Skocz do zawartości
FlipekPL

FSB PROCKA, FSB RAMU A WYDAJNOSC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was pytanie posiadam procka AMD Athlon 2400 podkrecony na 2600 fsb 166 i ramy kingstona 333 DDR, zasilka chiefteca 420W, chciałem zapytac czy warto zwiekszy fsb procka do 200 a zarazem zmienic ramy na 400 czy zostawic tak jak jest i krecic dalej przez mnoznik. Pytam dlatego ze czytałem gdzies na forum ze jak ma sie pamieci 333 to fsb lepiej ustawic na 166 wtedy ma sie lepsza szybkosc i wydajnosc niz gdybym mial ustawic procka na 200fsb. Troche zamieszałem ale mam nadzieje ze czaicie o co mi chodzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiscie troszke zamieszales :D

zrobie maly wykres zeby za duzo nie pisac:

r-ram , p-procek

200p+166r<<166p+166r<<200r+200p.

w przypadku amd procek i ram powinny dzialc z ta sama szybkoscie,jezeli zlamiesz te zasade to spadek wydajnosci bedzie bardzo widoczny!!!!!

pamietaj ze ram 400 to tak naprawde 200 x 2.

zajzyj do dzialu faq.znajdziesz tam tyle informacji ze przez przynajmniej miesiac bedziesz mial co czytac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkrecanie zaczyna sie od znalezienia max stable fsb pozniej max stable procka a pozniej laczysz jedno z drugim poprzez mnoznik. Nie musi byc 200 moze byc 180. Pamietaj o jednej rzeczy i zapamietaj ja do konca zycia: ZADNA CZESC KOMPUTERA NIE JEST WYPRODUKOWANA Z MYSLA O PRACY W JAKIES KONKRETNEJ CZESTOTLIWOSCI - NIE MA CZEGOS TAKIE ZE RAM 333 LEPIEJ CHODZI NA 333 NIZ NA 400 - TO ZE PRODUCENT SPRZEDAJE JE JAKO 333 A ONE CHODZA NA 400 TO JEGO STRATA. TO SAMO JEST Z PROCKAMI A JUZ TYM BARDZIEJ FSB PROCKOW - FSB SIE W OGOLE NIE TYCZY PROCESORA WIEC NIE WIEM DLACZEGO NIBY XP JEST NA 133 A BARTON NA 166 A TERAZ NA 200 - FSB JEST TYLKO ZALEZNE OD MOZLIWOSCI PLYTY I PAMIECI. PROCESOR MA SWOJE WLASNIE TAKTOWANIE WYNOSZACE FSBxMNOZNIK I TYLE.

co do twoich kingstonow to jak sa na kosciach winbond bh-6 to mozesz z nich wycisnac nawet 466!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja nie wiem czemu ale na moim starym kompie (tzn ten sam ale przd wymiana czesci :P ) Duron 1200MHz + 128DDr 266 + GF2MX400 mialem wiecej 3dmarkow kiedy komp byl ustawiony 100MHz dla proca i 133MHz dla pamieci :-) roznica byla kolo 100-200pkt ( nie pamietam dokladnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w przypadku starych chipsetow z mem sdr moglo tak byc - mi chodzi o nforce'a - kazdy nforce idzie na 200 wiec zawsze ustawienie 200/200 jest lepsze niz jakiekolwiek inne (np 200/240 jak masz szybkie memy i tak bedzie wolniejsze niz 200/200). a jak masz za wolne pamieci to na pewno 166/166 bedzie lepsze niz 200/166. jak masz kingstony 166 to na 200 pojda na pewno!!! z doswiadczenia wiem (nie wiem bo moze jak tak trafiam) ze pamieci najlepiej chodza na 2.6 ewentualnie 2.7. 2.8 mi pogarszalo parametry a 2.9 to juz w ogole masakra - nie wiem dlaczego tak jest. DO TESTOW PAMIECI NAJLEPSZY I NAJSZYBSZY JEST MEMTEST86 - nagrywasz bootowalna plytke z obrazu i masz bardzo szybsko sprawdzona stabilnosc i przepustowosc!!! najlepsze sa testy nr 4 i 7 ale ostatecznie trzeba przejechac caly test!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak na NF2 ,ale na VIA KT266A nie ma roznicy w ustawieniu 150/150 czy 200/150 -fsb/ram

tylko ze takie ustawienie ma sens jedynie jezeli mamy zablokowany mnoznik i slabe ramy

za to ustawinie 166/200 nie ma sensu na zadnej platformie SocketA

(podobno 133/200 tez nie -ale nie chce mi sie testowac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty jak to zrobiles cos ci sie pomylilo przy FSB 166 masz jakies 2400MHz i przy takim taktowaniu nigdy wrzyciu nie pokarze ci 2600+ a co najmiej 2800 a jesli nawet wycisneles z niego 166 to jest to super model a FSB 200 jusz wrzyciu ci nie pociagnie wiec albo cos pokreciłes albo zle masz opisane :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z doswiadczenia wiem (nie wiem bo moze jak tak trafiam) ze pamieci najlepiej chodza na 2.6 ewentualnie 2.7. 2.8 mi pogarszalo parametry a 2.9 to juz w ogole masakra - nie wiem dlaczego tak jest

to co pisesz Yoshi to sie tyczy w sumie chyba tylko Hynixów ..

w umie moze i inne sa które tez tak maja ale Hynixy maja tak napewno ..

moje robia 400@492 na 2.6 .. dadanie im nawet 2.9 (co u mnie daje realnie 3.v) nic nie daje a nawet zmiejsza stabilnosc ..

za to moje poprzednie kingstony KVR400 robily 466 na 2.9 dopiero .. tak samo starsze Twinmosy na M-Tec'ach lubiły wysokie vdiim ... nie mowiac o tych wszystkich bh5 bh-5 ch-5 itd .. sa kosci kotre lubią wysokie Vdimm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was pytanie posiadam procka AMD Athlon 2400 podkrecony na 2600 fsb 166 i ramy kingstona 333 DDR, zasilka chiefteca 420W...

ty jak to zrobiles cos ci sie pomylilo przy FSB 166 masz jakies 2400MHz i przy takim taktowaniu nigdy wrzyciu nie pokarze ci 2600+ a co najmiej 2800 a jesli nawet wycisneles z niego 166 to jest to super model a FSB 200 jusz wrzyciu ci nie pociagnie wiec albo cos pokreciłes albo zle masz opisane :!:

a mnoznika to nie moze miec odblokowanego??

gdzie twoje poczucie logiki

12.5x166 to 2600+

tak jak 16x133

a 15x133 to 2400+

zmieniasz mnoznik na 12.5x ,zmieniasz fsb na 166 i co masz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinek_1

jescze jedna istotna sprawa, może juz o tym czytałeś a może nie, ale krecenie przez FSB daje o wiele lepsze rezultaty niż przez mnożnik. w pierwszym przypadku kręcisz cpu i ram (rosnie Ci przepustowość transferu danych),a w drugim tylko cpu co tylko zwiększa jego szybkość.

:P :ploom: :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(podobno 133/200 tez nie -ale nie chce mi sie testowac)

ma ma :) mi lepiej smiga 512 mb ( 133/166 ) niz 768 mb ( 133/133 ) - mowa o 3d marku i innym 3d, ale i tak sprzedaje kumplowi ramy i kupuje geile 400, a plytke na gwarancje "bo nie obsluguje bartona" i zarzadam za doplata frn2, bo abita chyba nie da rady ( choc postaram sie i o to ;p ), a mnoznik palomiaka juz odblokowany wiec bedzie 200/200 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi