dazzler Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Kupielm niedawno zasilacz FORTRON 300 GTP i mam problem. Nie wiem na razie na 100% ze to wina zasilacza, ale wiele na to wskazuje. A Oto dokładny opis problemu: 1. Zasilacz otrzymalem i przez kilka godzin (2-3) uzywalem na PIII 450 (ktory mam w domu). Spokojnie chodzil, chociaz moje podejrzenia wzbudzło 12.7 - 12.8 V w biosie przy starcie systemu. No ale zbagatelizowalem sprawe (nie wiem czy słusznie). 2. Zasilacz wziolem do Krakowa do mojego Athlona XP 1700+ (Palomino) + ASUS KT 333 i podłanczam i.... komputer wlancza sie tylko na ułamek sekundy i potem nic sie nie dzieje (jakby zasilanie sie odcina). Podczas tych ułamków sekund obserwuje zapalenie się na ułamek sekundy diody na obudowie i drgnięcie wiatraka na procku (ale cały nie zdąży się obrucic) 3. Mysląc ze to płyta poszła podpiąłem zasilacz do Epox'a 8RDA+ kolegi. Troszkę pochodził (1 godz.) chociaż też napięcie 12V było duże w biosie (Epox moze prze wykonywaniu POST'u pokazywać napięcia) a w Asusie musiałbym wchodzić do biosu. Ale i tu 12V było chba troche za wysokie(12.8-12.9) 4. I postawilem kumplowi piwo za użyczenie płyty. Wróciliśmy a tu..... znów to samo, objawy takie jak przy Asusie :( Szlak mnie chciał trafić. Probowałem kilka razy. Raz zaskoczył EPOX i przeraziłem się (W POSCIE na czerowno napię cie 12V wynosiło ponad 13 (dokładnie nie pamiętam ile po przecinku bo POST wyswietlił się tylko na pare sekund i komp sie wylaczył) Dlatego moje podejrzenia padają na zasilacz. Czy mam słuszność Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 +12V zdecydowanie za duze . Wykluczam wine przeskokow na sieci bo piszesz , ze testowales w roznych miejscach , wiec na 100% jest to wina zasilacza . Masz gwarancje wiec go wymien bo mozesz sobie uszkodzic pare podzespolow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasiek Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Tylko i wyłącznie wina zasilacza... 13V to grubo ponad normy (które i tak są dość łagodne)... Dłuższa praca na zbyt wysokim napięciu może okazać się zgubna dla wnętrznosci kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bl4ck Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Tylko i wyłącznie wina zasilacza... 13V to grubo ponad normy (które i tak są dość łagodne)... Dłuższa praca na zbyt wysokim napięciu może okazać się zgubna dla wnętrznosci kompa. w sumie racja,ale ja sie tym nie sttresowalem jechalem na 300W no-name i mialem praktycznie caly czas 12.900-13.100 a komp chodzil po kilka godzin dziennie i wszystko dzialalo jakims cudem,teraz zmienilem na HuntKey i spie spokojnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...