Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim :wink: Mam do was kilka pytań:

1. Mam taki sprzecik: Płyta głowna EPOX 8RDA3+, AMD ATHLON 2400+ podkręcony na 2600+ 166 FSB , 512 RAM KINGSTONA 333 DDR, KARTA SAPPHIRE RADEON 9800 PRO 128 MB, DYSK 80 GB, NAGRYWARKA LG 52-24-52 do takiego zestawu chce dokupic nowy zasilacz bo moj obecny to CODEGEON 300W 8O jak myslicie dlugo wytrzyma i czy niebiezpieczne jest jego dalsze uzywanie- mam zamiar kupic CHIEFTEC HPC 360-302-DF LUB CHIEFTEC HPC 420-302-DF wystarczy ten pierwszy ktory jest tanszy czy lepiej od razu brac 420W-mam zamiar jeszcze troche podkrecac mojego kompa i chce zeby pracowal stabilnie i zeby nic sie nie popaliło.

2. Na pamiatkach mojej karty sa takie oznaczenia:

AF -28

34 I A

HY5DU283222 - czy ktos moze mi powiedziec jakie to sa pamiatki i czy dobrze beda sie krecic bo przekopalem wszystkie posty o tej karcie ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie 8O co to zapamieci

:?:

3.Czy to prawda ze dobra zasiłka zwieksza liczbe punktow uzyskiwanych w 3D Marku i wpływa na lepsze podkrecanie :?:

4. Komp mi sie zaczal wieszac i pracuje nie stabilnie po wlozeniu nowej karty-9800pro sapphire i podkreceniu procka czy to wina zasilacza- CODEGEON 300W :?:

5. Ile punktow uzyskujecie na nie podkreconym sapphire radeon 9800 pro 128 mb

Z góry dzięki za odpowiedzi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrrrrrrrr ! 2 topici zrob jeden do innych komponentow o zasilaczu, drugi o karcie TUTAJ! W ogole to zmien tego CODEGENA nie CODEGEON'a :>

sama zasilka nie zwieksza ilosci pkt w 3dmarku. :> ponadto, grasz w gry, czy w 3dmarka? :>

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz jak najbardziej może być winien za to, że przy nowych "wnętrznościach" jush nie wyrabia i wiesza ci się komp! Ja tesh niedługo planuję zakup zasiłki i wybrałem właśnie dwa te same modele i mimo wszystko zdecyduję się na Chiefteca 420W bo jednak za takie pieniądze (a ostatnio potaniały te PSU) to jak kupić, to na lata, a nie chcę, aby za 2 lata się okazało, że jednak jest za słaby. Co do 3dMarka to PSU nie jest "odpowiedzialne" za pkt bezpośrednio, choć nieco pośrednio tak. Jeśli masz dobry zasilacz, z aktywnym PFC trzymającym napięcia jak skała, wtedy po pierwsze możesz sprzęt próbować podkręcać, bo niezależnie od tego, jak cały komp będzie "zżerał napięcie" to zasilacz bez zmian będzie podawał niezmiennie to samo. Zaowocuje to lepszym podkręceniem, co pośrednio oczywiście wpłynie na ilość pkt w 3DMarku. Również podczas samej gry grafa będzie stabilniej działać, bo nie bedzie "głupieć i szukać skąd tu wytrzasnąć nieco volt" bo zasilacz się spox wyrabia. Oki, trochę zakręciłem, ale mam nadzieję, że mnie zrozumiałeś.

Pozdro

Lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...