wojs Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Moja sytuacja wygląda w ten sposób: Mam to, co poniżej. W kompie mam jeszcze dodatkowy wentyl wyciągający z tyłu powietrze puszczony na ok. 1500-2000RPM (nie wiem dokładnie, bo nie ma odczytu, w każdym razie chodzi na 9V). Mam też na wlotach powietrza (z boku i u dołu z przodu) założone filtry przciwkurzowe z... rajstop! Przy podkręconym procu w Prime95 i temperaturze pokojowej 25*C, temperatura RDZENIA procesora sięga 83*C. Z danych AMD wynika, że górny pułap tego procesora, to 85*C! Pytania: 1/ Jaki cooler zbije mi temperaturę conajmniej o 5*C przy tym samym lub niższym hałasie? Cisza jest dla mnie BARDZO WAŻNA!!!) Zastanawiam się nad: Tt Silent Boost Zalmanem 6000Cu/AlCu Cm Jet 7 Jamicon Typhoon Zalmanem 7000 + przystawka dla płyt bez dziurek - GZDIE KUPIĆ W 3MIEŚCIE TAKĄ PRZYSTAWKĘ??? 2/ Czy temperatura obudowy (idle) wynosząca 38*C przy 20*C w pokoju jest ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Moja sytuacja wygląda w ten sposób: Mam to, co poniżej. W kompie mam jeszcze dodatkowy wentyl wyciągający z tyłu powietrze puszczony na ok. 1500-2000RPM (nie wiem dokładnie, bo nie ma odczytu, w każdym razie chodzi na 9V). Przy podkręconym procu w Prime95 i temperaturze pokojowej 25*C, temperatura RDZENIA procesora sięga 83*C. Z danych AMD wynika, że górny pułap tego procesora, to 85*C! Pytania: 1/ Jaki cooler zbije mi temperaturę conajmniej o 5*C przy tym samym lub niższym hałasie? Cisza jest dla mnie BARDZO WAŻNA!!!) 2/ Czy temperatura obudowy (idle) wynosząca 38*C przy 20*C w pokoju jest ok? ad 1 zalman 7000 ad 2 nie jest oki cos masz skopane z wentylacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Moja sytuacja wygląda w ten sposób: Mam to, co poniżej. W kompie mam jeszcze dodatkowy wentyl wyciągający z tyłu powietrze puszczony na ok. 1500-2000RPM (nie wiem dokładnie, bo nie ma odczytu, w każdym razie chodzi na 9V). Przy podkręconym procu w Prime95 i temperaturze pokojowej 25*C, temperatura RDZENIA procesora sięga 83*C. Z danych AMD wynika, że górny pułap tego procesora, to 85*C! Pytania: 1/ Jaki cooler zbije mi temperaturę conajmniej o 5*C przy tym samym lub niższym hałasie? Cisza jest dla mnie BARDZO WAŻNA!!!) 2/ Czy temperatura obudowy (idle) wynosząca 38*C przy 20*C w pokoju jest ok? jak nie masz kasy to to: http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=...12d414c5f4f454d a jak masz - to taki sam miedziany (cena około 200zł) jak masz więcej kasy to: http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=...4525f53502d3937 + wENTYL 12 cm na 7 lub 9V - i będziesz miał extrermalne chłodzenie (Ten radiator jest najlepszy na świecie) + extremalną ciszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 ThermalRight SP-97 - Tak! Czytałem sporo o tym coolerze. Wiem, że jest rewelacyjny! Ale Ćwierć kafla, to trochę dużo, jak na radiator... Te 7000 są super, ale ja mam SOLTEK SL-75FRN2 - TA PŁYTA NIE MA DZIUREK WOKÓŁ SOCKETA!!! :( A, co myślicie o zalmanie 6000??? Dużo lepszy od tego mojego. Widziałem recenzję i test. Temperatura o 1*C mniejsza. Mały zsyk... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Patrzac na twoja konfiguracje (termicznie malo wymagajaca) to te temperatury wydaja mi sie dziwnie wysokie, albo przeklamanie czujnikow, albo naprawde musisz miec niezly bajzel w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Patrzac na twoja konfiguracje (termicznie malo wymagajaca) to te temperatury wydaja mi sie dziwnie wysokie, albo przeklamanie czujnikow, albo naprawde musisz miec niezly bajzel w budzie. Myślę, że nie ma przekłamań. Buda jest wyłożona korkiem. Pewnie tu tkwi przyczyna. No i te filtry... Dalej jednak to nic nowego nie wnosi... Czekam moi Drodzy na jakieś KONKRETNE PROPOZYCJE obniżenia temperatury :) BTW. Chyba kupię sobie nową budę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Patrzac na twoja konfiguracje (termicznie malo wymagajaca) to te temperatury wydaja mi sie dziwnie wysokie, albo przeklamanie czujnikow, albo naprawde musisz miec niezly bajzel w budzie. Myślę, że nie ma przekłamań. Buda jest wyłożona korkiem. Pewnie tu tkwi przyczyna. No i te filtry... Dalej jednak to nic nowego nie wnosi... Czekam moi Drodzy na jakieś KONKRETNE PROPOZYCJE obniżenia temperatury :) BTW. Chyba kupię sobie nową budę... temperatury są z Aidy, czy podłaczaleś termometr ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giełdownik Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 http://mcs.pc.pl/sklep.php?id=19 Zalman 7000 Będzie cichy i wydajny! Mniej więcej temp. 2500+/3200+ to ok 52 stopni w stresie w przypadku kiepskiej wentylacji nie powinna przekroczyć 60! Zajżyj tutaj! To jest zapinka coprawda do bloków wodnych ale dotyczy tego samego problemu, braku otworów w płycie! Myślę że jak byś skrucił trochę nóżki w zalmanie i zamontował z tą zapinką będzie ok! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 http://mcs.pc.pl/sklep.php?id=19 Zalman 7000 Będzie cichy i wydajny! Mniej więcej temp. 2500+/3200+ to ok 52 stopni w stresie w przypadku kiepskiej wentylacji nie powinna przekroczyć 60! Zajżyj tutaj! To jest zapinka coprawda do bloków wodnych ale dotyczy tego samego problemu, braku otworów w płycie! Myślę że jak byś skrucił trochę nóżki w zalmanie i zamontował z tą zapinką będzie ok! I to jest fachowa odpowiedź! :) THX!!! Temperaturę mierzę w stresie MBM5 Teraz mam tak: Buda: 44*C Procek: 61*C Jądro: 81*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...