mib Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 witam!!! mam problem ze startem win xp!!! system sie nie uruchamia bez wlozonej plytki instalacyjnej, w biosie kolejnosc boot mam taka 1.cd-rom 2. hdd. probowalem zmienic kolejnosc bootowania na tylko hdd ale wyskakiwalo mi ze boot failure insert correct disk albo cos w tym stylu!!! Probowalem konsoli odzyskiwania danych i komend fixmbr, fixboot, bootcfg i to samo. Jeszcze dziwniejsza sprawa jest gdy wrzucam 2 dysk tez z Xp pro wtedy on przejmuue kontrole i nie mam mozliwosci wyboru skad chce system bootowa!!! prosze o rade z gory dzieki!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Jaki masz system plików? Czy zainstalowałeś system na partycji startowej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacex Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Sorry za głupie pytanie ale jak masz ustawioną zworkę na twardzielu i pod którym kanałem jest podpięty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szybki.lopez Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Sorry za głupie pytanie ale jak masz ustawioną zworkę na twardzielu i pod którym kanałem jest podpięty?Wg mnie właśnie tu jest pies pogrzebany ;) Sądzę na 95% że dysk masz podpięty jako slave (niewolnik) (możliwe że na jednej taśmie z CD-ROMem) i jak wrzucasz drugi dysk to on pewnie ma zworkę ustawioną na master (władca) i nie dziwota, że tamtej przejmuje kontrolę 8) 1. Ustaw w biosie uruchamianie z HDD 2. ustaw dysk jako master (zworkami) 3. Jeśli to nie pomoże daj znać na forum ;) Pozdro Lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 oba dyski chodza na innych kanalach 1 o ktorym pisalem jest na primary master a drugi ktory dzieli tasme primary slave z cd-romem i jest ustawiony na master a cd-rom na slave. moze przy kazdym botowaniu mam wciskac F8?? system plikow to FAT 32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Troszkę namieszałeś. Czyli sprawa się ma tak: PRIMARY MASTER: HDD z winXP który się nie chce odpalić PRIMARY SLAVE: pusty SECONDARY MASTER: drugi HDD (jaki system?) SECONDARY SLAVE: CDROM Jeśli tak, to podłącz oba dyski na jednej taśmie (PRIMARY) i ten co ma startować jako MASTER a ten drugi jako SLAVE. Na jakiej partycji zainstalowałeś XP? Na C: ?? może rzeczywiście tapartycja jest nieaktywna (niebootowalna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 chyba znalazlem rozwiazanie!!!! jakims cudem odpalil sie winxp z dysku 1 na primary master i po zainstalowaniu partition magic'a zobaczylem ze na tym 2 dysku cos sie pochrzanilo z partycjami. wiec zdejme partycje i zaloze jeszcze raz. mam nadzieje ze to pomoze!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...