Skocz do zawartości
Homer

HUB - ciekawy problem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małą sieć na skrętce (4 kompy w różnych mieszkaniach). Ostatnio zauważyłem ciekawą sprawę: na hubie mam przy każdym gnieździe trzy diody kontrolki (link,10/100/fdx), normalnie gdy któryś z kompów w sieci jest włączony wszystkie 3 diody się świecą (tak powinno właśne być).

Ale zwróciłem uwagę ostatnio na jedną dziwną rzecz: kontrolki na hubie gniazda jednego z kompów nawet po wyłączeniu kompa się świecą! Dopiero gdy wyłącze listwę zasilającą tego kompa diody na hubie gasną.

Dadam że cała sieć pracuje bez problemów. Co mam z tym zrobić, czy ten feralny komp potrzebuję extra uziemienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym kompie napewno jest karta sieciowa z podłączonym Wake-On-Lan - 3-żyłowym kabelkiem doprowadzającym do karty zasilanie z płyty głównej (standby +5V) oraz włączającym komputer, który zapewnia pracę karty również przy wyłączonym kompie. Przy odpowiednim skonfigurowaniu w biosie możliwe jest zdalne włączenie komputera przez sieć, co było właśnie założeniem twórców Wake-On-Lan. Jeśli nie chcesz aby występował opisany przez Ciebie efekt, to poprostu poproś użytkownika tego komputera aby odłączył od karty sieciowej w/w kabelek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety to nie to. Jest tam zwykła sieciówka realteka bez WOL. Również dioda na tej sieciówce gdy komputer jest wyłączony nie świeci się,a diody w HUBie świecą. Zauważyłem jednak że ten komp jest podłączony do sieci elektrycznej przez gniazdko bez bolca, i czasami gdy dotknie sie zasilacza tego kompa to delikatnie kopie. Myślałem by go jakoś uziemić. Czy można połączyć zasilacz kompa (blache) z kaloryferem? Czy w ten sposób go uziemie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty sam sobie odpowiadasz (dziwny sposób konstruowania wiadomości)

Co do uziemienia to załóż gniastko z bolcem i bolca podepnij do masy (do przewodu na którym nie świeci się próbówka - sorki za ten dodatkowy tekst al błędne podłączenie może być dość nieprzyjemne w skutkach). Jest to rozwiązanie durzo lepsze niż kaloryfer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie sieci na skretce powinno sie konstruowac z zalozeniem ze stacje robocze beda korzystac z tej samej linii zasilajacej (zgodnosc biegunow czy cos). Jesli masz te kompy w tym samym bloku i w tych samych pionach to bedzie git ale jesli jest inaczej to juz sa niezgodnosci zasilania i przez to te "kopniecia" przez prad. Chyba jedynym rozwiazaniem na to jest osobna linia zasilajaca i zabezpieczenie antyprzepieciowe huba. Mozna probowac tez z uziemieniem ale niewiele to daje (wlasne doswiadczenia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w sieci też tak jest - świeci się lampka w Switchu nawet po wyłączeniu kompa, ale działa od roku i nie zamierzam się z tym bawić.

Czyli co? Nic z tym nie robić? Właściwie wszystko chodzi w sieci. Ale wolałbym jednak jakoś ten problem rozwiązać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co? Nic z tym nie robić? Właściwie wszystko chodzi w sieci. Ale wolałbym jednak jakoś ten problem rozwiązać

Podepnij tego kompa w tym samym pomieszczeniu ci Switch i zobacz czy świeci. Bo mi się wydaje że powodem świecenia jest karta sieciowa. Poza tym chyba w przypadku każdego komputera z obudową ATX spotkasz się z tym samym zachowaniem (będzie świecić lampka mimo wyłączonego kompa), ale nie sprawdzałem u mnie bo Switche mamy pochowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swicaca sie dioda po wylaczeniu kompa to nie zadent defekt czy inne dziwne rzecyz ktore wymieniacie ani tez zadne roznice potencjalow czy problemy z zasilaniem czy uziemieniem.

JEDYNE I POPRAWNE WYJASNIENIE....

komp ma karte podłączoną kabelkiem z płytą (Wake on lan) i zasilacz ATX lub ma karte sieciowa ktora funkcje WOL udostepnia poprzez slot PCI 1.1

Miałem obydwa modele kart przy pierwszej nalezy polaczyc kebelek zeby sie swieciła dioda na switchu/hubie nawet po wylaczeniu kompa a przy drugiej karcie nic nie trzeba robic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swicaca sie dioda po wylaczeniu kompa to nie zadent defekt czy inne dziwne rzecyz ktore wymieniacie ani tez zadne roznice potencjalow czy problemy z zasilaniem czy uziemieniem.

JEDYNE I POPRAWNE WYJASNIENIE....

komp ma karte podłączoną kabelkiem z płytą (Wake on lan) i zasilacz ATX lub ma karte sieciowa ktora funkcje WOL udostepnia poprzez slot PCI 1.1

Miałem obydwa modele kart  przy pierwszej nalezy polaczyc kebelek zeby sie swieciła dioda na switchu/hubie nawet po wylaczeniu kompa a przy drugiej karcie nic nie trzeba robic.

Pisałem już o tym wcześniej: mam zwykłą kartę bez WOL, w innym kompie jest taka sama i jest wszystko ok. Na razie nie mam dostępu do mieszkania sąsiada gdzie stoi ten komp, ale za pare dni będę próbował wymyślić co dalej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HUB - ciekawy problem: ROZWIĄZANIE!

Faktycznie, powodem świecących się lampek na hubie była funkcja WOL

karty sieciowej. Karta nie była podpięta do płyty głównej żadnym kabelkiem, tylko PCI. Wyłączenie funkcji WOL było możliwe tylko poprzez program konfiguracyjny dołączony na dyskietce do karty (Surecom na realteku).

Wszystkim dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...