Skocz do zawartości
krzypaw

ecs k7vta3 + barton ????

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawialem sie nad zakupem bartona pod tą płytę, nie zmienie na raz płyty i proca, brak kasy, tylko czy bartek ruszy z tą płytką ?? ma ktoś może doświadczenia, niby na stronie producenta podają żę płyta obsługuje athlona do 2600+ / 200, 266 fsb ale w biosie można ustawić ręcznie 333 fsb czyli powinno chodzić

I raczej wole zmienić proca niż płytę, stabilna bardzo a proc to palomino 1800+ :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaką masz wersję płyty. Np. v 5.0 umożliwia pracę z FSB 166 MHz (na mojej płycie na takim FSB chodził duron i nie było problemu - dzielnik 1/5 działał, więc barton też powinien działać!). Jeżeli masz v. 3.0 lub niższą to na FSB 166 nie poszalejesz, ale jak znajdziesz odblokowanego procka to powinien chodzić na wyższym mnożniku i FSB max. 150? A może kup Mobila 2500+ z odblokowanym mnożnikiem, który standardowo chodzi na FSB 133, tylko nie wiem czy płyta go wykryje poprawnie?

Więcej o tej płycie znajdziesz w tym topicu: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=644289#644289

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam rev 3.1 ale w biosie jest zmiana fsb i można ustawić 166 / 33 jest to fsb proc/fsb pci a więc wskakuje dzielnik 1/5, tylko płyta ma opis na stronce producenta że niby obsługuje proce do 2600+ i fsb 200/266, myślałem że może ktoś na forum miał takie zestawienie albo widział u kogoś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ja tez mam rev 3.1 i wszystko bylo super stabilne (XP1800+[palomio]), ale pewnego dnia chcialem wymienic swojego GF2 na GF3 i plyta niestyety z nowa karta nie wstawala, wstawala z Radkiem 9200 ale w potem byly zwisy.

Wiem ze to nie na temat troche, ale uprzedzam ze ta plyta nie za bardzo chce dzialac z komponentami z wyzszej polki. No chyba ze ci sie trafil jakis wypasiony model.

Moim zdaniem gra nie warta swieczki chyba ze mozesz sprobowac zanim zaplacisz za proca ....

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, zrobiłem update biosu i pożyczyłem bartona, no i wszystko działa winda ruszyła ale patrze a tu pokazuje unknow procesor 1,47 GHz no to w biosie przestawiłem FSB na 166/33 i po resecie nawet nie stał bios, trzeba było robić clear cmos :cry: :cry: :cry:

Wie ktoś czemu tak się dzieje, przcież jeśli proc wstał na fsb 266 i chodził ok to powinien na 333 też poójść.

Jestem wkurzony strasznie bo już myślałem że moge sobie wymienić proca a tu KUPA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jednak nikt nie wie ??

Ta płyta chyba powinna obsłużyć tego proca, na zworkach można zmieniać FSB 200/266 a dodatkowo w biosie można zmienić na 333 no to jeśli jest taka możliwość to chyba powinien ten proc ruszyć, tym bardziej że na 266 chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta chyba powinna obsłużyć tego proca, na zworkach można zmieniać FSB 200/266 a dodatkowo w biosie można zmienić na 333 no to jeśli jest taka możliwość to chyba powinien ten proc ruszyć, tym bardziej że na 266 chodzi.

Z tego co widzę masz wersję płyty rev. 3.1 a ta nie obsługuje magistrali 166 (brak zworki na płycie!). Co prawda w biosie chyba można ustawić FSB 166, ale najprawdopodobniej nie ładuje się wtedy dzielnik 1/5 i dlatego płyta wogóle ci nie startuje. Dopiero rev. 5.0 tej płyty ma pełne wsparcie dla FSB 166! Więc z wymiany proca na bartona nici - chyba, że wstawisz mobila, który chodzi standardowo na magistrali 133. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę masz wersję płyty rev. 3.1 a ta nie obsługuje magistrali 166 (brak zworki na płycie!). Co prawda w biosie chyba można ustawić FSB 166, ale najprawdopodobniej nie ładuje się wtedy dzielnik 1/5 i dlatego płyta wogóle ci nie startuje. Dopiero rev. 5.0 tej płyty ma pełne wsparcie dla FSB 166! Więc z wymiany proca na bartona nici - chyba, że wstawisz mobila, który chodzi standardowo na magistrali 133. Pozdro.
dzielnik powinien działać bo w biosie są takie ustawienia

cpu/pci freqency

133/33

140/35

150/38

166/33

czy jakoś podobnie ale na pewno na końcu jest opcja 166/33 a więc powinien przeskoczyć dzielnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cpu/pci freqency

133/33

140/35

150/38

166/33

czy jakoś podobnie ale na pewno na końcu jest opcja 166/33 a więc powinien przeskoczyć dzielnik

Może masz rację - ja mam rev 5.0 i tu nie ma problemu, a wcześniej miałem rev. 3.0 i tam napewno nie było obsługi magistrali 166. Być może w rev. 3.1 coś poprawili, tylko w takim razie nie mam pojęcia dlaczego ci barton nie chce działać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Award® BIOS. k7vta3v5f

1. Add show Athlon MP 2400+ for CPUID = 681 MP, when MP cpu.

2. Added Mobile Barton 1800 + L2 512K (133MHZ) and Athlon MP Low Power Model 6 Desktop CPU (L2=256K)

3. Added Athlon XP 2600+/2700+ L2 cache 512k (166MHz)

4. Added Athlon XP 2800+ L2 cache 512k (133*16)

5. Added Thorton CPU support Change CPU name if L2 cache is 256K

6. Support 2 USB storage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cpu/pci freqency

133/33

140/35

150/38

166/33

No jest tak w biosie, ale co z tego jak plyta nie pojdzie na fsb 166/33, mialem taka i nic. Ktos juz wyzej pisal ze moze 166 jest ale dzielnika nie laduje. Moze i tak ale na ecsusa nawet nie ma wzmianki o fsb 166.

http://www.ecsusa.com./products/k7vta3_3.html

Niby Kt333 ale tylko obslugujaca DDR333 a nie magistrale.

Pozostaje tylko drucik i proba uzyskania magicznej liczby 166 (nie wiem czy dziala, bo nie probowalem).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...