Gość Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 moze mi ktos podac glonwne parametry dobrze przemyslanego bloku wodnego ??? grubosci... szerokosci... kanaly.. srednice... all danych potrzenych do zparojektoewania idealnego bloku wodnego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 bloków dobrze przemyślanych jest tyle samo co ich twórców. poczytaj sobie forum na www.overclockers.com . ja już sam zgłupiałem jeśli chodzi o optymalne wymiary i kształty. dodatkowo zwykle jest tak, że co dla jednego jest optymalne dla drugiego nie musi, bo ma inną chłodnicę i pompę. jak się wnerwię to nad jakimś DD pomyślę, albo procek zmienię :mrgreen: - taniej wyjdzie. jeśli o mnie chodzi to kształt spiralny i dobra przepustowość są najważniejsze. do tego duża powierzchnia, czyli najlepiej dwa kanały równolegle oddzielone milimetrową ścianką. jeśli chodzi o dno to 3mm, żeby ciepło też trochę na boki uchodziło (do dalszych kanałów). ścianki nie muszą być super gładkie: większa powierzchnia i odrobina turbulencji nie zawadzi. i to tyle. resztę sobie zaprojektuj :mrgreen: - największa radocha. zresztą jak nie masz numerycznej frezarki, to blok będzie i tak wyglądał inaczej :mrgreen: ... Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 dzisiaj zrobilem sobie blok freonowy od nowa, boze poblogoslaw wiertarki stolowe, tytanowe wiertla i miedz :mrgreen::mrgreen::mrgreen: jednakze caly moj dzien byl pechowy- przy okazji robienia bloku i podlaczen do niego poparzylem sie wpierw palnikiem, potem rurkami miedzianymi i jakby tego bylo malo to podczas testowania szczelnosci bloku po rekach polal mi sie freon o temp. -40C co dodatkowo mi je poparzylo =(((( na totalne zniszczenie mojego humoru przyczynilo sie jednak to ze ulamal mi sie kawalek rurki kapilarnej przy samym filtrze- teraz musze cos wykombinowac, prawdopodbnie zrobie go z rurki miedzianej albo czegos w tym stylu spodziewam sie ze wreszcie, w tym tygodniu uruchomie te chlodzonko i dobrze pomecze mojego athlona, a spodziewam sie wiele, wiecejn iz udalo mi sie osiagnac na peltierach przy okazji porownywalem sobie te chlodzenie ktore robie z vapochill: vapo ma 45 albo 50W kompresor (nie pamietam) a moj ma 120W, vapo uzywa r134a a ja bede uzywal propanu (propan ma o wiele nizsza temp. wrzenia i jest znacznie wydajniejszy) , w moim chlodzeniu parownik jest ok. 3x wiekszy niz w vapo i ma w srodku budowe radiatora z duza iloscia finow i przegrod i skraplacz w vapo jest stosunkowo maly i chlodzony przez stosunkowo malo wydajny wentylator (cisza) - u mnie skraplacz jest chlodzony woda (ten wc kiedys wyrabial obciazenie 2x 120W peltierow i athlona @ 1.73ghz @ 2V i woda byla ledwo ciepla) wiec ciekaw jestem efektow :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 berkut, chylę czoła, pomimo, że w mojej opinii wszystko co wystaje z obudowy jest już sztuką dla sztuki (BTW obudowa dla mnie to szklana szafa na racki :mrgreen: ). gdybym miał odpowiednie narzędzia :( i CZAS (qwa! :evil: ), też bym się tak bawił. Pozdrawiam i czekam na efekty M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 ja nie mam obudowy :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UFO55 Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Berkut gdzie dostałeś sprężarkę do Twojego "freonu", to jest dla mnie podstawowe zagadnienie. Nie wierzę abyś podłanczał butlę z propanem i czekał, kiedy odbędzie się lekcja latania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 kupilismy nowa lodowke i dostalem stara z dzialki do niedawna uzywalem jej jako chlodziarki do wody, wymontowalem z obudowy i skraplacz wsadzilem do wody w akwarium a nie bede "latal" z tym propanem, jakby co to czesc europejskich lodowek zasowa na propanie mysle tez nad freonem r404a jednak musilabym wymieniac olej w tym kompresorze a za bardzo nie wiem jak i skad wykombinowac inny =( a propan jest obojetny chemicznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UFO55 Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Tak sądziłem, ale dla mnie taka sprężarka to za duża krowa. Poza tym lepiej szukaj kiepskiego freonu, bo nawet 100ml butanu to niebezpieczna ilość w kompie, przy rozszczelnieniu za szybko i za łatwo wybucha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 moze mi ktos podac glonwne parametry dobrze przemyslanego bloku wodnego ??? grubosci... szerokosci... kanaly.. srednice... all danych potrzenych do zparojektoewania idealnego bloku wodnego... Ja stawiam na taki blok: Surlyjoes beehives. www.overclockers.com i dalej waterecooling i "'Homemade' Copper Cap Water Block" lub "Bevy of Blocks" Mój będzie zbliżony: córnączęść bloku będzie miedziana zatyczka na rurę 42 mm (wysokość ok.30 mm - już kupiłem po wielkich trudach).Dół to radiatopr miedziany dobrze użebrowany o średnicy min. 48x48mm i wysokości żeberek min. 30 mm (wciąż takiego szukam więc jak ktoś ma w Krakowie lub Częstochowie do sprzedania tanio taki to z chęcią obejrzę). Rurki miedziane 12mm. Umieszczone one będą tak jak tu'Homemade' Copper Cap Water Block", ale ta wlotowa będzie prawdopodobnie minimalnie przesunięta (4-5 mm) w bok i przylutowana pod kątem tak by woda płynęła dokładnie w miejsce styku radiatora z jądrem procka. A to przesunięcie wynika stąd że jeśli: rura wylotowa jest umieszczona przy samym brzegu (a jej średnica zewnętrzna to ok. 15 mm)to zostaje zbyt mało miejsca 9 a nie chciałbym by wlotowa i wylotowa rurka się stykała), by móc umieścić wlotową dokładnie na środku... A jak blok się bedzie spisywał to się okaże. Napewno zaletą tego bloku będzie wysoki przepływ przez niego. No i napiszcie co o nim sądzicie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 wyobrazcie sobie co by Berkut zrobil jak by pracowal np przy pordukcji rakiet :))) Jego komp nie dosc ze by chodzil na 5GHz to jeszcze by sie unosil nad biorkiem... Zamiast Vapochill bedzie Berkutoza :) tylko nam nie wybuchnij :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Berkut jego dar do kombinowania przechodzi ludzkie pojecie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 wyobrazcie sobie co by Berkut zrobil jak by pracowal np przy pordukcji rakiet :))) Jego komp nie dosc ze by chodzil na 5GHz to jeszcze by sie unosil nad biorkiem... Zamiast Vapochill bedzie Berkutoza :) tylko nam nie wybuchnij :))) :PPPPPPPPPPPP lol ale berqciq powodzsenia :PPP mysle, ze bedzie ci potrzebne ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 ja sie nie boje o zaden wybuch, uklad bedzie dobrze zmontowany a ladunek propanu maly, ok. 90ml wrazie jakiegokolwiek wypadku nie zgine, conajwyzej bede lekko poparzony (zadne kalectwo, cos na wzor babli na skurze i opalonych wlosow) z czego szybko sie wylize (jak wolverine z x-men :mrgreen::mrgreen::mrgreen: ) dzisiaj rano przemyslalem moj blok od nowa i postanowilem lekko zmodyfikowac rurke dolotowa, nie satysfakcjonowalo mnie jej wykonanie jak i calego bloku zaraz lece do kina na "bylem zolnierzem" czy jak to leci, potem zaczne poprawiac ten blok, zyczcie mi szczescia, mam nadzieje ze nie powturzy sie znow taki feralny dzien :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 i pewnie po tym filmie heheh postanowi zrobic chlodzenie oparte o Napalm :)))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 i pewnie po tym filmie heheh postanowi zrobic chlodzenie oparte o Napalm :)))) a konkretnie mieszanke paliwa z naplamem ktora stosowana jest w bombach paliwowo-powietrznych, to dopiero by bylo bombowy komp :), berkut powodzenia!, tylko nie pal w czasie pracy moze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...