MeHow Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Słuchajcie... dziś sobie poszperałem w biosie a szczególnie przy pamiątkach... no i natrafiłem na serię pytań do zawodowych overclockerów: 1. Sdram frequency - SPD, HCLK+33, HCLK - i teraz pytanie... spd to jest tyle na ile fabrycznie idzie pamiatka, hclk+33 to jest podkrecenie jej na 333MHz, a Hclk -?? czy to jest tyle ile idze FSB? Ja podkrecilem fsb na 139 czy oplaca mi sie teraz dac Hclk? Czy lepiej bedzie chodzic pamiatka jak bedzie miec tyle mhz co fsb? 2. Co to Row precharge time i czy lepiej dac 2T czy 3T 3. Co to Ras pulse width i czy lepiej dac 5T czy 6T 4. Co to Ras to cas delay i czy lepiej 2T czy 3T Z gory dzieki za pomoc! MeHow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 1)HCLK+33 jak dasz tę opcję to pamiątki chodzą o 33 mhz szybciej od fsb, - to oczywiście mniej 2,3,4 to czasy więc im mniej tym lepiej ps. Wystarczyło poczytać bo o ym wszystkim już było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Wez sobie ksiazeczke od plyty do snu i bedziesz wszystko wiedzial. A bylo o tym juz troche na forum. Zeby szybko Ci chodzily pamieci to pierwsza opcje daj na HCLK+33 a reszte na 2T (szybciej ale mniej stabilnie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Właśnie odkryłem że miałem ustawione HCLK-33 zmieniłem na HCLK i dałem cas latency z 2.5 na 2. W pcmarku przed po zmianie CPU w górę Memory w górę a HDD w dół i o co tu chodzi?? A i jeszcze jedno czy wynik w pcmarku HDD-832 nie jest przy mały?? Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Nie no szukalem. Ale najczesciej problem tyczyl sie tylko CasLatency. Do takich samych wnioskow doszedlem jak wy. Ale gdy puszczam ram na HCLK+33 i CL2 to musze podem kasowac cmos :cry: :cry: :cry: Aha pamiatki mam elixiry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Nie no szukalem. Ale najczesciej problem tyczyl sie tylko CasLatency. Do takich samych wnioskow doszedlem jak wy. Ale gdy puszczam ram na HCLK+33 i CL2 to musze podem kasowac cmos :cry: :cry: :cry: Aha pamiatki mam elixiry Nie wytrzymuja pamiatki tak ostrych timingow + podkrecanie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...