Skocz do zawartości
FlipekPL

Grzanie karty graficznej - chyba. Prosze pomóżcie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam do was kilka waznych dla mnie pytan. Jestem tutaj nowy i jeszcze sie nie obczajam. Prosze pomózcie laikowi. Chodzi mi mianowicie o ochłodzenie mojego komputera mam zainstalowane standardowe chłodzenie i widze ze komp za bardzo sie grzeje.

Moim głownym problemem jest grzanie sie karty graficznej, mam karte radeona 9500 sapphire przerobionego na radeona 9700 ale korzystajac jeszcze z waszego artykulu podmieniłem w niej(9700) biosa na bios ktory znajduje sie w karcie 9700 PRO Hercules. Po tym zabiegu taktowanie podskoczylo w gore: core clock-324 a Memory clock 310 w 3D mark 2001 uzyskalem okolo 12500 punktow. moj problem polega na tym ze ta karta strasznie sie grzeje a glownie pamieci, na karcie zamontowany jest standardowy wentylatorek :cry: .Gdy troche pogram zaczyna sie kaszanic grafika, pamieci na karcie sa gorace. Nawet obraz na pulpicie zaczyna sie psuc. Gdy wyłącze komputer i wlacze po jakis 10-15 minutach wszystko jest ok.

Poradzcie co mam zrobic, uwazam ze jest to wina grzania pamieci na karcie albo grzania calej karty. Gdzie moge zamowic jakies bardzo dobre wentylatorki i radiatorki na pamiec. Wogole jakie zamontowac chlodzenie aby ochlodzic ten caly komputer. Czy sa jakies zestawy chlodzace i czy mozna je zamowic wysylkowo a jak tak to gdzie :cry: . Troche sie rozpisalem ale naprawde zalezy mi na odpowiedzi i nie wiem co mam robic :cry: Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jesteś pewien że to przez grafikę (a konkretniej pamięci na niej) to zafunduj sobie coś takiego: http://allegro.pl/show_item.php?item=23583530

Co do 'ochłodzenia komputera' to nie ma jakichś konkretnych 'zestawów chłodzących', nalepiej jak wszystko zrobisz samemu. Pod zasilaczem masz miejsce na wentylator 80x80mm. Kupujesz taki i przykręcasz go tak, aby wypychał gorące powietrze z obudowy/ Drugi taki sam umieszczasz z przodu obudowy na dole żeby wpychał chłodne powietrze z zewnątrz (zależnie gdzie masz miejsce). Tutaj: http://moded-kompz.net/?name=Cooling&id=5 jest arykuł na ten temat.

Update: Jak link nie działa to trzeba pomyśleć i wyciąć kropkę z linka, teraz już powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli klikam na ten pierwszy link to mi wyskakuje ze nie znaleziono aukcji, to jest to chyba juz nieaktualne.

Przeczytalem na forum o czyms co nazywa sie Zalman co to takiego jest jakis wentylator na karte i jakich nalezy uzyc radiatorow abym mogl to wszystko zmontowac. a co sadzisz o bloku wodnym i jaki bys mi polecil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi