Krootki Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Witam, Wczoraj u kumpla próbowaliśmy podłączyć dysk Seagate 120GB SATA do w/w płyty. Po podłączeniu dysk spoko wykrywa, w Windowsie jest widoczny i działa. Schody zaczynają się przy próbie zainstalowania systemu na ten dysk (gdy jest włączony jako jedyny w systemie). Rozpoczyna się instalacja, ładuje wszystko do pierwszego restartu i gdy mamy pierwsze uruchomienie wisi na ekranie "wgrywającym". Wszelkie próby spełzły na niczym. Zacząłem mocniej szukać w BIOS-ie i instrukcji. Zauważyłem dziwną rzecz. W BIOS-ie brakuje niektórych funkcji 8O. I właśnie tych związanych z SATA. Według instrukcji są trzy tryby - DISABLED/SATA (czy tam SINGLE)/RAID. W BIOS-ie jest tylko DISABLED/RAID 8O W związku z czym domyślam się, że Windows przy ładowaniu szuka drugiego dysku i dlatego wisi. Próbowaliśmy dwa różne BIOS-y, ale nic nie pomogło. Dalej nie ma możliwości zmiany na jeden dysk. Czy ktoś już spotkał się z tym problemem? Jeśli tak to proszę o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 No i problem rozwiązany. Kumpel siedział, zgrywał różne BIOS-y i flashował. W końcu na którymś z 2003 roku zadziałało :/ Sorry, ale jeśli tak Soltek robi to ja bardzo dziękuję tej firmie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 akurat ten model solteka jest w miare plyta a ze z biosami w h.. wala to jeszcze nie znaczy ze plyty slabe Abit tez ostatnio przygrywa w wala gdzie te stare dobre czasy ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipes Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Jezli instalujesz xp lub 2000 to nie zapomnijj zainstalowac przy instalacji steronikow sata-raid( taka dyskietke dostales do tej plyty)i powinno dzilac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...