Skocz do zawartości
marekzi

Zasilanie Tualatina na starej mobo BX.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowy, więc wybaczcie ewentualne wpadki.

Problem jest następujący: po dokładnym przestudiowaniu wszystkich za i przeciw oraz wszystkich informacji na temat Celerona Tualatin zakupiłem przejściówkę SLOT-T (upgradeware) oraz Celeron 1,3 i posadziłem to na płycie ABIT BH6 v.1.02.

Efekty są znakomite, lecz regulator napięcia na mobo bardzo się grzeje: MOSFETY-gorące (ok.60*C?), dławik parzy, podobnie jak układ sterujący.

W specyfikacji INTEL podaje, że Cel.1.3 przy 1,5V pobiera prąd 22,5 A, to jest tyle samo co Cel. Coppermine 1,1A; obniżyłem napięcie do 1,45V (nota bene - ciekawa sprawa, że ustawienia zworkami FSB i Vcore na przejściówce nie mają znaczenia - ważne są ustawienia w BIOSIE), co powinno obniżyć prąd do ok.21A. Dodatkowo zamontowałem dodatkowy nadmuch zimnego powietrza z zewnątrz na elementy regulatora.

Niepokoi mnie temperatura regulatora napięcia (nadchodzi lato!) i dlatego proszę o pomoc:

- jaka jest wydajność prądowa regulatora napięcia tej płyty (manual tego nie podaje, w opisie najnowszego BIOSU podano, że obsługuje max. Celeron 700 MHz,

- jak nisko można zejść z Vcore (obniżyć je), czym to grozi ?,

- inne pomysły na odciązenie regulatora ?

Z góry dziękuje.

Pozdrowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60*C to nie jest jeszcze temperatura krytyczna dla półprzewodników, dopuszczalna temperatura chipu (nie obudowy) dla takich elementów jak tranzystory i diody wynosi 150*C. Jeśli nie masz problemów ze stabilnością to możesz pracować bez obaw. Znaczne obniżenie napięcia Vcore grozi w najgorszym wypadku zawieszaniem się maszyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martwi mnie głownie temperatura układu sterującego regulatorem napięcia, który mocno parzy, a jest raczej za mały aby montować na nim radiator.

Regulator jest przeciążony(?) - to fakt, ale jak bardzo?

Czy naprawdę nikt z uczestników forum nie ma doświadczeń z płytą BH6 obciążoną Tualatinem oraz z obniżaniem Vcore Tualatina?

To drugie pytanie stąd, że obniżenie napięcia pozwoli obniżyć prąd i tym samym "ulżyć" regulatorowi, co pozwoliłoby być może podkręcić procesor.

W tej chwili pracuje z FSB=100MHz, próbowałem 112 i pracował stabilnie, ale na dłuższą metę grozi to rozlutowaniem elementów regulatora (a widziałem już taką płytę).

Pytanie do lechoo - czy napewno stabilna praca regulatora oznacza bezpieczną pracę? Przecież przegrzanie regulatora skutkuje raczej awarią a nie zwisem.

Dzięki z góry za liczne sugestie.[/u]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...