tomboy Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Dzisiaj nabyłem regulator obrotów Revoltec 3,5" i mam pewien problem. Chodzi o to że wentylatory gdy sie je spowolni tym sprzętem zaczynaja dość głośno brzęczeć i w efekcie jest głośniej niż jak chodzą na 12v(na 12v nie mam brzęczenia). Gdy do spowolnienia uzywam przejściówki Zalmana przerobionej na 7v zamiast 12/5 wtedy nie słychać żadnego brzęczenia. Do regulatora mam podpiętego Revolteca 80x80 red led fan oraz Spire Clear Blue. Mocno sie zawiodłem na tym regulatorze czy każdy regulator powoduje brzęczenie wentylatorów?? Czy moze trafił mi sie jakiś trefny egzemplarz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr__y Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Brzęczenie jest charakterystyczne dla regulatorów impulsowych zwłaszcza na niższych obrotach). Wynika to z zasady działania regulatora i niewiele można na to poradzić - chyba, że masz blisko do sklepu elektronicznego i nie boisz się lutownicy. :wink: Żeby uniknąć brzęczenia trzeba zastosować albo regulator na stabilizatorach liniowych (ew. same potencjometry) albo porządny regulator impulsowy z dławikiem, diodą i kondensatorkiem do wygładzania sygnału. Tyle w kwestii konstrukcji regulatora - trudno doradzić Ci konkretnego producenta i model - trzeba by mieć schematy tych regulatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomboy Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Na szczęscie udało mi sie zwrócić regulator i teraz zastanawiam sie nad Zalmanem lub Aerogate - chyba nie maja sterowania impulsowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...