Skocz do zawartości
Martinii

9800pro vs. 5900XT, czyli karta w granicach ok. 1200zl

Jaka karte wybrac?  

1. 1. Jaka karte wybrac?

• 1. Radeon 9800 Pro Sapphire 128 MB DVI + TV BOX
      167
    • 2. GeForceFX 5900 XT Gainward Ultra/1100 TV/DVI Golden Sample
      31

Rekomendowane odpowiedzi

A najlepsze jest to, że w Warszawie można ją kupić już za 890zł!  :twisted:  :twisted:  :twisted:

a mozesz napisac cos wiecej? bo moze si ekopne w czerwcu do wawy :) nawet sie ce koszta podrozy zwroca :)

Niestety ceny podskoczyły i Radeony9800Pro OEM chodzą po ok 1000PLN, ale trzeba uważać, zeby nie trafić na wersję pseudoPro z taktowaniem 324/580 :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najlepsze jest to, że w Warszawie można ją kupić już za 890zł!  :twisted:  :twisted:  :twisted:

a mozesz napisac cos wiecej? bo moze si ekopne w czerwcu do wawy :) nawet sie ce koszta podrozy zwroca :)

Niestety ceny podskoczyły i Radeony9800Pro OEM chodzą po ok 1000PLN, ale trzeba uważać, zeby nie trafić na wersję pseudoPro z taktowaniem 324/580 :evil:

Na co zwracac uwage zeby nie trafic wlasnie karty z tym taktowaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co zwracac uwage zeby nie trafic wlasnie karty z tym taktowaniem?

Trudno powiedzieć, bo na oko nie za bardzo widać, dopiero po włożeniu do kompa, ale moja np, miała pamięci z dostępem 3,3ns, może to częściowo charakteryzuje taką kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dzisiaj na WGK i sie wkurzyłem jeszcze dwa tygodnie temu były po 890zł a teraz lipa są po 1050zł. To trzeba bedzie cierpliwie poczekac jak ceny spadna znowu do 890zł.

Ale jest wyjscie z tej sytuacji trzeba kupic karte na fakture, musice znalezc znajomego co ma firme i wezmiecie FV na niego, a on odda wam vat czyli tak naprawde wydacie 860zł. Jak tak zawsze kupuje graty do kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj w koncu dostalem radka :D Na gieldzie w Katowicach Saphire sa po 1080zl lite retail . Niestety juz ich nie bylo i kupilem Gigabyte za 1015zl . W sumie to mialem mieszane uczucia czy przypadkiem nie bedzie to jakas lipa . Ale potestowalem i jestem na maksa zadowolony . Raz ze rdzen chlodzony jest przez dosc masywny (chyba miedziany) i dobrze wykonany radiator . Dwa ze jest to wersja BOX i dostalem do niej 3 gierki , w sumie to nawet nienajgorsze Tomb Raider TAOD , Rainbow Six 3 Raven Shield i Will Rock (PowerDvd i inne badziewia :D ) . Co do spraw O/C to dzisiaj tak czysto dla sportu sprawdzilem jak leci i tak . Rdzen smiga spokojnie na 432Mhz a mem na 772Mhz , wiecej na razie nie sprawdzalem bo czekam na Radiatory na pamiatki . W 2003 mam teraz 6200 na moim cienkim procku .

EDIT: Moze na dniach sciagne radiator i sprawdze czy przypadkiem nie mam R360 , pamiatki to Samsungi 2.8ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanko: jak wymienie chłodzenie na moim Radku który jest na gwarancji i coś się zwali to później uznają mi tą gwarę w sklepie? Chodzi mi o awarię nie wywołaną przez założenie nowego chłodzenia. A i co oznacza Atlantis w nazwie mojej kartki? Z góry thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj w koncu dostalem radka :D Na gieldzie w Katowicach Saphire sa po 1080zl lite retail .

Tez miałem jechac w sobote ale coś nie mogłem wydostac sie z łózka :lol:

Ja mam pytanko: jak wymienie chłodzenie na moim Radku który jest na gwarancji i coś się zwali to później uznają mi tą gwarę w sklepie? Chodzi mi o awarię nie wywołaną przez założenie nowego chłodzenia. A i co oznacza Atlantis w nazwie mojej kartki? Z góry thx.

Jeśli stare chłodzonko nie będzie nosiło oznak mechanicznego uszkodzenia to nie będzie problemu.Co do nazwy Atlantis to oznacza tyle co Excalibur na moim HISie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli stare chłodzonko nie będzie nosiło oznak mechanicznego uszkodzenia to  nie będzie problemu.Co do nazwy Atlantis to oznacza tyle co Excalibur na moim HISie :wink:

Ehem... czyli :?: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli stare chłodzonko nie będzie nosiło oznak mechanicznego uszkodzenia to  nie będzie problemu.Co do nazwy Atlantis to oznacza tyle co Excalibur na moim HISie :wink:

Ehem... czyli :?: :D

Czyli ogólna nazwa kart graficznych Shappire, tak jak u Gigabyte jest MAYA, a u Herca PROPHET (czy jakos tak). :) (Po prostu nazwa z która maja sie kojazyć grafy Shapphira)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podkręcam kartę graficzną to poprzez samą zmianę taktowań GPU i pamięci mogę zjarać kartę? Bo jak podkręciłem GPU na moim Radku to Radiator był "lekko gorący" tzn. musiałem przyłożyć palca na 10 sekund żeby poczuć że jest mocno ciepły. Czy raczej jak podniosę napięcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich :)

przesledzilem cala burzliwa dyskusje nad wyzszoscia radeonow nad fxami i uwierzylem zwolennikom tych pierwszych.

Jednak nadal nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie - mianowicie.

czy majac karte ati - np. radeon 9800pro nie bede mial zadnych problemow ze starymi gierkami nalezacymi do klasyki.

Dajmy na to dune 2 , dune 2000, cywilizacja itp.

Moze pytanie glupie ale wole miec pewnosc zanim dam za karte 1200 zl.

o najnowsze gry nie pytam bo domyslam sie ze z nimi problemu nie ma.

Na koncu uwaga - dowiedzialem sie ze na poczatku czerwca ceny radkow 9800 pro poleca na leba na szyje 100-200 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich :)

przesledzilem cala burzliwa dyskusje nad wyzszoscia radeonow nad fxami i uwierzylem zwolennikom tych pierwszych.

Jednak nadal nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie - mianowicie.

czy majac karte ati - np. radeon 9800pro nie bede mial zadnych problemow ze starymi gierkami nalezacymi do klasyki.

Dajmy na to dune 2 , dune 2000, cywilizacja itp. 

Moze pytanie glupie ale wole miec pewnosc zanim dam za karte 1200 zl.

o najnowsze gry nie pytam bo domyslam sie ze z nimi problemu nie ma.

Na koncu uwaga - dowiedzialem sie ze na poczatku czerwca ceny radkow 9800 pro poleca na leba na szyje 100-200 zl

Nie wiem czy chodzi Ci o to , ze stanieja 100-200zl czy o to , ze tyle beda kosztowac . Jak to drugie to lepiej to zmien szybko bo za chwile polowa forumowiczow bedzie z Ciebie ostro targac :D Jesli o to piwersze to juz stanialy bo R9800Pro mozna juz dostac za 1000zl , moze jeszcze stanieja te 100zl ale w to szczerze watpie . Moim zdaniem skoncza sie tak samo szybko jak R9700 .

Co do starszych gier to nie powinno byc problemow , choc nie wiem na 100% .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę, żeby były jakieś problemy. Te gry nie wykorzystują żadnych zaawansowanych funkcji tylko direct draw. Zresztą stare gry 3D też nie powinny mieć żadnych problemów. Zaraz poszukam DukeNuke3D i sprawdzę :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę, żeby były jakieś problemy. Te gry nie wykorzystują żadnych zaawansowanych funkcji tylko direct draw. Zresztą stare gry 3D też nie powinny mieć żadnych problemów. Zaraz poszukam DukeNuke3D i sprawdzę :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - to ja moze pytanie z innej beczki ...widze ze pojawily sie w Arescie(wrocek) radeonki 9800pro za 1075..szukalem i nigdzie taniej nie znalazlem (nie mowiac o sklepach internetowych +wysylka) Pytanie wiec czy moze ktos wie czy na Gieldzie we Wrocku sa te karty dostepne? i w jakiej cenie ? Czekam na obnizke troszek czasu i juz tupie nogami z niecierpliwoscia ...wiec moze sie skusze jak by bylo taniej na gieldzie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatFighter - jako ze biore ludzi na tym forum za conajmniej madrych to uznalem iz oczywistym jest ze chodzi mi o spadek ceny o podany przedzial cenowy :)

Poki co niestety w 3miescie nie kupi sie nowego markowego radka 9800pro ponizej 1150 zl - pisze tu o zakupie w firmie ( sklepie ) ktora mamy chociaz cien szansy widziec po roku a nie zastac w jej miejscu butiku z ciuszkami :)

kojak - bede bardzo wdzieczny za informacje czy chodzi Ci ta gra i jakies inne klasyki :)

szczerze to chyba jedyny plus fxow ze nie trzeba sie zastanawiac czy kazda gra nam pojdzie - moze isc tragicznie wolno ale pojdzie :)

Jednak przesiadam sie na radka mimo ze ze swojego GF2 Leadtek Titanium 64 mb bylem przez lata zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duke Nukem 3D działa. Ale niestety mam WinXP i nie mam dosa więc musiałem zastosować nakładkę OpenGL. Chodzi idealnie płynnie na 9800Pro! I jest filtrowanie tekstur! Zagrałem wczoraj 2lewele i postanowiłem go przejść do końca. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem na forum pierwszy raz ...i tak się zastanawiam ....gdzie można w Poznaniu dostać radka 9800Pro za 1000-1200zł

jak dotąd nie spotkałem się z Radkiem 9800Pro za mniej niż 1500...

nie mówię tutaj o jakiś no name, generic itp.

Radki 9800se widziałem za 750zł, 9800 za 1000-1200zł.....ale Radeona 9800Pro za 1000zł....podajcie sklep w Poznaniu gdzie można kupić taką grafę za 1000zł, bo ja kupiłem MSI FX 5900XT vivo, 128MB za 950zł jakieś 2 tygodnie temu, a w tej chwili ...po przeflashowaniu biosu (bez zmiany chłodzenia) chodzi jako FX 5950 Ultra ( core=550 , mem=1000).

Na XP 1700+@2200MHz, 3xKingston HyperX 256MB 433MHz(w dualu), Abit NF7, 2x Barracuda 7200.7 40GB-stripping...mam ok 6500 w 3D Marku 03, 17000 w 2001se i 49fps w Aquamarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kojak - dzieki za sprawdzenie :)

a dosa to juz malo kto ma no chyba ze programisci

dzordz - nie widziales za mniej niz 1500 ? Boze dobrze ze Poznaniu nie mieszkam.Mi sie zdawalo ze jak nie widze tanszego radka 9800 pro niz 1150 to jest juz zle.

Mam pytanko do wszystkich

co to za karta Gigabyte ATI Radeon9700PRO ?

kosztuje ona 1550 zl czyli duzo wiecej niz 9800 pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do radków w Trójmiasto-City

www.esc.pl

Sapphire ATI 9800 Pro 128MB TV&DVI-out cena brutto: 1099 zl

a wczoraj w media markt widziałem jakieś radki 9800Pro i nir Pro tez można podjechać i zobaczyć chociaż ja bym tam sprzętu nie kupował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kojak - dzieki za sprawdzenie :)

a dosa to juz malo kto ma no chyba ze programisci

dzordz - nie widziales za mniej niz 1500 ? Boze dobrze ze Poznaniu nie mieszkam.Mi sie zdawalo ze jak nie widze tanszego radka 9800 pro niz 1150 to jest juz zle.

Mam pytanko do wszystkich

co to za karta Gigabyte ATI Radeon9700PRO ?

kosztuje ona 1550 zl czyli duzo wiecej niz 9800 pro

R9700Pro to poprzednik 9800Pro . Na allegro mozna je dostac nowe sprowadzane ze Stanow za 900zl . Wiec nie wiem co to za cena jak za 1100zl mozna juz dostac szybszego 9800PRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam nie wiem co to za karta ale w cenniku maja

taka sobie znana firemka w 3miescie ma to cos

http://www.netservice.pl/index.php?www=ofe...20graf#Gigabyte

i jeszcze pytanko ( kto pyta nie bladzi ;) a nie chce zakladac do tego nowego tematu

co polecacie ?

Sapphire ATI 9800 Pro 128MB TV&DVI-out

czy

Radeon 9800 Pro Gigabyte Maya II GV-R98P128D

czy

Radeon 9800 Pro HiS Excalibur 128 MB DVI + tv-out ICE-Q

prosilbym tez o wyjasnienie dlaczego akurat ta i zaznaczam ze wiem ze his w tej opcji jest najdrozszy ale nie kierujmy sie cena tylko jakoscia

I jeszcze moja lekka obawa jak czytam takie cos

http://www.pclab.pl/thread15824.html

znowu ludzie pisza o bledach w gierkach na radeonach a przyznam ze nie chcialbym sie bawic co chwile w jakies latki do danej gry

"Ciekawe w/g jakich testow?? A tak na srio to wydajnosc FX'a 5700 wypada podobnie jak Radoslawa 9600PRO a FX'a5700 Ultra jest zblizona do Radoslawa 9600XT i tak powinno sie te kary porownywac. FX'y sa szybsze w starszych aplikacjach wykorzystujacych DX8.0(nie we wsszystkich testach) i nizej natomiast w najnowszych aplikacjach troche odchodzi od konkurentow ze stajni ATI. Jednak jest to dobra karta ale jednak bralbym ATI chyba ze ktos nie lubi czasem szukania patchy to gier bo niestety ale ATI ma jeszcze klopoty z niektorymi grami i trzeba troche kombinowac by sie go pozbyc. nVidia to jeszcze standard ale zobaczymy po nowym roku co bedzie moze bedzie musiala oddac korone nowemu wladcy. Poprostu ATI i nVidia wybraly inne drogi rozwoju swoich kart. Wczesniej to nVidia stawiala warunki i kreowala nowe standardy ale od wypuszczenioa kart 8500 Ati przejelo powinnos kreatora nowych standardow. Wczesniej bylo to samo z 3Dfx'em i jak on skonczyl?

"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie skąd wy bierzecie to, że na Radku gry źle chodzą, sam mam Sapphirka od ok 2 tygodni i wszystko mi śmiga, nawet nie reinstalowałem XP, tylko dokładnie wywaliłem stery po G4 i zainstalowałem Omegi na 4.5, Colin 4 także lata aż miło, wszystko startuje jak należy, nic nie muszę modyfikować i jeszcze nie natrafiłem na grę, co by mi się krzaczyła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Randar - podalem w poprzednim poscie linki gdzie ludzie marudza ze maja problemy z grami

pewnie dla wielu to nie jest ale dla mnie tak - mam malo czasu i nie chce mi sie babrac w szukanie latek do kazdej gry a to sugeruja niektorzy

i nie chodzi tu o gry NOWE tylko nieco STARSZE oraz te mniej znane

nie wiem czemu ale mam uczucie ze majac Radeona chcac grac bez szukania latek jestesmy jakos ograniczeni do najbardziej znanych tytulow a z tymi mniej znanymi beda klopoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyny bo moze np. jedyny Ty wykryles a kto wie w ilu grach nie znanych akurat Tobie jest problem.

Szlag mnie trafia jak czytam o szukaniu roznego rodzaju latek do gier.

Jako posiadacz starego gf 2 nigdy sie o to nie martwilem a teraz decydujac sie na radeona mam spore obawy.

A naprawde chcialbym przejsc na radeona bo to co czytam przekonuje mnie ze nvidia zostala w tyle.

Ale mimo wszystko dla gracza przecietnego za ktorego sie uwazam liczy sie mozliwosc bezproblemowego grania we wszystko.

A naprawde mniej istotne jest czy w danej rozdzielczosci jest roznica kilku klatek na +/-

Tak samo czy tak naprawde grajac w dooma ma znaczenie czy minimalnie lepiej wyglada rura lub schody ? przeciez to detale ktore pomijamy skupiajac sie na akcji

Z drugiej strony widac ze radeon jest nowoczesniejszy wiec ciezka decyzja.

Wybrac spokoj w postaci fxow kosztem udoskonalonej minimalnie grafiki czy isc w nieznane i instalujac nieznana gre np. sciagnieta z netu zastanawiac sie po ilu godzinach czy dniach szukania latki ja odpalimy.

A moze odrazu sie uda?

Z tego co sledze rozmowy na roznych forach to juz niemal psychoza co lepsze i co wybrac.Im wiecej czytam tym mniej wiem.

Obecnie wiem ze nic nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego dune2, żyjesz we wczorajszym świecie. Typowe myślenie osoby, która nigdy nie miała styczności z ATI. Wierzysz w zabobony. Współpraca kart ATI z gierkami jest raczej bezproblemowa. Nie wiem gdzieś to wyczytał, że przy ATI trzeba ciągle szukać jakichś łatek. Owszem zawsze są gierki, które jakiś bug tam mają i na takiej czy innej karcie ATI coś się merda. Ale identycznie jest z Nvidią. Poczytaj trochę zanim napiszesz dyrdymałki....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziasiaj z ATi jest tak samo jak z AMD.Kiedys AMD sie grzało dzis sie grzeje Intel, kiedys gry miały problemy TYLKO z ATi(chodzi o R8500/9100), a dzisiaj i na ATi i na NV są czasem jakieś bugi.Inną sprawa jest to ze ATi bardzo szybko reaguje na wszelkie niezgodności czego przykładem są bardzo często pojawiajace sie sterowniki.Oczywiscie nie oznacza to ze musisz karzde nowe stery jakie wyjda instalować bo to nie jest konieczne (no chyba ze lubisz miec świeżutkie stery :) ) jeśli na twoim ATi nic sie nie kaszani (u mnie uzywam cały czas Omeg 4.2 i nie mam żadnych problemów )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...