ssound Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Jest taka sprawa, kolega ma chyba nie botowalną płyte główną, chociaż w biosie ma taka opcje rozruchu z cd, płyta to jakiś abit (3 lata ma, nie znam modelu) Nie startuje żadna płyta mimo ustawiania w biosie cd romu jako pierwszego, cd rom jest dobry bo podlaczylem drugi i tez lipa. Wiem że są dyskietki botujące do xp, zrobiłem je (te 6 dyskietek) i poszło niby, potem zaczął cd romem wiercić ale jakiś błąd w pliki .siv czy cos takie wyskoczył no i F3 zakończ i nara. Zainstalowałem mu windowsa 98, z dyskietki startowej, setup.exe i poszło ma 98. I teraz taka sprawa chce na to dać XP tą opcje aktualizacji systemu, i mam pytanie jak ktoś tak robił czy wtedy też będzie wymagało to botującej mobo, czy pliki skopjuje sobie pod 98 i po restarcie pujdzie to bez problemu? Czy taki aktualizowany system różni się czymś od czystego xp? Podobno więcej zajmuje i jakieś pliki zostają od 98? Jeszcze wyczytałem tu na forum, ale kolega nie był pewny tego co mówi (pisał ze na 98 to tak jest na pewno a na xp nie wie), że można rozpocząć instalacje XP na innym kompie i po pierwszym restarcie przełożyć dysk i tam juz będzie dalej leciała instalacja i wszystko powykrywa ładnie? To prawda? Może jakieś inne pomysły? Pozdrawiam Wesołych Świąt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Aktualizacja raczej bootowalnej płyty wymagać nie będzie, a jeśli chodzi o instalkę na innym kompie to można tak zrobić a po pierwszym restarcie (jak przekopiuje pliki instalacyjne na dysk) przełożyć do właściwego kompa, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał1 Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 sprobuj wlaczyc tak instalke: 1. uruchom komputer z dyskietki startowej win98 z obslugą cd romu 2. wejdź na litere dysk potem w katalog i386 i plik winnt <enter> u mnie sie wlacza instalka ale potem się sypie, moze u ciebie zadziała :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 sprobuj wlaczyc tak instalke: 1. uruchom komputer z dyskietki startowej win98 z obslugą cd romu 2. wejdź na litere dysk potem w katalog i386 i plik winnt <enter> u mnie sie wlacza instalka ale potem się sypie, moze u ciebie zadziała :) :) niedano robilem komus kompa i tym sposobem tez sie instalka dalej sypala, ale zrobilem tak ze start z dyskietki win98, skopiowalem na twardego instalkei z tamtad uruchomilem instalatora, o dziwo zainstalowal sie ebz zadnych klopotow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał1 Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 no, dzięki, dobrze wiedzieć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memorando Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Jest taka sprawa, kolega ma chyba nie botowalną płyte główną, chociaż w biosie ma taka opcje rozruchu z cd, płyta to jakiś abit (3 lata ma, nie znam modelu) Nie startuje żadna płyta mimo ustawiania w biosie cd romu jako pierwszego, cd rom jest dobry bo podlaczylem drugi i tez lipa. Wiem że są dyskietki botujące do xp, zrobiłem je (te 6 dyskietek) i poszło niby, potem zaczął cd romem wiercić ale jakiś błąd w pliki .siv czy cos takie wyskoczył no i F3 zakończ i nara. Zainstalowałem mu windowsa 98, z dyskietki startowej, setup.exe i poszło ma 98. I teraz taka sprawa chce na to dać XP tą opcje aktualizacji systemu, i mam pytanie jak ktoś tak robił czy wtedy też będzie wymagało to botującej mobo, czy pliki skopjuje sobie pod 98 i po restarcie pujdzie to bez problemu? Czy taki aktualizowany system różni się czymś od czystego xp? Podobno więcej zajmuje i jakieś pliki zostają od 98? Jeszcze wyczytałem tu na forum, ale kolega nie był pewny tego co mówi (pisał ze na 98 to tak jest na pewno a na xp nie wie), że można rozpocząć instalacje XP na innym kompie i po pierwszym restarcie przełożyć dysk i tam juz będzie dalej leciała instalacja i wszystko powykrywa ładnie? To prawda? Może jakieś inne pomysły? Pozdrawiam Wesołych Świąt masz napęd lg?? to daj na auto wykrywanie kanaly ide i boot sequence na cdrom wiem że tylko w takim ukladzie wiele cdromów bootowalo na starych mobo i byly to napedy lg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssound Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Tak to był naped LG ale nie wiem jak był ustawiony, ale raczej na auto, podlaczelem też swoj, też lg tylko cd-rom (ten sławny x52) i nie szło. Zrobiłem tą nakładke, system dziala elegancko, rozni sie tylko tym od świeżego, ze od razu były skróty moj komp itp na pulpicie i ogulnie troche inaczej jest ustawiony - tak bardziej jak windowsa 98 i w dodaj usuń programy jet zeby odinstalować XP :) Cały czas jednak jestem ciekawy czy jakby zrobić tak, że do pierwszego restartu robie to u siebie a potem podlczam ten dysk do kompa bez botujacej mobo to by wszystko było ok? Robił ktoś tak z XP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...