Skocz do zawartości
PiterJedi

Linux - Stonghold

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra! Problem tego typu:

Przez pare miechów podchodziłem do linuxa od strony uruchomienia neostardy na usb i w koncu się udało. Kolejny krok w przedsięwzięciu "less windows more linux" mojego autorstwa. No i lekka zgacha. Połączyłem się ze stroną sygata to testowania zabezpieczeń i kurcze po skanie paru portów (więcej nie zdążyłem) okazało się, że kilka jest pootwieranych (w opisie jakiegoś portu było coś o trojanie, ale mam nadzieję, że chodzi o to, że ten trojan używa tego portu, a nie że mam trojana) jeszcze do tego dziłający serwer smtp.

I sobie pomyślałem :idea: : jeżeli już automat wykrywa takie rzeczy to co dopiero domorosły hacker? :zonk:

I oto moja pośba do kogoś in charge:

Jaki jest najpewniejszy sposób na panowanie nad bezpieczeństwem (chodzi mi o początek)? Bo pod wingrozą co chwlia skan porów. A nie mam zamiaru tracić np. prac na uczelnię pracując pod linuksem (kiedyś słyszałem wypowiedź hackera, że pod linuxa łatwiej się włamać i wydaje mi się to prawdą).

Czy na początek wystarczy iptables czy coś jeszcze?

Zakładam, że chcem przeglądać www, używać kadu, no i ssh i scp.

Trzymajta się rebiata 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej:

iptables -P INPUT DROP

iptables -A INPUT -i ! <interfejs internetu, np. eth0> -j ACCEPT

iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT

powinno wystarczyć jeśli nie udostępniasz na zewnątrz żadnych usług sieciowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi