Skocz do zawartości
Nargil

Czestotliwosc PCI

Rekomendowane odpowiedzi

Czym sprawdzic ile mhz mam na pci ? Wlasnie po update biosu na solteku drv5 wstal palomino 1800 na 8x166 tylko zastanawiam sie czy wstal bo bios rozwiazal problem 1/5 pci czy po prostu udalo mu sie wstac z pci 41.5

pozatym to jeszcze jedno - czy 11,5*133 = 9*166 jesli chodzi o to czy procesor pociagnie ? bo narazie na standard core chodzi tylko 8*166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm...

mnoznik odblokowany mam dobrze na fsb 133 wszystkie trybią...

166*9 = zwis po pokazaniu czestotliwosci cpu i ilosci ramu

166*8 = windows wgrany, prime chodzi - nie wiem jak dlugo - wylaczylem po 5 min. 3dmark czarny obraz i brak reakcji

166*7.5 to samo co na 166*9

166*7 = to samo co 166*9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do zasilki to nie jestem pewien... Ma taka codegenowa niebieska naklejke ale nie pisze na niej codegen tylko... uwaga... sirius, choc nie jestem pewien - ciemno jest, smieszna czcionka i w dodatku obudowa zaslania napis :P

ramy hasaja na asynchro 139/342 ( [fsb+33]*2 - tylko taka mam regulacje ) 2.5-2-2-5, wiec tym bardziej powinny synchro 166/333 2.5-3-3-6

1.8 i 1.825 vcore nic nie zmienia

jutro pogadam z kumplem w szkole zeby w piatek przywiozl chieftec'a 360-202 i sprobujemy.

ale 166*8 powinno byc bardziej pradozerne niz 166*7, wiec na *7 powinno tymbardziej hasac, a tu nawet post nie do konca.

z drugiej strony dla pci nie ma roznicy czy 166*8 czy 166*9 czy *7 wiec winda powinna sie wlaczyc na kazdym mnozniku a tymbardziej nizszym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz racji. FSB nie zmieniaz to mobo ciągnie prądu tyle samo. Mnożnik nie ma tu nic do gadania (przy stałym FSB). Nie napisałeś w końcu jakie to ramy (DDR 333 czy 400), jaka firma, producent kości itp.

Zasiłka może rozwiązać problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opory przy podkrecaniu, ale jego czestotliwosc zostaje ta sama. Jakby to proc mial opory to skoro dziala 166*8 to dzialalo by takze 166*7, a tak nie jest.

jutro przyjedzie kumpel z chiefem...

a ten pomiar pci to nie da sie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie testowalem na chieftecu...

Komp tak samo wstal do windy na 166*8... odpalam 3dmarka:

1. raz - czarny obraz + zwis

2. raz - przeszlo do polowy 1 testu na low detail, bsod - aby zapobiec uszkodzeniu komputera bla bla bla

3. raz - 1.825v - zwis ladowania windy

4. raz - ladowanie windy i bsod

przydal by sie barton zeby przetestowac czy wina proca czy plyty ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michasiek: Jaki masz modified nadmuch ? bo tez ciagne na zm 6000 :)

modified w taki sposób: firmowo, gdy właściwie przykręcisz wiatrak do tej "łapy" to jest od dość daleko od radiatora - przykręciłem więc dziada od spodu, dołożyłem podkładkę i teraz ładnie przylega... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi