Skocz do zawartości
860lacov

Liteon LTR-52327S z eepromem czy bez ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o to jak rozpoznać która jest która. Wiem że w nero info tool wyświetli się wersja biosu i tyle, ale w sklepie lub na giełdzie tak sprawdzić się tego nie da, a jajk nie tak to jak.

p.s.

Dla tych co nie wiedzą o co chodzi:

http://www.cdrinfo.pl/newsy/archiwum/005591.php#005591

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zewnątrz odróżnić możesz jedynie po dacie produkcji.

Jeżeli jest >= grudzień 2003 to na 99,9% już bez eepromu.

Co do jakości nagrań - są praktycznie jednakowe (QS0E/QS57) więc bez różnicy którą weźmiesz :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba coś źle poczytałeś? co pada jak nic nie pada?

zresztą na co chcesz zamienic qs57 skoro to jest ostatnia wersja ? (dla wersji bez eepromu) ?

a pada jesli chcesz wgrać coś ze starej serii (QS0x) do nowej (QS5x)chyba coś źle poczytałeś? co pada jak nic nie pada?

zresztą na co chcesz zamienic qs57 skoro to jest ostatnia wersja ? (dla wersji bez eepromu) ?

a pada jesli chcesz wgrać coś ze starej serii (QS0x) do nowej (QS5x)chyba coś źle poczytałeś? co pada jak nic nie pada?

a pada jesli chcesz wgrać coś ze starej serii (QS0x) do nowej (QS5x)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na CDrinfo napisali:

Różnica pomiędzy nowym a starym modelem polega na tym, że nowy LTR-52327S nie posiada kości EEPROM, na której w starym modelu zapisywane są dane kalibracyjne lasera, umożliwiające poprawne nagrywanie. W nowej wersji tego modelu informacje te zapisane są w biosie napędu, więc nadpisanie go prowadzi do uszkodzenia urządzenia!

Może i źle zrozumiałem, ale wydaje mi sie że chodziło im o jakiekolwiek nadpisanie biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi