marcellus Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 W srode na campusie w Hunter bede mial dane 10 minut aby poprowadzic speech o Open Source. Problem jest taki, ze audiencja beda ludzie, ktorzy z komputerami za wiele wspolnego nie maja :? I zastanawiam sie jak wzbogacic/utworzyc ten speech w jakies przyjemne+latwe dla oka schematy, rysunki, jak rowniez bardzo userfriendly przyklady "z zycia wziete". Do osob ktore w tym "siedza" - bede wdzieczny za wszelkie wskazowki gdzie moglbym takowe bardzo praktyczne pomoce dostac? :) To co do tej pory przeczytalem - bo mialem z tego final research paper na zaliczenie ;) to: Stallman, Richard, ed. Free Software, Free Society: Selected Essays of Richard M. Stallman. By Joshua Gay. GNU Press, October 2002 Stallman, Richard. The GNU Manifesto. March 2004. GNU Project. March 25, 2004 <http://www.gnu.org/gnu/manifesto.html> Raymond, Eric. The Cathedral & the Bazaar. O'Reilly, October 1999. do moderatorow: prosze nie umieszczac tego gdzie indziej ;) ;) ;) przynajmniej nie do srody... potem topic mozna nawet wywalic :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Tzn kto ma byc odbiarca? To juz choroba GNU wychodzi poza swiat informatyki? ;) Ja tam sie nie znam (i nie lubie) ale oprzyj sie na manifescie i np. linuxie (chociaz w stanach to tez nie bardzo pomysl jest "z zycia wziety"). No i nie zapomnij wspomniec o wadach GNU tez, bo ludzie zwykli wymieniac tylko zalety :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcellus Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Choroba GNU? ;) Tak btw: W ostatnim TIME ladnie napisali, ze w roku 2008 ze 34% rynku domowych! komputerow ma odebrac Microsoftowi Linux wlasnie przez to, ze jest Open Source. Longhorn przesuneli na 2006... a i podobno wtedy nie wiadomo czy wyjdzie ;) eh... cala masa tego ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 No napewno trzeba się dokładniej przyjrzeć licencjom. Także należałoby wspomnieć o zaletach i wadach dla uzytkowników/programistów. Można też przedstawić pare osób o poglądach za i przeciw Open Source. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Tak, tylko ja jestem programista ;) Zreszta prosta zasada na szczescie bedzie dzialala, jedynie to za co zaplacisz bedzie pewne bo "darowanemu koniowi sie w zeby nie zaglada". Tak jak bankow nie robi sie na PHP tak i nie bedzie sie stawialo newralgicznych systemow na linuxie i jak kazdy zlozony system sytuacja sie ustabilizuje :) Swiat jest piekny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Można też przedstawić pare osób o poglądach za i przeciw Open Source. No! I nie zapomnij o tym panu z broda! O Nim (z duzej napisalem zauwazcie) musisz wspomniec jako o tworcy GNU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 jedynie to za co zaplacisz bedzie pewneI to dużo zapłacisz ;] [...] nie bedzie sie stawialo newralgicznych systemow na linuxieNo pewnie, zazwyczaj się je stawia na komercyjnych UNIXach, np. HPUX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 ...jedynie to za co zaplacisz bedzie pewne bo "darowanemu koniowi sie w zeby nie zaglada". Tak jak bankow nie robi sie na PHP tak i nie bedzie sie stawialo newralgicznych systemow na linuxie i jak kazdy zlozony system sytuacja sie ustabilizuje :) Swiat jest piekny :) a czy jedna z zalet open source nie jest mozliwosc wgladu do zrodel?, w "zeby" programow platnych nikt nie pozwala zagladac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 a czy jedna z zalet open source nie jest mozliwosc wgladu do zrodel?, w "zeby" programow platnych nikt nie pozwala zagladac.Nie zawsze i nie dla każdego jest to zaleta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 zadna z tego zaleta w systemach tzw wysokiego ryzyka z tym sie zgadzam :), tylko nie zgadzam sie ze stwierdzeniem ze dobre to tylko platne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Dobre bo zapewnia konsekwencje gdy cos sie wywali (co jak moze wiecie jest glownym zalozeniem w programowaniu). Mowiac dokladniej nie zaskarzysz producenta Linuxa a MS owszem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 no to mam pytanie kiedy i kto moze zaskarzyc MS. pytam bo po prostu nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Ja tez nie wiem ale przynajmniej jest kogo. Chcialem zobrazowac o co chodzi. Gdy robisz servis bankowy na PHP i cos nie dziala w samym PHP to nie wiadomo do kogo sie zwrocic, dostales za darmo "as it is" i koniec. Dostajac .NET masz obietnice, ze dziala jak ma dzialac, jesli nie dziala to mozna mysle nawet z "normalnego" prawa oskarzyc np. o niedotrzymanie umowy i w zwiazku z tym straty materialne. Kupujesz .NET nie kupujesz go "as is" ale ze tak powiem "as prommised" ;) Jeszcze jedna sprawa jest, .NET czy java jest darmowy ale nie jest open source, GNU to open source ale co ciekawe nie koniecznie idzie za tym darmowosc (niektore linuxy). Tak wiec troche mija sie z moja teoria ze placisz to masz dobre, ale pokrywa sie z teoria ze GNU moze byc bezkarnie niedobre ;) update: zreszta nie wiem czy PHP to dobry przyklad bo nic nie wiem na temat tego jezyka :D update2: inne merytoryczne bledy tez moga byc, szczegolnie jesli chodzi o darmowosc i niedarmowosc... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 W srode na campusie w Hunter bede mial dane 10 minut aby poprowadzic speech o Open Source. Problem jest taki, ze audiencja beda ludzie, ktorzy z komputerami za wiele wspolnego nie maja :? I zastanawiam sie jak wzbogacic/utworzyc ten speech w jakies przyjemne+latwe dla oka schematy, rysunki, jak rowniez bardzo userfriendly przyklady "z zycia wziete". Do osob ktore w tym "siedza" - bede wdzieczny za wszelkie wskazowki gdzie moglbym takowe bardzo praktyczne pomoce dostac? :) To co do tej pory przeczytalem - bo mialem z tego final research paper na zaliczenie ;) to: do moderatorow: prosze nie umieszczac tego gdzie indziej ;) ;) ;) przynajmniej nie do srody... potem topic mozna nawet wywalic :P Super urozmaiceniem będzie np Cola na licencji GNU poszukaj na google opencola - można to ludziom rozdać do picia, a jak coś za darmo dostaną to będą wniebowzięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Super urozmaiceniem będzie np Cola na licencji GNU poszukaj na google opencola - można to ludziom rozdać do picia, a jak coś za darmo dostaną to będą wniebowzięci Wow ale mocne! Dobre dla "nieinformatykow" jak marcellus napisal bo pokazuje "GNU w praktyce" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Szczerze mowiac Stallman'a raczej sobie odpusc. Facet ma poglady radykalnego socjalisty ktore do rzeczywistosci rynkowej maja sie jak piesc do nosa i w sumie wiecej z nim problemow niz pozytku. Jesli masz 10 minut i dla ludzi niezabardzo zorientowanych w temacie to faktycznie jest ciezko przedstawic cos konkretnego i wspolczuje tematu ;) Powiedz pare slow o SCO - pewnie kazdy ostatnio slyszal o aferze ktora w niektorych oczach podwazyla wiarygodnosc calego ruchu OS - pokaz ze moga sie SCOrwysyny bujac na /dev/drzewo Wspomnij moze ze wlasnie dzieki OS mamy Linuxa, FreeBSD na ktorym dziala Yahoo czy google OpenSourceowe oprogramowanie jako szkielet internetu - apache, qmail, bind najbardziej rozpowszechnionymi programami dla danego celu na swiecie (no moze z qmailem to przesadzilem :) etc. Ale co najwazniejsze uswiadom, ze Open Source nie znaczy ze tworzone przez/dla komunizujacych gowniarzy. Ze to tak samo biznes na ktorym mozna zarobic zarowno na dystybucji (RedHat, SuSe), wdrozeniach jak i opierac na sofcie OS wlasne rozwiazania (Novell) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 zreszta nie wiem czy PHP to dobry przyklad bo nic nie wiem na temat tego jezykaSądzę, że PHP rozwija się w dobrym kierunku i będzie można na nim mocno polegać [patrz Yahoo]. A tak szczerze mówiąc to z wielką chęcią dorwałbym w swe łapki jakiegoś komercyjnego UNIXa :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Eee "dzi" php nie jest takie złe, przykład np: allegro.pl i wiele innych, nie chce mi się szukać, ale na polskim podwurku napewno są banki, które działają na php. Wiadomo większe firmy, które mają sporo kasy i baardzo zależy im na niezawodności wybiorą coś komercyjnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Eee "dzi" php nie jest takie złe, przykład np: allegro.pl i wiele innych, nie chce mi się szukać, ale na polskim podwurku napewno są banki, które działają na php. Wiadomo większe firmy, które mają sporo kasy i baardzo zależy im na niezawodności wybiorą coś komercyjnego.GNU w ogole nie jest takie zle, ale poprostu sa miejsca gdzie sie go nie stosuje bo nie warto. Dlatego mysle ze "normalna" licencja tez przetrwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...