Skocz do zawartości
vvd

Który LCD wybrać? POMOCY

Ktory bys wybral?  

1. 1. Ktory bys wybral?

• Iiyama E431S
      7
    • Samsung 171P
      2
    • LG 1710B
      3
    • NEC 1760NX
      5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem, mam zamiar kupic monitorek LCD 17" i nie wiem jaki wybrąc.

W tej chwili po analizie w grę wchodzą dwa (3) modele.

Zastanawiam się nad:

Iiyama E431S

i

Samsung 171P

ewentualnie jeszcze LG 1710B

Poradzcie który wybrać.

Co będzie lepsze, szybszy czas odpowiedzi matrycy u Iiyamki i LG (16ms) czy nowsza matryca u samsunga z lepszymi konttami widzenia.

Bardzo prosze o podpowiedzi

Za wszystkie wielkie dzięki

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!:

primo - co bedziesz robil na takim monitorku :?: bo do grania w QIII itp.monitory z matryca MVA (PVA od Samsunga) sie srednio nadaja i do tego celu trzeba raczej szukac czegos z matryca firmy AU Optronics - chodzi o smuzenie

secundo - ja teraz sam zastanawiam sie nad ViewSonic VP171b

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!:

primo - co bedziesz robil na takim monitorku :?: bo do grania w QIII itp.monitory z matryca MVA (PVA od Samsunga) sie srednio nadaja i do tego celu trzeba raczej szukac czegos z matryca firmy AU Optronics - chodzi o smuzenie

:P

Monitor będzie używany do typowej pracy w domu, czyli gry, filmy programy, internet, praktycznie wszystko.

Jakie monitory posiadają tą matrycę AU Optronics

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale samsung smuży i nie nadaje się do gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor będzie używany do typowej pracy w domu, czyli gry, filmy programy, internet, praktycznie wszystko.

Jakie monitory posiadają tą matrycę AU Optronics

na THG i na Benchmark.pl masz zestawienia monitorow i tam jest sporo przydatnych infosow

...Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale samsung smuży i nie nadaje się do gier.

nie wiem jak Samsung ale np Belinea 101751 (na matrycy PVA od Samsunga) nadaje sie do wszystkiego poza grami FPP - niestety 25ms robi swoje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta matrya AU Optronics to MVA albo PVA u Samsunga. Jest w niej lepsza jakośc obrazu i kąty widzenia kosztem czasu reakcji (bardziej smuży). Natomiast monitory z matrycą TN są szybsze i mniej smużą chociaż według mnie obraz również może być bardzo ładny. Jeśli chodzi o teorię możesz sobie poczytać na www.mva.pl i również znajdzie się tam kilka testów.

POPRAWKA: Pomyliłem się - AU Optonics to są te szybkie matryce TN+ jak napisał benek, natomiast PVA produkuje Samsung.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądałem ostatnio sporo testów i stronek z LCD, ale nadal nie moge się zdecydować. Już byłem prawie zdecydowany na iiyamkę ale wiem że samsung ma dużo lepsze konty w porównaniu z iiyamą, i gdzieś wyczytałem żeby jednak brac te z matrycami MVA.

Ale jednak nie chcę aby mi smużyło bo jednak będę też grał i filmy oglądał.

A może są jakieś inne modele godne uwagi, ale w granicach cenowych iiyamy czyli ok 2500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam te iiyame i katy sa wystarczajace, ani razu przez pare miesiecy mi nie przeszkodzily, a gram, filmy ogladam i pisze na kompie. A samsunga mialem inny model (173T) przez kilka dni i byl do bani. Smuzenie jak ze zlego snu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie, to chyba zdecyduje się na ta iiyamkę bo wszyscy ją polecają, a jest może ktoś kto ma tego samsunga 171P. Jak to z nim jest bo gdzieś czytałem że jest dobry, a jednak przy takiej cenie to wolałbym kupić coś co mi będzie odpowiadało i troszkę pochodzi.

Zna może ktoś gdzies w wawie jakiś sklep w którym będą te monitorki i będę je mógł obejrzeć i porównać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz to pisalem w innym watku - Lorien (sklepy na Ptasiej i Kijowskiej) ma na stanie zawsze troche monitorow LCD, mozna sobie obejrzec. W Mediamarkt tez troche tego stoi, moze akurat beda mieli interesujace cie modele, choc raczej nie iiyame.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi