Skocz do zawartości
mib

problem ze startem win XP Prp

Rekomendowane odpowiedzi

witam!!!

mam problem ze startem win xp!!! system sie nie uruchamia bez wlozonej plytki instalacyjnej, w biosie kolejnosc boot mam taka 1.cd-rom 2. hdd. probowalem zmienic kolejnosc bootowania na tylko hdd ale wyskakiwalo mi ze boot failure insert correct disk albo cos w tym stylu!!! Probowalem konsoli odzyskiwania danych i komend fixmbr, fixboot, bootcfg i to samo. Jeszcze dziwniejsza sprawa jest gdy wrzucam 2 dysk tez z Xp pro wtedy on przejmuue kontrole i nie mam mozliwosci wyboru skad chce system bootowa!!! prosze o rade z gory dzieki!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za głupie pytanie ale jak masz ustawioną zworkę na twardzielu i pod którym kanałem jest podpięty?

Wg mnie właśnie tu jest pies pogrzebany ;) Sądzę na 95% że dysk masz podpięty jako slave (niewolnik) (możliwe że na jednej taśmie z CD-ROMem) i jak wrzucasz drugi dysk to on pewnie ma zworkę ustawioną na master (władca) i nie dziwota, że tamtej przejmuje kontrolę 8)

1. Ustaw w biosie uruchamianie z HDD

2. ustaw dysk jako master (zworkami)

3. Jeśli to nie pomoże daj znać na forum ;)

Pozdro

Lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oba dyski chodza na innych kanalach 1 o ktorym pisalem jest na primary master a drugi ktory dzieli tasme primary slave z cd-romem i jest ustawiony na master a cd-rom na slave. moze przy kazdym botowaniu mam wciskac F8?? system plikow to FAT 32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę namieszałeś. Czyli sprawa się ma tak:

PRIMARY MASTER: HDD z winXP który się nie chce odpalić

PRIMARY SLAVE: pusty

SECONDARY MASTER: drugi HDD (jaki system?)

SECONDARY SLAVE: CDROM

Jeśli tak, to podłącz oba dyski na jednej taśmie (PRIMARY) i ten co ma startować jako MASTER a ten drugi jako SLAVE.

Na jakiej partycji zainstalowałeś XP? Na C: ?? może rzeczywiście tapartycja jest nieaktywna (niebootowalna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba znalazlem rozwiazanie!!!! jakims cudem odpalil sie winxp z dysku 1 na primary master i po zainstalowaniu partition magic'a zobaczylem ze na tym 2 dysku cos sie pochrzanilo z partycjami. wiec zdejme partycje i zaloze jeszcze raz. mam nadzieje ze to pomoze!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi