Skocz do zawartości
Undofen

bezglosne fc, mozliwe ?

Rekomendowane odpowiedzi

hmm, ale fwc to juz mi sie nie oplaca w pokoju miec, to sobie je postawie w piwnicy i pojdzie tymi 12' do mnie. Tylko teraz jest problem bo nie bede mogl zejsc nisko z temperaturami, bo to bedzie jedyny obieg a ma chlodzic CPU, GPU, NB, HDD i bycmoze PSU, nie mam juz jak zrobic drugiego obiegu jednego na fwc a drugiego zwykla wode... Bede chyba musial trzymac temp na granicy skraplania sie wody, jaka to bedzie mniejwiecej temp ? strzelam ze ok 10-15 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzac berkutowi podjalem decyzje ze jednak freon w pokoju odpada, dlatego stanelo na fwc w piwnicy. Mam teraz problem, jakich blokow uzyc ? Potrzebuje tutaj znowu opinii fachowcow, waham sie czy by po prostu nie kupic nukleona v2 i abadona czy atrii na gpu, na hdd sam sobie zrobie a na NB pojdzie moj stary dobry LE V1 czy jak on tam sie nazywal - chyba 5ty wiercony blok wodny ktory mate sprzedal. Pls odpwiedzcie co byscie mi radzili, w koncu bede musial to dobrze zaizolowac - nie wiem czy bloki z pleksa sie w ogole nadaja do fwc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloki - pamietaj ze musisz pamietac o uzywanym chlodziwie. jesli bedziez uzywal alkoholu to niewiele cie martwia bloki, jesli glikol to troche zmartwien bedziesz mial

z srednim agregatem spokojnie do -20C ciecz zejdziesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslalem o najzwyklejszym borygo, mam je od dawien dawna w ukladzie i musze przyznac ze jest bardzo praktyczne - zero syfu a i konserwuje ladnie uklad. Ciecz to chyba mniejszy problem, ale jaki ja mam wziac blok ze wzgledu na temp - czyli po pierwsze czy moze byc top z pleksy a po drugie czy ja zaizoluje np nukleona ?

Edit: do zaizolowania wydaja sie idealne byc bloki z wcdev.net, aczkolwiek mam watpliwosci co do jakosci ich wykonania, mysle czy sie nie skusic na taki na NB albo GPU... Niech mi ktos cos poradzi, naprawde nie chce kupic atiry i stwierdzic ze nie da sie jej dobrze zaizolowac, nukleon na oko wydaje mi sie dosc klockowaty zeby dalo sie go obkleci, na gpu i nb atrakcyjne wydaja sie tez proxima i smart z bloki.pl whatdayathink ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm to ja chyba mam jakies high-tech borygo :P, bo mialem je juz w tym poprzednim fwc i przy -30 robilo sie zauwazalnie aczkolwiek bardzo niestotnie gestsze, wiec temp typu -10 - 0 nie powinny sprawiac problemu mojej pompce od CO ktora teraz i tak pompuje mi 5x wiecej niz potrzebuje. Uziel bylby moze i fajny ale nie da sie juz go ngdzie dostac :/, ostatnio zobaczylem co jest w srodku w blokach z republiki (w smarcie i proximie) i jednak ich nie kupie :-), na cpu raczje kupie nuka, a na nb/gpu waham sie miedzy tymi z wcdev.pl a atria lub abadonem z tym ze tego drugiego nie ma jak zaizolowac wiec chyba odpada...

Edit : teraz mi sie przypomnialo co do tego borygo, ze borygo jest rozowe a petrygo niebieskie - czyli ja mam petrygo, nie wiem co prawda jaka to roznica ale mam...

Edit2: Jakich ja mam wlasciwie wezy uzyc ? wiekszosc ukladu bedzie na rurkach miedzianych ale troche jednak musi byc na zwyklych elastycznych. Sa jakies sprawdzone metody ? Boje sie ze igielitowe moga peknac :/ Mam ze swojego starego fwc specjalne weze zbrojone do niskich temperatur jednak one twardnieja na kamien przy niskiej temp. nie ma zadnego lepszego rozwiazania ? A takie np. zbrojone z castoramy czy praktikera ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moga byc zwykle igielitowe lub takie przezroczyste zbrojone ? Bo te co ja kupilem to sa wyjatkowo twarde same z siebie, uzywane w chlodnictwie i cholernie drogie :-) Wolalbym cos co przynajmniej na cieplo jest miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, skleciclem takie lodowkowe fwc, parownik caly zanurzony w cieczy, ciecz przechodzi dluga droge do kompa i spowrotem. Obawiam sie jednak ze to nie pociagnie calego kompa, nie mam chwilowo zasilacza ale podlaczylem blok na hdd i grafe bez obciazenia i temp spadajac cholernie wolna dochodza do 6,5 stopnia. Dlatego wydaje mi sie ze jak podepne do tego jeszcze 2 bloki i grzejacego kompa to nie utrzymam temperatur w 10-12 ktore chcialem miec. Dlatego przewidujac ze ten uklad nie da rady mysle jednak o zrobieniu fwc od zera. Pierwsze wazne pytanie, czy moja stara chlodnica - 25 metrow rurki miedzianej 12' zakopanej pod ziemia moze robic za skraplacz ? Czy bede musial zrobic drugi uklad wodny - jeden odbierajacy cieplo ze skraplacza a drugi oddajacy parownikowi i idacy do kompa ? W obu przypadkach, czy metoda rurka w rurce wystarczy ? myslalem np o wlozeniu 8' albo 10' do 15'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi