Skocz do zawartości
bbc20000

Samsung 172x 12ms LCD wrazenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Samsung 174T

Typ a-si TFT/PVA zgodny z normą zgodny z normą ISO13406-2

...

Czas reakcji 12

gdzies jest blad albo PVA (i 25ms) albo 12ms :!:.

Niestety nie błąd.Na stronie producenta pisze 12ms.

I nie tylko...

tylko jest jedno ALE - to jest niemozliwe - wszystkie obecnie produkowane matryce PVA maja czas reakcji piksela = 25ms (ani wiecej ani mniej)

Znalazłem ciekawy test .na X-bit labs.Dotyczy monitora LCD Samsung 172x. Link do testu jest tutaj http://www.xbitlabs.com/articles/other/dis...ay/samsung.html

Oto cytat z tego testu.

The viewing angles are excellent as you should expect from a PVA matrix. No, this hasn?t been a typo! The monitor does use a PVA matrix, although the manufacturer?s website says ?TN+Film?. There is no color distortion ? only if you move really far aside from the center of the screen, you see some changes in the contrast. I also have no concerns about the color reproduction ? the monitor was equally good at displaying photographs and smooth color gradients.

Więc jak widac są matryce PVA 12ms !!Chociasz jak piszą,monitor nie jest dobry do UT2003 itp.gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Więc jak widac są matryce PVA 12ms !!Chociasz jak piszą,monitor nie jest dobry do UT2003 itp.gier.

GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR :x

ile razy mozna sie powtarzac http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=866...ghlight=#866995

po prostu Samsung leci w kule i tyle :(

powtarzam nie ma matryc PVA o czasie reakcji piskela = 12ms :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BENEK: a pracowales ostatnio na jakims dobrym modelu na PVA lub MVA ? 17cali, jakims eizo, lub sony ?

jak tam smuzenie w grach wyglada ?

koniec poprzedniej strony - moje wypowiedzi dotycza PVA

jak szukasz czegos co mniej smuzy to IPS - bo przy tych matrycach czas rekacji piksela jest staly niezaleznie do koloru - czyli np 25ms nie tylko dla czarny->bialy->czarny ale tez np czarny->czerwony->czarny itd

jak pisalem na moje oko EIZO L567 (IPS 35ms) smuzyl "porownywalnie" do L557 (MVA 25ms)

osobiscie z checia bym obejzal nowego EIZO L568 na 25ms IPS

:!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hhehe :) no moze wlasnie 568 kupie.... ale moglbym przezyc zawal serca jak sie okaze, ze smuzy przy FPP, bo to moje ulubione gry....

kontrast 1000:1 ?????? wow !

dlatego jak juz kilka osob radzilo - najpierw przetestuj, potem kupuj/nie kupuj bo jest takie fajne powiedzenie "widzialy galy co braly" (czytaj kazdy sam musi stwierdzic czy mu dane smuzenie nie przeszkadza)

ja tego za Ciebie nie zdecyduje :P

zreszta cena tego LCD (okolo 3700zl brutto) wymaga testu bo za taka kase mozna juz myslec o 19" IPS w dobrym wykonaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pisalem na moje oko EIZO L567 (IPS 35ms) smuzyl "porownywalnie" do L557 (MVA 25ms)

osobiscie z checia bym obejzal nowego EIZO L568 na 25ms IPS

Czy jesteś przekonany, że EIZO L568 jest na matrycy IPS?

Z moich informacji wynika, że jest to PVA Samsunga...

http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&kategori..._kom=363&more=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu Samsung leci w kule i tyle :(

powtarzam nie ma matryc PVA o czasie reakcji piskela = 12ms :!:

Ok ok :D

Nie będe dochodził kto w kulki leci.

Chodzi mi o to,czy aby ktoś nie widział w akcji Samsunga 174T-12ms.

Bo jestem ciekaw jak on się ma do Samsunga 172x-12ms.

Musze kupić na następny miesiąc jakiś monitor do 2600zł max!.

Więc interesują mnie na ten temat wszystkie opinie.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem dokładnie czy to ten :D

Jak wiadomo samsung pod tą samą nazwą ( tak jak jest to w 172x) umieszcza rużne matryce.

Dokładnie chodzi mi o ten.

http://www.samsung.com/pl/products/monitor...t/slim/174t.asp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jesteś przekonany, że EIZO L568 jest na matrycy IPS?

Z moich informacji wynika, że jest to PVA Samsunga...http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&kategori..._kom=363&more=1

1. jezeli jest na PVA to na 100% nie ma 16.7mln kolorow tylko 16.2 (m.in. tym sie kierowalem typujac matryce IPS)

2. ogolnie to nie wiem na 100% czy to IPS ale tak przypuszczam skoro zastepuje innego IPSowca (L567) - a w sieci to tylko MVA.pl twierdzi ze to PVA inne serwisy i samo EIZO milczy n/t temat - niestety :?

3. najlepiej wyslac "emila" do EIZO zeby napisali co i jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. jezeli jest na PVA to na 100% nie ma 16.7mln kolorow tylko 16.2 (m.in. tym sie kierowalem typujac matryce IPS)

2. ogolnie to nie wiem na 100% czy to IPS ale tak przypuszczam skoro zastepuje innego IPSowca (L567) - a w sieci to tylko MVA.pl twierdzi ze to PVA inne serwisy i samo EIZO milczy n/t temat - niestety :?

3. najlepiej wyslac "emila" do EIZO zeby napisali co i jak

AD1. Nie jestem znawcą tematu, ale z tego co zrozumiałem czytając newsy dot. tego modelu paleta 16.7mln kolorów bierze się z zastosowania układów konwertujących 8-bitowy sygnał z komputera do postaci 10-bitowej, a następnie ponownej konwersji do postaci 8-bitowej z polepszonym odwzorowaniem krzywej gamma. Niestety operacje te zwiększają ogólny czs reakcji matrycy.

AD2. Osobiście wolałbym żeby L568 był na matrycy S-IPS, bo wtedy stanowiłby w moich oczach kompromis jakiego szukam: bardzo dobra ekspozycja barw i akceptowalny do większości zastosowań czas reakcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się nad jakimś LCD i dodam , że po przeczytaniu tego topicu trochę mnie odrzuciło.

pozatym jak sprawa wygląda przy podłączeniu LCD przez analogowe D-sub (grafika jak w podpisie) ? duża strata w porównaniu do DVI ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się nad jakimś LCD i dodam , że po przeczytaniu tego topicu  trochę mnie odrzuciło.

mnie też :?

z tego tamatu wynika jedno - wszystkie dzisiejsze LCD to jeszcze syf i do gier sie nie nadają.

Byłem zdecydowany na NEC 1760NX a teraz juz nie wiem, może ten ViewSonic VP171B albo jakis samsung :roll:

Luk@s smuży ta twoja Iiyama?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk@s smuży ta twoja Iiyama?

Wiesz to sprawa gustu - jak dla mnie jest super ale nie gram w FPP, raczej tylko wyścigi samochodowe. Tak czy siak mam drugi monitor w domu - 15" Neovo F-415 i ma 25ms i widać znacząco smużenie więc wiesz jak patrzę na tamten to dla mnie Iiyama nie smuży. Pogadaj z benkiem, ponieważ ma monitor na tej samej matrycy co ja to może On Ci wygłosi swoją opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...z tego tamatu wynika jedno - wszystkie dzisiejsze LCD to jeszcze syf i do gier sie nie nadają...

LOL :lol:

chyba nie czytales dokladnie - do gier innych niz szybkie FPP/FPS nadaje sie kazdy LCD, a do tych szybkich strzelanek "markowe" (z dobra elektronika) LCD na matrycy TN+ 12/16ms - oczywisce to tak w uproszczeniu

jakos mojemu braciakowi nie spadla skutecznosc w Q3 po przesiadce z Philipsa 107MP Brilliance na Iiyame PLE431S-B - tym ktorzy mowia ze na zadnym LCD nie da sie grac moge powiedziec "kiepskiej baletnicy ..." :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...z tego tamatu wynika jedno - wszystkie dzisiejsze LCD to jeszcze syf i do gier sie nie nadają...

LOL :lol:

chyba nie czytales dokladnie - do gier innych niz szybkie FPP/FPS nadaje sie kazdy LCD, a do tych szybkich strzelanek "markowe" (z dobra elektronika) LCD na matrycy TN+ 12/16ms - oczywisce to tak w uproszczeniu

jakos mojemu braciakowi nie spadla skutecznosc w Q3 po przesiadce z Philipsa 107MP Brilliance na Iiyame PLE431S-B - tym ktorzy mowia ze na zadnym LCD nie da sie grac moge powiedziec "kiepskiej baletnicy ..." :P

Ja w sumie tylko w UT gram a jest to bardzo szybki FPP.

Z tego wyczytalem to 12ms to lipa, ten tytułowy samsung jest w grach podobno straszny.

No ale wiem trzeba samemu obejrzeć, problem tylko ze nie mam bardzo gdzie.

Jest w warszawie jakis duży sklep, z dużą ilością paneli na stanie? (nec, viewsonic, samsung)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis widzialem sony hx73 .....

jezuuuuu, ten panel to cudo !!!!

gry chodza pieknie na nim, FPP idealnie wrecz, ja smuzenia nie zauwazylem zadnego, nawet zadnego rwania obrazu, czy cos....

katy widzenia sa super, tylko od dolu moglby byc wieksze, ale mozna przechylic od piony o 15st. do siebie, wiec rewelka.

bardzo mi sie podobal i raczej go kupie, ale wciaz mnie wkurza ta byle jaka gwarancja w sony....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

No ale wiem trzeba samemu obejrzeć, problem tylko ze nie mam bardzo gdzie.  

Jest w warszawie jakis duży sklep, z dużą ilością paneli na stanie? (nec, viewsonic, samsung)

Samsunga 172x to widzalem na stanie jedynie w MM :?

natomiast ViewSonica 171b mozna obejzec albo w Komputroniku al. Jana Pawła II 46/48 albo w firmie Henwar przy ul Dobrej 53 (kolo BUW)

rozne modele EIZO i Iiyamy w 2 w/w sklepach a Iiyame jeszcze w firmie Lorien

NECa to nie wiem gdzie bo po przejsciach z serwisem tej firmy nie chce miec z nimi nic wspolnego :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam samsunga 172X na IPS.

Co do smużenia to ja niczego nie widzę, ale być może jest. Pogrywam czasami w painkillera i cmr4 i gra się bardzo fajnie. Ja nie widzę różnicy pomiędzy tym lcd, a crt. Ale być może mam coś z oczami :D

Jedynie przy przeciąganiu jasnych obiektów po czarnym tle (np. rysunki w autocadzie) powoduje lekkie mruganie obrazu. Ale jest ono nieporównywalnie mniejsze niż na np. Iiyamie 430H, czy belinei 101751 i dlatego go wziąłem.

Przy ustawieniach kolorów trzeba się trochę pomęczyć. Głównie wkurza czerń, która przy ustawieniach fabrycznych jest lekko wyblakła i czerwień której jest trochę za mało. Ale da się to ustawić na satysfakcjonujacym poziomie.

Kąty są w porządku, choć belinea 101751 ma szersze (tyle zauważyłem).

Jedyny mankament jaki zauważyłem to nierównomierne podświetlenie górą i dołem. Jest to widoczne tylko przy czarnym tle.

Poza tym jestem zadowolony i myślę, że mogę go polecić.

Myślę, że do gier to bardzo dobry panel. Szkoda, że w pudełku nie ma kabla dvi bo to kolejny wydatek, ale przy cenie monitora ~2400zł można to jakoś przebolec. Nie ma zbędnych bajerów w stylu głosniczków, hubów usb etc. Szkoda, że nie ma pivota.

Generalnie to prosty, szybki panel bez wodotrysków.

Ja na całe szczeście miałem możliwość przetestowania przed zakupem. Dogadałem się z włascicielem sklepu, przyniosłem swoją budę i mogłem sobie go sprawdzić w interesujących mnie aplkacjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam samsunga 172X na IPS....

... Szkoda, że nie ma pivota...

ad 1 - pewnie chciales napisac na TN+ :P

ad 2 - jezeli tak jak w ad 1 to PIVOT by sie nie przydal - musialbys siedziec troche z boku panelu (lub ustawic go pod katem w poziomie) zeby obraz byl rownomiernie podswietlony :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego mozna powiedziec, ze jedynie sony hx73 jest w stanie z TN+ wyciagnac w miare przyzwoite katy patrzenia

160/160, choc w testach czytalem, ze blizej 140 w pionie i sam organoleptycznie to potwierdzam, ale dalbym ok. 150

wieksze katy tlyko pva/mva, ale wtedy czas reakcji...

szkoda, ze eizo l550 ma te dzwina stopke, bo on tez jest niesamowity i 5 lat. gw, door to door ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi