Fresco Fryzjer Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Witam all people. Mam u siebie w kompie Duronka 1GHz, płytę Abit KT7-RAID itp... Chciałem ostatnio podkręcić maszynkę ale tylko udało mi się przestawić go na fsb 117MHz - wtedy jest jeszcze stabilny. Przy wyższym taktowaniu już w ogóle nie wstaje płyta. Czy to normalne? Zdaje mi się, że z tego procka można więcej wycisnąć. Proszę abyście się wypowiedzieli w tej sprawie, czy są jakieś szanse na polepszenie tego wyniku. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Oczywiscie, ze sie da :) Zwieksz napiecie i po klopocie. 1200 spoko powinien isc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Da sie! Patrz moj konfig :) Odblokuj mnoznik, podnies napiecie i ustaw sobie na 11.5*117 i bedziesz mial lekko ponad 1300MHz. Wszystko oczywiscie zalezy od serii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Czy napięcie muszę zmieniać poprzez zabawę mostkami czy w biosie też się da? Jaka jest bezpieczna granica podkręcenia napięcia? Jaką masz temperaturę procka przy takim podkręceniu? W jaki sposób zamalować mostki, czy wystarczy wszystkie L1 i wtedy w biosie mogę zmieniać dowoli wtedy, czy koniecznie trzeba zamalowywać na konkretną wartość? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Czy napięcie muszę zmieniać poprzez zabawę mostkami czy w biosie też się da? Jaka jest bezpieczna granica podkręcenia napięcia? Jaką masz temperaturę procka przy takim podkręceniu? W jaki sposób zamalować mostki, czy wystarczy wszystkie L1 i wtedy w biosie mogę zmieniać dowoli wtedy, czy koniecznie trzeba zamalowywać na konkretną wartość? Napiecie bedziesz mogl zmienic w BIOS, bezpieczna granica napiecia jest to co plyta da :) czyli 1.85 to za malo zeby duraka spalic (oczywiscie wszystko zalezy od chlodzenia - staraj sie nie przekraczac 65 stopni celsjusza). Temperatura przy takim podkreceniu to maksymalnie 62 stopnie przy pelnym obciazeniu, zamknietej obodowie oraz padajacym sloncu na nia :oops: . Mostki L1 maluj wszystkie - mam nadzieje ze wiesz jak (IIII.) - chyba cos takiego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Jak normalnie chodzę (1GHz) i procek jest mało obciążony to ma około 50-52 stopnie, jak zapuszczam do tego program VCool to jest lepiej - temperatura spada o około 10 stopni lub lepiej. Jak zapuszczę "Sandrę" i robę test "Burn In" grzeje się do około 58 stopni po 15 pętlach. Czy to dobra temperatura? Jak miałem przetaktowanego na 117MHz to na wstępnie mi wykazywał 55 lub 56 stopni a przy "BurnIn" ponad 60, coś około 62 czy 63. Jeszcze to sprawdzę aby być pewnym tych wyników. Czy takei temperatury są znośne? Coolera mam 4800obr z tego co pamiętam to tytana czy titana ale modelu nie pamiętam. Jaki ewentualnie byś proponował kulerek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Aha puszkę mam z jednej strony otwartą.... Jeszcze jedno czy lepszy będzie wynik jeśli bym zrobił np 100fsb x 12.5 z napięciem 1.85V czy może lepiej ruszyć fsb i mnożnik? Zawsze sie zastanawiałem nad tym czy np nie zrobić 7.5x133fsb = 1GHz czy będzie to szybciej niż 10x100fsb???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Takie jak mi tu proponowano: Titan t5db (czy cos takiego) lub drozszy Volcano 7 (+). Ja jade jednak nadal na jakims starym, wydajnym modelu Cooler Mastera. Sprawdz sobie jakie masz temperatury przy otwartej obodowie. No i oczywiscie wazna jest seria. Ja mam AHCLA. Wejdz sobie na stronke www.overclockers.com i tam w CPU DATABASE masz wykaz duronow pod wzgledem podkrecania i serii. Powodzenia przy kreceniu 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Aha puszkę mam z jednej strony otwartą.... Jeszcze jedno czy lepszy będzie wynik jeśli bym zrobił np 100fsb x 12.5 z napięciem 1.85V czy może lepiej ruszyć fsb i mnożnik? Zawsze sie zastanawiałem nad tym czy np nie zrobić 7.5x133fsb = 1GHz czy będzie to szybciej niż 10x100fsb???? To sprawdz jak masz coolera zalozonego bo cos mi sie wydaje ze to wysoka temperatura (posmarowany rdzen pastą?). Z modelu plyty wnioskuje ze jest na chipsecie KT133 czyli watpliwe mi sie wydaje puszczenie procka na 133*7.5 chociaz wydajniejsze by to bylo niz 10*100. Jestem przeciwnikiem krecenia innego niz 100*x, 133*x czy 166*x ze wzgledu na to ze przy np twoich 117 moze wzrosnac czestotliwosc PCI a na forum juz wypowiedzialo sie pare osob ktore potracily przez to swoje HDD. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 To sprawdz jak masz coolera zalozonego bo cos mi sie wydaje ze to wysoka temperatura (posmarowany rdzen pastą?). Wszystko było smarowane na 100% i raczej cooler jest założony prawidłowo. Jak będę miał zamalowywać mostki to jeszcze sprawdzę. Z modelu plyty wnioskuje ze jest na chipsecie KT133 czyli watpliwe mi sie wydaje puszczenie procka na 133*7.5 chociaz wydajniejsze by to bylo niz 10*100. Jestem przeciwnikiem krecenia innego niz 100*x, 133*x czy 166*x ze wzgledu na to ze przy np twoich 117 moze wzrosnac czestotliwosc PCI a na forum juz wypowiedzialo sie pare osob ktore potracily przez to swoje HDD. Dzięki za radę, będę o tym pamiętał. O swoich poczynaniach overclockerskich opowiem niebawem na forum. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 To sprawdz jak masz coolera zalozonego bo cos mi sie wydaje ze to wysoka temperatura (posmarowany rdzen pastą?). Wszystko było smarowane na 100% i raczej cooler jest założony prawidłowo. Jak będę miał zamalowywać mostki to jeszcze sprawdzę. Z modelu plyty wnioskuje ze jest na chipsecie KT133 czyli watpliwe mi sie wydaje puszczenie procka na 133*7.5 chociaz wydajniejsze by to bylo niz 10*100. Jestem przeciwnikiem krecenia innego niz 100*x, 133*x czy 166*x ze wzgledu na to ze przy np twoich 117 moze wzrosnac czestotliwosc PCI a na forum juz wypowiedzialo sie pare osob ktore potracily przez to swoje HDD. Dzięki za radę, będę o tym pamiętał. O swoich poczynaniach overclockerskich opowiem niebawem na forum. Pozdrawiam. Przy okazji malowania mostkow sprawdz koniecznie serie procesora!!! Napisana jest na rdzeniu procesora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Przy okazji malowania mostkow sprawdz koniecznie serie procesora!!! Napisana jest na rdzeniu procesora Masz to jak w banku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Przy okazji malowania mostkow sprawdz koniecznie serie procesora!!! Napisana jest na rdzeniu procesora Masz to jak w banku. :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Wczoraj zacząłem zabawę : podkręciłem napięcie na 1.85V (w PC Health Status pokazuje 1.89 lub 1.88V i tepmeraturę 55-56 stopni) i zmieniłem magistralę na 120MHz. Komp ruszył ale diabelnie niestabilnie :-(. Wcześniej wszystkie opcje w biosie a propos pamięci ustawiłem na najniższe. Komp się wieszał już na winietce logowania do windy(98se pl). Raz tylko udało mi się wejść do windy ale po kilku minutach miałem zwis. W tle chodził mi VCool. Potem jeszcze sprawdziłem fsb 122, 133 i 136. Niestety już się komp nie budził. Jeszcze w tym tygodniu postaram się zamalować mostki L1 i pobawić się mnożnikiem. Wszelkie moje dokonania opiszę w Epizodzie 3 cyklu OC Durona 1GHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Cos kurde slabo ci sie on kreci. Osobiscie nie slyszalem o Morganie ktory nie poszedlby na 133MHz. U mnie tez nie wstaje na 133MHz ale wciskam reset i sie uruchamia. Sprobuj moze to nie dotyczy tylko mojej mobo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Cos kurde slabo ci sie on kreci. Osobiscie nie slyszalem o Morganie ktory nie poszedlby na 133MHz. U mnie tez nie wstaje na 133MHz ale wciskam reset i sie uruchamia. Sprobuj moze to nie dotyczy tylko mojej mobo.Spóbuję jeszcze raz po wcześniejszym wychłodzeniu. Mam jeszcze pytanko jak ustawiasz fsb na 133MHz to ile masz MHz na pci?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diolek Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 a ja tam nic niemalowalem poprstu przestawilem zworeke na plycie na 133 i mam 1333 tzn tera mam 1380mhz :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quake4 Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 pobaw sie ze zmiana mnoznika bo Abit KT7-RAID jest na KT133 i raczej slabo kreci sie magistrala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 pobaw sie ze zmiana mnoznika bo Abit KT7-RAID jest na KT133 i raczej slabo kreci sie magistrala Wlasnie o to mi chodzi min. ale czy nie napisalem o tym wyzej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Mam konfiguracje jak w opisie dziala Da sie wiecej, ale to jush niestabilnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Wszytkim kotorzy wyciagaja 1333 i wiecej gratuluje :) . A jezleli chodzi o temat postu to odblokanie mnoznika i niech da 133 Fsb przy mniejszym mnozniku . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Wszytkim kotorzy wyciagaja 1333 i wiecej gratuluje :) . A jezleli chodzi o temat postu to odblokanie mnoznika i niech da 133 Fsb przy mniejszym mnozniku .Niby tak, ale Jak 133 jak 166 - chyba lepiej - niby dobre RAM'y trzeba, ale Zysk z synchronicznego taktowania CPU i Ramu jest bardzo duzy Tak czy inaczej mnoznik trzeba zmniejszyc Zobacz na moj konf - to mowi samo za siebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Cos kurde slabo ci sie on kreci. Osobiscie nie slyszalem o Morganie ktory nie poszedlby na 133MHz. U mnie tez nie wstaje na 133MHz ale wciskam reset i sie uruchamia. Sprobuj moze to nie dotyczy tylko mojej mobo.Co ty piszesz??? Przcież gościu nie odblokwał mnożnika i jedzie na 10 X A ponadto przy magistrali 120 pci=40 co np. może byc przyczyną niestabilności( choć nie musi) jeśli jeszcze dodamy do tego że większośc durniów 1000 w naszym kraju to AHHAA które kręcą siędo ok.1200 to wszystko staje się jasne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Cos kurde slabo ci sie on kreci. Osobiscie nie slyszalem o Morganie ktory nie poszedlby na 133MHz. U mnie tez nie wstaje na 133MHz ale wciskam reset i sie uruchamia. Sprobuj moze to nie dotyczy tylko mojej mobo.Co ty piszesz??? Przcież gościu nie odblokwał mnożnika i jedzie na 10 X A ponadto przy magistrali 120 pci=40 co np. może byc przyczyną niestabilności( choć nie musi) jeśli jeszcze dodamy do tego że większośc durniów 1000 w naszym kraju to AHHAA które kręcą siędo ok.1200 to wszystko staje się jasne. Sorry! Rzeczywiscie - kręci mu sie ten procek wspaniale. Tym bardziej ze niektore durony 1GHz idą nawet (tylko) na 1500MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 mój idzie na 1100 na najniższym napięciu. dalej nie prubuje bo mam chusteczkowy cooler Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 28 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2002 Cos kurde slabo ci sie on kreci. Osobiscie nie slyszalem o Morganie ktory nie poszedlby na 133MHz. U mnie tez nie wstaje na 133MHz ale wciskam reset i sie uruchamia. Sprobuj moze to nie dotyczy tylko mojej mobo.Co ty piszesz??? Przcież gościu nie odblokwał mnożnika i jedzie na 10 X A ponadto przy magistrali 120 pci=40 co np. może byc przyczyną niestabilności( choć nie musi) jeśli jeszcze dodamy do tego że większośc durniów 1000 w naszym kraju to AHHAA które kręcą siędo ok.1200 to wszystko staje się jasne. Sorry! Rzeczywiscie - kręci mu sie ten procek wspaniale. Tym bardziej ze niektore durony 1GHz idą nawet (tylko) na 1500MHz. Tak jak pisze Tomasir uzyskanie na AHHAA ok 1200 (1250) to norma, Morgan 1,0 wcale tak wspaniale się nie kręci. Z mojego morgana max co uzyskałem to 1340 i to nie do końca stabilnie. Ustawienie mnożnika 10,5 i 133 mhz u mnie to juz za dużo i od razu sie wysypuje... Koles próbował przeciez kręćic go na 10x133 i padaka a do tego KT 133 więc zapewne zostaje mu 1200 mhz (9x133)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 28 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2002 Cos kurde slabo ci sie on kreci. Osobiscie nie slyszalem o Morganie ktory nie poszedlby na 133MHz. U mnie tez nie wstaje na 133MHz ale wciskam reset i sie uruchamia. Sprobuj moze to nie dotyczy tylko mojej mobo.Co ty piszesz??? Przcież gościu nie odblokwał mnożnika i jedzie na 10 X A ponadto przy magistrali 120 pci=40 co np. może byc przyczyną niestabilności( choć nie musi) jeśli jeszcze dodamy do tego że większośc durniów 1000 w naszym kraju to AHHAA które kręcą siędo ok.1200 to wszystko staje się jasne. Sorry! Rzeczywiscie - kręci mu sie ten procek wspaniale. Tym bardziej ze niektore durony 1GHz idą nawet (tylko) na 1500MHz. Tak jak pisze Tomasir uzyskanie na AHHAA ok 1200 (1250) to norma, Morgan 1,0 wcale tak wspaniale się nie kręci. Z mojego morgana max co uzyskałem to 1340 i to nie do końca stabilnie. Ustawienie mnożnika 10,5 i 133 mhz u mnie to juz za dużo i od razu sie wysypuje... Koles próbował przeciez kręćic go na 10x133 i padaka a do tego KT 133 więc zapewne zostaje mu 1200 mhz (9x133)... Znajomi ktorzy kręcą procki i pokupowali procki wszyscy wykręcili Morgana 1G ponad 1200MHz i wszystkie poszly na 133MHz - niestety nie dam sobie reki uciac kto ma jaki chipset! Stąd wiec komentarz, ze mu slabo sie procek wykrecil. Poza tym przeciez napisalem wyzej że "No i oczywiscie wazna jest seria" oraz "Z modelu plyty wnioskuje ze jest na chipsecie KT133 czyli watpliwe mi sie wydaje puszczenie procka na 133*7.5" wiec prosze ludzie czytajcie uwaznie!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 Dzisiaj miałem chwilkę wolnego czasu i zabrałem się za porządki w moim kompie. Wymieniłem zasilacz, bo ten co miłem cosik szwankował ostatnio, a także odkurzyłem całe wnętrze. Zdjąłem cooler, dokładnie go oczyściłem i "nasmarowałem", na koniec zastosowałem inną pastę na procka. Teraz znacznie ciszej kompik chodzi i o dziwo nie grzeje się tak jak wcześniej. Teraz jak normalnie pracuję na kompie (www, mp3 itp) i mam zapuszczonego vcool'a temperatura wynosi 31-32 stopnie. Zrobiłem także test burn-in w sandrze(bez vcool) wygrzewałem procka 30 minut temperatura zatrzymała się na 50,8 stopnia !!! gdzie wcześniej bezproblemowo dochodziła do 56. Z tego wyniku bardzo się cieszę, bo dopiero teraz temperatura jest właściwie standardowa jak na ten procesor. Przy okazji sprawdziłem serię mojego duronka : AHHAA. Jeszcze mostków nie zamalowałem, bo nie będę teraz miał czasu aby poeksperymentować z oc. Postaram się to wykonać za około tydzień. Jaktylko będę miał już jakieś nowe wieści na pewno się nimi podzielę. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...