeli cena spadnie o 1/4 to o 25 % a nie 20 % :evil:

dopiero zobaczysz jak chleb bedzie kosztowal 3 zeta

U mnie już z pół roku tyle kosztuje :lol: to pewnie jak wejdziemy do UE to w mojej mieścinie będzie kosztować 5 zł :?

vat 0% na czesci ? nie pomylilo Ci sie z netem ?

W krajach UE internet jest objęty podstawową stawką VAT więc jeżeli np. UK ma podstawową stawke VAT 22% to tyle samo będzie miało podatku za NET. W Polsce od niedawna mamy zniesiony podatek za internet dla indywidualnych odbiorców a nie wprowadzoną stawke 0% Vat . Wiec nie rozumiem tego porównania :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczulem sie troszke jakbyl leppera sluchal.

nie chce sie wdawac w dyskusje o ue (+ i -).

ale moim zdaniem ceny na sprzet komputerowy powinny spasc (oczywiscie nie na caly sprz.kom.).a nawet jak nie spadna co jest mozliwe znajac naszych sprzedawcow, to zawsze bedzie mozna sobie pojechac te pare kilometrow za zach.granice i sobie jakis sprzecik przywiezc.

hmmm...wiesz akurat uwazam ze Lepper madrze gada, lecz w nieodpowiedni sposob...a co do cen to przeciez juz mowia!!! kosmetyki, jedzenie, samochody nowe itd. beda drozsze...bo takie np. samochody sa u nas tansze(nowe) niz na zachodzie i z UE przyjezdzali by kupowac u nas...a przeciez do tego UE nie doprowadzi i nie pozwoli na to...tak samo jedzenie..z tego co wynika z unii to ceny maja byc w miare rowne tak??? no wlasnie...a takie np. mleko w Anglii kossztuje ok 0,80funta....a jeszcze bardziej (moze nawet teraz w maju nie bedzie tak zle) dostaniemy w pupe jak przyjmiemy Euro...z tym chyba juz napewno sie zgodzisz...Mam paru znajomych moich starszych w Niemczech i ceny tak podskoczyly ze glowa mala...np. zamiast 1 marki, kosztuje teraz 1 Euro 8O

no ale nie wazne :) tak chcieli ludzie to tak beda mieli (podobnie jak z SLD - jeszcze w ostatnich wyborach wygralo, a teraz??? jest prawie na szarym koncu...ale z tego wynika ze Polak najpierw musi dostac w dupe, aby sie przekonac ze cos jest be...szkoda tylko ze po fakcie i juz wtedy jest za pozno)

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sądzisz że polska wygrała by z zachodem jak by nie weszła od uni ?? a pozatym i tak ludzie uciekają z poslki ......... przykro patrzeć jak sie słyszy głosy znajomych z roku przyszłość=zachód ........ polska nie miała wyboru i nadal nie ma jesteśmy słabiutkim państwem w każdym calu a co do cen będą wyższe ale i będzie konkurencja więc i potanieje troche też pozdr nie bądźcie czarnowidzami!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh.

po 1. chcialbym sie poprawic 1/4 to 25% :) pisalem to w nienajlepszym stanie :roll: .

po 2. dokladnie!! niepomylily mi sie 2 sprawy, chodzi mi o podatek vat na czesci komputerowe a nie vat na internet( jak do tej pory net w polsce jest najdrozszy w europie)

po 3. ja nieprzepadam za ue, ale jaka jest inna przyszlosc dla polski??(nawet Papież popiera wejscie do uni, a on ma powazanie w calym szerokim swiecie i mysle ze troche sie na tym zna i nie pchal by Polski na samozaglade)

po 4. lepper n/c jak to w Polsce od zarania dziejow plany zawsze duper extra <span style="color:red;">[ciach!]</span>a lajcik gorzej z wykonaniem, co spowodowane jest w duzym sopniu przez ządzących( niemowie bylo kilka wyjatkow jak Jaggielo czy w pewnej czesci Chrobry ale to jednostki a jak historia pokazala jednostki nie sa wstane wszystkiego zmienic)

po 5. z tymi cenami( za chleb itp.) do konca sie niezgodze ze wszystko skoczy o kilka razy w gore, choc dopuszczam takie zdazenie do glowy. Lecz niejest to spowodowane przez unie, tylko przez naszych kochanych negocjatorow d.s UE ktorych Ci z uni ruchaja na wszystkie mozliwe strony. dlatego taka sytuacja moze zainstniec

po 6. chcialem tylko prosta odpowiedz " tak! bedzie podatek zniesiony albo 0% na czesci do kompa" lub " Nie. Jestes w wielkim bledzie"

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny na zywnosc beda wieksze bo sam produkt bedzie lepszy . Bedziesz se mogl wybrac co chcesz kupowac , mleko ktore spelnia normy czy tez nie . Samochody nie zdrozeja a wrecz przeciwnie , praktycznie caly towar luksusowy ztanieja z powodu braku cla .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy że żarcie pójdzie w górę o jakieś 30% - leżymy i kwiczymy - ceny sprzętu ne są u nas takie znowu tragiczne - porównując do cen żywności w innych krajach - inni mają duzo drożej, a te normy to sobie mogą wsadzić. Prawda jest taka że co najzdrowsze i najlepsze to rośnie na g***(sorry nawozie) - kafelki w oborze tego nie zmienią :twisted: ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu, spadną ceny tych produktów, które obłożone są obecnie cłami.

Podatki pozostaną bez zmian lecz spadki cen będą znaczne - przykład: GF 4 Ti 4200 - ok. 60 euro (nieco ponad 300 pln), podczas gdy obecnie cena tej najtańszej z porządnych kart wynosi ok. 500 pln.

Będzie taniej i nawet Andrzejek L. tego nie zmieni choć próbuje :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(nawet Papież popiera wejscie do uni, a on ma powazanie w calym szerokim swiecie i mysle ze troche sie na tym zna i nie pchal by Polski na samozaglade)

O tak Papiez ma tutaj najwiecej do powiedzenia, Papiez mowi: Unia dobra, to jak tu sie nie zgodzic.

Tak to jest argument! :) ( mialo byc ironicznie :> )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez demagogii i populistycznych frazesów, panowie szlachta.

Czy zdrożeje kokaina, za to Bebiko potanieje, to już takie tam futurologiczne gdybanie wróżki Semiry. Nawet jak jedna gazeta czy inny tefauen orzeknie, że potanieje pasza dla aligatorów, to zaraz inna napisze, że łeż to, a redaktor suczy chwost szmerglem szurnięty, i że potanieją aligatory, a mesje Paranoik mieli w zębach ordynarne wyzwiska i sprząta całe to szambo, któreśmy w temacie podwyżek, Unii czy Kościoła napłodzili.

Zresztą teraz i tak musztarda po obiedzie i można se.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie az tak nie bal - to nie unia ksztaltuje ceny tylko wolny rynek - rozmawialem ze znajonym dealerem alfy romeo - takie wozki w niemczech kosztuja na starcie po 20tys wiecej niz u nas - ale mowi ze jak podniesie cene o 1000 to i tak bedzie siemodlil zeby cokolwiek sprzedac :) poprostu nasz rynek nie zniesie podwyzek do poziomu unijnego - a unici to nie debile- znaja sie na naszej gospodarce lepiej niz my - najpeszy dowod ze to oni przygotowali nam plan budowy autostrad jak Pol nawalil :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tematu podwyżek to coś dodam. Może to niezwiązane z komputerami, ale... A więc tak - koks (taki co to się wrzuca do kotłów w kotłowni a nie wciąga do noska ;) ) podrożał sobie tak z dnia na dzień z 680 zł na.... 970-1050 8O Nie mam zielonego pojęcia czym jest to spowodowane, ale widzę, że kopalnie sobie ładnie dorabiają :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kopalnie nie kopalnie tylko jak coś to już piękne wspaniałe błogosławione spółki węglowe nie obsadzone że przez polityków to łgarstwo potwarz niech 1 rzuci koksem jeśli to nie prawda pffffff (gdzie ten koks :>?? bo chcę rzucić )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ja byłme w realu ostatnio to koles 4 wuzkami cukier wywonził do samochodu

ludzie to czasmi tak wyolbrzymiaja wszysko gdyby nie robili takiego rabanu to by tak nie podrozłą

aha a w leklerku to stał ochroniaz pod stoiskiem z cukrem wiedz pewnie jakis dym tam był

jak mysle o tym wszkim jak ludzie portafia być beznadzijnie z powodu głupiego cukru to po prostu masakra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tego wegla, to ogolnie zdrozal na swiecie, ze wzgledu na to ze sporo panstw restruORT: ORT: ORT: kturyzuje gornictwo i wegla ni ma ;]

Ehhh, panowie ale ja mówię o koksie a nie o wynglu ;) A to naprawdę spora różnica. Wyngla ci u nas dostatek i nie ma większych problemów ani z ceną ani z dostawą.

No i już się dowiedziałem dlaczego to tak jest. Podobno największą (ostatnią?) koksownię w Polsce wykupiła jakaś firma z Indii. I teraz wszystko eksportują do... Chin. A u nas zostaje tylko część koksu i cena wzrosła o dobre 300 zł :evil:

To nie Unia to globalizacja.... [ciach]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi