FlipekPL Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Cześć mam do was kilka waznych dla mnie pytan. Jestem tutaj nowy i jeszcze sie nie obczajam. Prosze pomózcie laikowi. Chodzi mi mianowicie o ochłodzenie mojego komputera mam zainstalowane standardowe chłodzenie i widze ze komp za bardzo sie grzeje. Moim głownym problemem jest grzanie sie karty graficznej, mam karte radeona 9500 sapphire przerobionego na radeona 9700 ale korzystajac jeszcze z waszego artykulu podmieniłem w niej(9700) biosa na bios ktory znajduje sie w karcie 9700 PRO Hercules. Po tym zabiegu taktowanie podskoczylo w gore: core clock-324 a Memory clock 310 w 3D mark 2001 uzyskalem okolo 12500 punktow. moj problem polega na tym ze ta karta strasznie sie grzeje a glownie pamieci, na karcie zamontowany jest standardowy wentylatorek :cry: .Gdy troche pogram zaczyna sie kaszanic grafika, pamieci na karcie sa gorace. Nawet obraz na pulpicie zaczyna sie psuc. Gdy wyłącze komputer i wlacze po jakis 10-15 minutach wszystko jest ok. Poradzcie co mam zrobic, uwazam ze jest to wina grzania pamieci na karcie albo grzania calej karty. Gdzie moge zamowic jakies bardzo dobre wentylatorki i radiatorki na pamiec. Wogole jakie zamontowac chlodzenie aby ochlodzic ten caly komputer. Czy sa jakies zestawy chlodzace i czy mozna je zamowic wysylkowo a jak tak to gdzie :cry: . Troche sie rozpisalem ale naprawde zalezy mi na odpowiedzi i nie wiem co mam robic :cry: Z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlipekPL Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Chcialem jeszcze dodac ze moge na to przeznaczyc okolo 800zl a gdy nic nie wykombinuje to bede musial kupic nowa karte :cry: Chociaz uwazam ze ta jest dobra - tylko to grzanie :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Jeżeli jesteś pewien że to przez grafikę (a konkretniej pamięci na niej) to zafunduj sobie coś takiego: http://allegro.pl/show_item.php?item=23583530 Co do 'ochłodzenia komputera' to nie ma jakichś konkretnych 'zestawów chłodzących', nalepiej jak wszystko zrobisz samemu. Pod zasilaczem masz miejsce na wentylator 80x80mm. Kupujesz taki i przykręcasz go tak, aby wypychał gorące powietrze z obudowy/ Drugi taki sam umieszczasz z przodu obudowy na dole żeby wpychał chłodne powietrze z zewnątrz (zależnie gdzie masz miejsce). Tutaj: http://moded-kompz.net/?name=Cooling&id=5 jest arykuł na ten temat. _____________________________________________ Update: Jak link nie działa to trzeba pomyśleć i wyciąć kropkę z linka, teraz już powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlipekPL Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 jesli klikam na ten pierwszy link to mi wyskakuje ze nie znaleziono aukcji, to jest to chyba juz nieaktualne. Przeczytalem na forum o czyms co nazywa sie Zalman co to takiego jest jakis wentylator na karte i jakich nalezy uzyc radiatorow abym mogl to wszystko zmontowac. a co sadzisz o bloku wodnym i jaki bys mi polecil? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elpawlakos Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 za 800zl to mozesz zrobic praktycznie wszystko!!! ja bym i tak zmienil karte na 5900xt a za reszte walnol jakies pozadne chlodzenie, zaczynajac od budy przez procka i konczac na karcie.po wymianie na xt nawet na pozadny zestawik wodny wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...