Skocz do zawartości
Luk@s

DMZ a port forwarding

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka jest różnica pomiędzy DMZ (strefa zdemilitaryzowana) a Port Forwarding (przekierowanie portów)? Wiem do czego służy przekierowanie portów i sam tego uzywam. Tylko mam problem z DMZ - spotkałem się z wytłumaczeniem że przekierowywuje wszystkie porty na jeden komputer a spotkałem sie również z określeniem że pozwala na łączenie dwukierunkowe albo coś takiego. Dodam że mam routera Planet ADE-4000 który posiada obie funkcje. Jak mi ktoś wytłumaczy to napiszę co chciałbym zrobić i jaki mam problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem że jak jestem za NATem i na przykład przekieruje sobie port 1550 TCP, a zrobię DMZ to i na tej i na tej opcji będę mógł wysyłać i odbierać pliki przez GG na przykład. Co do pierwszej jestem pewien, natomiast nie wiem jak DMZ. Interesuje mnie takie coś. Mam w domu 2 kompy. Powiedzmy że komp1 i komp2 i chciałbym zrobić coś takiego:

komp1 - wszystkie porty przekierowane poza 4662 na TCP i 4664 na UDP

komp2 - właśnie dla niego tamte wymienione porty

I w związku z tym pytanie czy jak włączę dla kompa1 DMZ to nie mogę używać przekierowania portów czy jak użyję to po prostu "zabierze" te porty :?:

update: Już sobie poradziłem :D Faktycznie można używać i tego i tego naraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi