adolw Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Taaak. Oto ten problem, jak bedziecie wiedzieli co sie stalo to wam szczerze pogratuluje, bowiem nikt z moich znajomych nie wiedzial i nie wie caly czas. Wczoraj wzialem i postanowilem zmienic wiatraczek na moim kompie duron 850 MHz. I wkrecilem nowy, ktory dzialal i dziala caly czas, ale kumpel chcial jeden do swojego kompa i po 2 min jego pracy wylaczylem kompa, wykrecilem wiatraczek i wkrecilem stary. I tu sie zaczely problemy - wlaczam kompa a tu ani monitor nie wlacza sie (zolta dioda swieci na nim - czyli jakis sygnal dostaje od karty graficznej), i klawiatura widzialem tez nie swiecila. Po wielu probach (np. zmienilem RAM na dobry na 100%, karte graficzna odpiąłem) caly czas nic nie dzialalo. Nastepnie zgodnie z radą kumpla, co sie niewatpliwie na tym zna zrobilem zgodnie z instrukcją plyty glownej BIOS write protect setting oraz Clear CMOS setting, co polegało na zmianie zworek na plycie glownej. Po tym zabiegu caly czas nic nie chodzilo. Poczytalem troszke i gdzies wyczytalem, zeby przepiąć zasilanie wiatraczka do portu obok, i faktycznie takowy był obok tego co wpiąłem wcześniej, zresztą byl wygladem taki sam jak ten poprzedni. Teraz juz nie wiem do ktorego byl wiatrak wpiety poczatkowo, ale wiem, ze na obu dziala. Jednak zauwazylem, ze tylko na "prawym", ktory jest opisany jako POWER FAN 1 CONNECTOR komputer zaraz po starcie systemu 'wykrzykuje' 4 dlugie sygnaly i natychmiast po tym sie wylacza. Mam plyte glowną Shuttle AK12. POMOŻCIE! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msi16 Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 a Moze by tak podloczyc coolerka do mobo ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adolw Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 wlasnie zorientowalem sie, ze zle podpialem wentylatorek, tyeraz go przepialem do CPU FAN 1 i chodzi caly czas, ale ekran nie dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinX Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Może przy tych manipulacjach procesor ruszył się w gnieździe ? Poruszaj radiatorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krojczy Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 te 4 sygnaly cos znacza. sa 2 kody dzwiekowe stosowane przy takiej komunikacj: aim i award czy jakos tak. poszukaj w googlach jakis inf na temat tych sygnalow i dowiesz sie co dolega twojemu kompowi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 z tego co pamiętam to 4 sygnały to coś z ramem. tak przynajmniej było w moim 486 :P pozdro 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 wedlug twojego opisu zmieniles sam wiatraczek "wykrecilem", czyli radiatorek zostal stary.... powiedz mi teraz czy odkreales wentylator wtedy jak coolerek byl przypiety do plyty/proca ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adolw Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 no tak, odkrecalem wiatraczek 'na procesorze', a dlaczego by nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Jako,że często pytacie o dźwięki wydawane przez Speaker'a podczas gdy pojawia się jakiś problem,bądź konflikt sprzętowy to chciałbym wam ułatwić ich odczytywanie : AWARD BIOS 1 długi dźwięk - błąd pamięci 1 długi, 2 krótkie dźwięki - błąd parzystości RAM 1 długi 2 krótkie dźwięki - błąd karty graficznej Ciągły dźwięk błąd pamięci RAM lub karty graficznej. AMI BIOS 1 dźwięk - błąd odświeżania RAM 2 dżwięki - błąd parzystości RAM 3 dźwięki - błąd w pierwszych 64kb RAM 4 dźwięki - błąd zegara systemowego 5 pisków - błąd procesora 6 pisków - błąd kontrolera klawiatury 7 pisków - błąd trybu wirtualnego procesora 8 pisków - błąd I/O pamięci karty graficznej 9 pisków - błąd sumy kontrolnej BIOS-u 10 pisków - błąd pamięci CMOS 11 pisków - błąd pamięci cache Ciągly dźwięk - podobnie jak w Biosach AMI błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej. 1 krótki dzwiek - wszystko DOBRZE! - Oba BIOS'y Wszystkim polecam wydrukować i powiesić koło komputerka, napewno kiedyś się przyda. Wszystkim jednak życze tylko jednego krotkiego dzwieku Pozdrawiam /Crasher zaczerpniete z FAQ :arrow: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=18845 i wszystko jasne :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 no tak, odkrecalem wiatraczek 'na procesorze', a dlaczego by nie? ja stawiam 95% ze procek padl. ja w taki sposob zalatwilem sobie athlonka palomino, chyba 1,6+ ..... podmianilem wentylatorki, radiator byl podpiety, to byl 1,6 a po tej opoeracji nagle wstal jako 2,1+ :D a byl nie krecony, ni emodowany, zreszta mobo ecs wtedy jeszcze....., windows sie nie ladowal, bios sie zawieszal, w serwisie przy mnie gostek go sprawdzal ale jemu komp wogle ie ruszyl, tak jak i Tobie.... sprubuj porzyczyc od kogos procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adolw Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 właśnie...a mi w ogole nic nie pika po tym jak dobrze wpiąłem wiatraczek :(((. Na ekranie też nic nie widać, a przed chwilką wpiąłem karte graficzną z tego niedziałającego kompa do mojego drugiego i śmiga! Czyli karta graficzna jest dobra.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 2 mozliwosc to, to ze mogles popsuc gniazdo wiatraka. plyta odczytuje to jako awarie i nie uruchamia sprzetu zeby ci sie proc nie spalil :wink: no chyba, ze masz wylaczone zabezpieczenie ?? btw 4 dźwięki - błąd zegara systemowego :arrow: to jednak wskazuje na padnietego proca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adolw Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 może i jest popsute! Ale jak to sprawdzić?? Aha - i gdzie się wylacza to zabezpieczenie, to ci powiem czy wylaczalem czy nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinX Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Niekoniecznie. Jak napisałem wsześniej może tyć tylko kantnięty w gnieździe i piny nie stykają. Ja bym go wymontował i wsadził ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 "DLACZEGO BY NIE" ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Wlasnie dlatego ze teraz ci nie dziala :] atlony maja nie oslaoniety rdzen procesora przez co mozna go bardzo latwo uszkodzic . . . idz z prockiem do jakiegos znajomego i zobacz co sie z nim dzieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adolw Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Ja tylko tak przypominam, ze samego procka ja nie ruszalem w ogole! Wiatraczek odkrecilem delikatnie na radiatorze, a potem musialem z powrotem go wsadzić. I od tego czasu nie chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Ja tylko tak przypominam, ze samego procka ja nie ruszalem w ogole! Wiatraczek odkrecilem delikatnie na radiatorze, a potem musialem z powrotem go wsadzić. I od tego czasu nie chodzi.a ja przypominam ze swojego procka OSOBISCIE popsulem w taki sam sposob...... i jestem zdania ze Twoj tez juz nie dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 ale jak odkrecales radiator mogl sie przesunac i procek ukruszyc...zdejmij radiator i zobacz czy rdzen caly. Jak tak to spróbuj odpalic procka na kompie kolegi..:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 oj nieee.. raczej nie prubuj procka na kompie kolegi,, wez kumpla procka i sprawdz u siebie! popsute amd soc A potrafią palić płyty główne (.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zależy od płyty... Jak włożyłem ukruszonego Durona do Abita, to po prostu nie ruszył, a po włożeniu do Chaintecha, płyta się błyskawicznie zjarała ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 ja tez obstawiam ze przy odkrecaniu wiatraczka zbyt mocno to robiles i uszkodziles procka.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobekk Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 hmm moze jednak cos z wiatrakiem niekótre płyty maja zabezpiecznie tzw CPU FAN OFF czyli jak wiatrak nie chodzi albo chodzi wolno to komp nie stratuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...