Luk@s Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Jaka jest różnica pomiędzy DMZ (strefa zdemilitaryzowana) a Port Forwarding (przekierowanie portów)? Wiem do czego służy przekierowanie portów i sam tego uzywam. Tylko mam problem z DMZ - spotkałem się z wytłumaczeniem że przekierowywuje wszystkie porty na jeden komputer a spotkałem sie również z określeniem że pozwala na łączenie dwukierunkowe albo coś takiego. Dodam że mam routera Planet ADE-4000 który posiada obie funkcje. Jak mi ktoś wytłumaczy to napiszę co chciałbym zrobić i jaki mam problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 pierwsza definicja jest "poprawna" w kazdym razie polega na tym samym, jeden komputer dziala z pominieciem firewalla i jest widoczny "tak jak go pan bog stworzyl" w internecie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd123 Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 i od razu mowie ze nie polecam DMZ u siebie "dla beki" dalem na jednym kompie w sieci DMZ i po kilku minutach juz mialem blastera :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Czyli rozumiem że jak jestem za NATem i na przykład przekieruje sobie port 1550 TCP, a zrobię DMZ to i na tej i na tej opcji będę mógł wysyłać i odbierać pliki przez GG na przykład. Co do pierwszej jestem pewien, natomiast nie wiem jak DMZ. Interesuje mnie takie coś. Mam w domu 2 kompy. Powiedzmy że komp1 i komp2 i chciałbym zrobić coś takiego: komp1 - wszystkie porty przekierowane poza 4662 na TCP i 4664 na UDP komp2 - właśnie dla niego tamte wymienione porty I w związku z tym pytanie czy jak włączę dla kompa1 DMZ to nie mogę używać przekierowania portów czy jak użyję to po prostu "zabierze" te porty :?: update: Już sobie poradziłem :D Faktycznie można używać i tego i tego naraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...