marekzi Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Witam. Jestem nowy, więc wybaczcie ewentualne wpadki. Problem jest następujący: po dokładnym przestudiowaniu wszystkich za i przeciw oraz wszystkich informacji na temat Celerona Tualatin zakupiłem przejściówkę SLOT-T (upgradeware) oraz Celeron 1,3 i posadziłem to na płycie ABIT BH6 v.1.02. Efekty są znakomite, lecz regulator napięcia na mobo bardzo się grzeje: MOSFETY-gorące (ok.60*C?), dławik parzy, podobnie jak układ sterujący. W specyfikacji INTEL podaje, że Cel.1.3 przy 1,5V pobiera prąd 22,5 A, to jest tyle samo co Cel. Coppermine 1,1A; obniżyłem napięcie do 1,45V (nota bene - ciekawa sprawa, że ustawienia zworkami FSB i Vcore na przejściówce nie mają znaczenia - ważne są ustawienia w BIOSIE), co powinno obniżyć prąd do ok.21A. Dodatkowo zamontowałem dodatkowy nadmuch zimnego powietrza z zewnątrz na elementy regulatora. Niepokoi mnie temperatura regulatora napięcia (nadchodzi lato!) i dlatego proszę o pomoc: - jaka jest wydajność prądowa regulatora napięcia tej płyty (manual tego nie podaje, w opisie najnowszego BIOSU podano, że obsługuje max. Celeron 700 MHz, - jak nisko można zejść z Vcore (obniżyć je), czym to grozi ?, - inne pomysły na odciązenie regulatora ? Z góry dziękuje. Pozdrowienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 60*C to nie jest jeszcze temperatura krytyczna dla półprzewodników, dopuszczalna temperatura chipu (nie obudowy) dla takich elementów jak tranzystory i diody wynosi 150*C. Jeśli nie masz problemów ze stabilnością to możesz pracować bez obaw. Znaczne obniżenie napięcia Vcore grozi w najgorszym wypadku zawieszaniem się maszyny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekzi Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Martwi mnie głownie temperatura układu sterującego regulatorem napięcia, który mocno parzy, a jest raczej za mały aby montować na nim radiator. Regulator jest przeciążony(?) - to fakt, ale jak bardzo? Czy naprawdę nikt z uczestników forum nie ma doświadczeń z płytą BH6 obciążoną Tualatinem oraz z obniżaniem Vcore Tualatina? To drugie pytanie stąd, że obniżenie napięcia pozwoli obniżyć prąd i tym samym "ulżyć" regulatorowi, co pozwoliłoby być może podkręcić procesor. W tej chwili pracuje z FSB=100MHz, próbowałem 112 i pracował stabilnie, ale na dłuższą metę grozi to rozlutowaniem elementów regulatora (a widziałem już taką płytę). Pytanie do lechoo - czy napewno stabilna praca regulatora oznacza bezpieczną pracę? Przecież przegrzanie regulatora skutkuje raczej awarią a nie zwisem. Dzięki z góry za liczne sugestie.[/u] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...