Piszczel Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Chciałbym wyciszyć zasilacz w obudowie i mam kilka pytań. :roll: Obudowa to Enlight z zasilaczem 250W. Zasila płytę, 2 dyski, CDrom, narywajke i 3 wiatraki więc jest obciążony znacznie. Chcę wykorzystywać go jedynie do zasilania MB, napędy i wiatraki chcęzasilać osobnym zasilaczem zewnętrzym. Pomysł jest taki, żeby puścić wiatraczek w zasilaczu na 5V lub 7V. Zewnętrzny zasliacz wytwarzał by napięcie +5V i +12V stabilizowane - byłby to tardyscyjny zasilacz (cichy lecz mała sprawność w porónaniu do zasilacza impulsowego). załączał by się on automatycznie po załączeniu zasilacza głównego (w obudowie). :idea: 1. Który element grzeje się w zasilaczu impulsowym najbardziej i dlaczego? :?: 2. Potrzbuję rozpiski napięć na wtyczce zasilacza podłączonej do MB oraz do czego te wszystkie napięcia są potzrebne. :?: 3. Czy mam rację że zasilacz ATX rózni się tlko tym od AT, że można go włączyć i wyłączyć programowo (chodzi chyba tylko o chwilowe zwarcie któregoś pinu do masy? :?: 4. Czy to wogóle dobry pomysł? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 To dobry pomysl ale ja bym proponowal skombinowac 2 zasilacz impulsowy i do nie podlaczyc urzadzenia peryferyjne. 1. Najbardzie grzeja sie tranzystory gdyz to one odwalaja cala robote i to dzieki nim zasilacz pracuje (oraz jeszcz 100 innym elementom :wink: ) 2. http://spin.siedziba.pl/hwb/connector/powe...r/atxpower.html po tym adresem znajdziesz rozpis wtyczki. Za bardzo nie wiem do czego potrzebne sa pozostale napiecia poza 5V. 3. Tak ale w ATX jest jeszcze napiecie 3.3V 4. Tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 z 3.3V robi sie napiecie dla procka chyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 z 3.3V robi sie napiecie dla procka chybaSlyszalem ze to wlasnie nie z 3.3V tylko z 5V jest wytwarzane to napiecie dlatego to jest najwazniejsze. Nawet wystarczy spojrzec na ilosc kabli do plyty i porownac ilosc na 3.3 i na 5V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Chciałbym wyciszyć zasilacz w obudowie i mam kilka pytań...mam zasadnicze pytanie - czy piszac wiatraki zasilane zewnetrznym zasilaczem miales tez na mysli wiatrak w zasilaczu - jezeli tak to IMHO kiepski pomysl (niech raz nie zalapie ten zewnetrzny zasilacz i wtedy pali sie zasilacz w kompie a z nim wszystko - upraszczam), jezeli tylko wiatraki z obudowy to IMHO dobry pomysl jak rozkrecisz zasilacz to sam bedziesz widzial ktore elementy sie najbardziej grzeja - te na ktorych sa radiatory :) - zeby porawic chlodzenie tych elementow mozna pokombinowac z radiatorami np kupic w sklepie elektronicznym radiatory (przemyslowe) o wiekszej powierzchni oddawania ciepla... co do zwolnienia wiatraka w zasilaczu to IMHO najlepszy pomysl wlutowac w kable stabilizator napiecia np LM7808 lub LM7809 (i przykrecic do obudowy zasialcza - niech robi za radiator) - a jeszcze lepiej (jak masz miejsce w zasialczu dac prosty i maly ukladzik z potencjomrtrem) looknij na ta stronke kupa fajnych (i prostch) pomyslow np ten na TIP122 (maly, tani i wydajny) http://www.cpemma.co.uk/index.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 3.3 jest do zasilania AGP. Jak kogoś interesuje schematy ideowe zasilaczy AT i ATX to mogę przesłąć. (pisz -->priv) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Napiecie dla procka Vcore jest wytwarzane z +12V Zalozmy ze zasilacz na plycie glownej jest sprawny w 100% (ten co wytwarza Vcore dla procka) Wspolczesne procki pobieraja ponad 30A pradu. Moc pobierana rowna sie oddawanej. Wzor na moc to P=U*I. Wiec jezeli procek pobiera 30A napiecie zasilania to 1,5V to powiedzmy moc oddawana 45W. Wiec jezeli zasilacz pobiera 45W (zalozona sprawnosc 100%) napiecie 3,3V to prad wychodzi okolo 14A. Zerknijcie na tabelke na zasilaczu i zobaczycie ze sporo zasilaczy tyle nie daje przy 3,3V. A przeciez trzeba zasilic jeszcze karte grafiki chipset i wiele innych. Dlatego zasilanie jest brane z +12V bo wtedy prad pobierany z zasilacza bedzie rzedu 4A. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zreszta po co ja sie tak rozpisuje przeciez plyty pod P4 maja specjalne gnizdko do podpiecia zasilania procka i jest to +12V Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Napiecie dla procka Vcore jest wytwarzane z +12V Zalozmy ze zasilacz na plycie glownej jest sprawny w 100% (ten co wytwarza Vcore dla procka) Wspolczesne procki pobieraja ponad 30A pradu. Moc pobierana rowna sie oddawanej. Wzor na moc to P=U*I. Wiec jezeli procek pobiera 30A napiecie zasilania to 1,5V to powiedzmy moc oddawana 45W. Wiec jezeli zasilacz pobiera 45W (zalozona sprawnosc 100%) napiecie 3,3V to prad wychodzi okolo 14A. Zerknijcie na tabelke na zasilaczu i zobaczycie ze sporo zasilaczy tyle nie daje przy 3,3V. A przeciez trzeba zasilic jeszcze karte grafiki chipset i wiele innych. Dlatego zasilanie jest brane z +12V bo wtedy prad pobierany z zasilacza bedzie rzedu 4A. Pozdro Dexter Hmm... To poco jest 5V z az tak duzym amperazem i jezeli napiecie spadnie sporo ponizej 5V to komputery maja problemy ze stabilnoscia???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Z +5V zasilana jest spora czesc logiki plyty. Dyski twarde i cd-romy tez potrzebuja +5V. A mniejszy prad to mniejsze straty na polaczeniach (sciezkach i stykach) i wieksza stabilnosc. Dlatego lepiej jest pobierac prad rzedu 4A z 12V niz 10A z +5V. Starsze PC-ty takie jak 486 zasilane byly tylko z +5V. Potem Pentium MMX mial juz podwojne napiecie zasilania. Zasilacze ATX pojawily sie bodajze wraz z pierwszymi PII a w takich systemach ciagle bylo duze zapotrzebowanie na prad z +5V. Mysle ze taki duzy amperaz na +5V to zaszlosc zeby zasilacz mogl spokojnie wspolpracowac ze starszymi systemami. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Coś mi się wydaje że proc jednak jest zasilany z 5V. 12V jest bardzo niestabilne,(możecie się chwile poprzygladac na wskazania jakiegos programu do mierzenia napięc) potrafi się wachać o 1V, a przecież napięcie dla proca jest ustawiane bardzo doklanie. Poza tym to niby jak zrobic z 12V 5V tak żeby prąd płynął mniejszy. Załóżmy że potzrbujesz 2V i 30A, jak bedzie takie napięcie brane z 12V wejscia to na czym bedzie spadek napięcia? (Prąd bedzie taki sam czyli 30A). Musiałaby być jakś przetwornica napięcia z transformatorem , a takiego na płycie głównej nie widać. Za regulację napięcia proca odpowiedzialny jest chip który steruje tranzystorami (MOSFET), na nich właście jest spadek napięcia (sytrasznie się grzeją. Można też zauwarzyć że te tranzystory grzją się bardziej jeśli podniesiesz napięcie procka - wniosek prosty = napięcie proca brane jest z 12V :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Chyba sie cos troche kopsnoles bo powinno byc na koncu 5V :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Przetwornica jest na plycie i to widac golym okiem. Pracuje ona na wysokich czestotliwosciach rzedu 100 kHz. Ostatnio producenci sie chwala ze stosuja przetwornice trojfazowe co widac na plycie ze sa po trzy tranzystory sterujace (lub trzy pary) oraz trzy filtry w postaci kondensatorow i cewek. Zasada dzialania jest tej przetwornicy dosyc prosta i polega na podawaniu napiecia na wyjscie lub nie. Filtr wyjsciowy wygladza takie poszatkowane napiecie na napiecie stale i juz. Stabilizacja napiecia polega na dluzszym lub krotszym czasie otwarcia tranzystorow w zaleznosci od zapotrzebowania na prad. Od jakosci filtru zalezy czy napiecia podawane na proca beda stabilne i bez szumow. Ilosc faz jak to mowia producenci tez ma znaczenie gdyz im wiecej tym mniej zaklocen do odfiltrowania i mniejsze obciazenie poszczegolnych faz (tranzystorow) zatem mniej ciepla do odprowadzenia. Jest to w zasadzie typowy zasilacz impulsowy stabilizowany PWM. Na 100% zasilanie dla procka jest brane z 12V bo to sprawdzilem lopatologicznie na swojwj A7V i znalazlem tez gdzies schemat przetwornicy ktora siedzi na tej plycie. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Piszczel pisalem post wczesniej jak to jest z tymi pradami. Zalozmy sprawnosc 100%. Nic w przyrodzie nie ginie wiec jezeli proc pobiera 30A przy napieciu 2V znaczy to ze pobiera 60W mocy. Wzor na moc podalem czyli P=U*I Jezeli teraz masz przetwornice ktora pobiera prad z +12V a na wyjsciu jest 2V 30A to rachunek jest prosty. Moce sa rowne pobierana i oddawana wiec po przeksztalceniu tego wzoru I=P/U czyli I=60/12=5A Przetwornica oddaje 30A pradu a ze zrodla zasilania pobiera 5A. Jezeli teraz zamiast 12V uzyc 5V to prad wyniesie 12A !! Moj zasilacz ma np "tylko" 20A na +5V a przeciez dysk tez chce jesc cd-rom i nagrywarka tez chce jesc prad z +5V :P Zobacz ze zalozylismy sprawnosc przetwornicy 100% a to nie prawda bo jak sam zauwazyles czesc mocy pobieranej jest tracona w tranzystorach kluczujacych. Wiec z tych 12A spokojnie by nam sie zrobilo 15A. Zreszta te 30A przyjete na wstepie to chyba pobierane w spoczynku bo wspolczesne procesory pobieraja znacznie wiecej cos pod 40A chyba podchodza co poniektore. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 OK Ja sie z wami nie kloce, ale czy nie lepiej spojrzec w specyfikacje producentow plyt glownych? Oni chyba lepiej wiedza jakie napiecie i skad pochodzi Poza tym, nie o to chyba chodzilo w pytaniu Przy mojej konfiguracji (to co widac, zasilacz 300W netto) przelutowalem wiatrak zasilacza na 7V (+ do 12V, - do 5V) Dziala, nie przegrzewa sie, chodzi DUZO ciszej A tak w ogole - to zasilacze sa produkowane tak, aby przy maksymalnym obciazeniu (rzadko) byly w stanie dzialac przy temp. zewn ok. 50C Wiec jak masz w domu 30C to mozesz spokojnie spowolnic wiatrak i nic sie nie stanie Tym bardziej przy WC, gdzie cieplo, ktore normalnie podgrzaloby zasilacz jest wyrzucane na zewnatrz obudowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Naprawe duzo madrego mozna dowiedziec sie z tego tematu :) . Wkoncu jakies madre posty i duzo ciekawostek . Pozdrawiam Arek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Ja sie z wami nie kloce, ale czy nie lepiej spojrzec w specyfikacje producentow plyt glownych? Oni chyba lepiej wiedza jakie napiecie i skad pochodzi Napisalem post wczesniej ze sciagnalem z sieci schemat z blokiem zasilania procka na plycie. Jest tam jasno napisane ze zasilanie jest pobierane z +12V. Rowniez to sprawdzilem osobiscie miernikiem. Specjalne gniazdko do zasilania P4 tez daje +12V. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 3.3v zasila agp, ram i cpu. zauważcie że ludzie którzy mają dziwne zasilacze (codegeny itp) i mają zawyżony 3.3 do np 3,5v mają też zawyżone napięcie cpu. kiedyś gdzieś o tym było. szukac mi sie już nie chce :) chociaż też może to zależeć od płyty głównej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Niech ktos poda jakis link ,gdzie mozna znalezc schematy zasilaczy.Czasami naprawiam taki zlom(intratny interes...jak ktos chce zbankrutowac i postradac zmysly :lol: ).Radze sobie na wyczucie,ale schemat bylby bardzo pomocny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Macie rację proc chyba faktycznie jest zasilany z 12V. (wcześniej faktycznie chciałem napisać 5 ale się spieszyłem). Jak jest przetwornica to tez się zgadzam z tymi prądami, no i wachania tych 12V są nieważne skoro póżniej i tak jest stabilizacja. Co do założenia drugiego zasilacza impulsowego to nie o to mi chodzi! Cały pomysł zrodził się po to aby było ciszej (dlatego zasilacz zewnetrzny będzie miał wielki radiator zamiast małego z wiatraczkiem). Zastanawiam się nad wyrzucenie oryginalnego zasilacza z obudowy i włożenie w dziurę wiatraka (oczywiście na 5V). Nasuwaja mi się dwa pytania: A. Przewaznie na wiatrakach pisze że startują od 7V, u mnie chodzą na 5V. Tylko boję się że któregoś pięknego dnia ten na procu nie ruszy :cry: (rozumiecie mam AMD). Czy ktoś ma doświadczenie z praca wiatraków na 5V przez dłuższy czas (konkretnie chodzi mi o Delte). B. Wymyśliłem coś ciekawego. Wiadomo że im większy kondensator w zasilaczy tym napięcie bardziej wygładzone (czytaj lepsze) - więc dlaczego by nie dolutować dodatkowego kondensatora do MB. Chodzi mi o punkt już za przetwornica napięcia. Przy nagłych obciążeniach mogło by się to sprawdzić. Nawiasem mówiąc to projektując zasilacz zakłada się ok. 2000uF na każde 1A prądu. Jeśli taki proc bedzie pobierał ok 40A to wypadałoby żeby kondensator miał wartość ok. 80000uF = 80mF. To przecież ogromny kondensator i na płycie głównej na chyba nie ma takich! Może by taki dolutować :idea: . Tak wogóle to ścieżki na płycie trochę są cienkie jak na 40A - tu trzeba gruby drut! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Nie mozna dawac tez bardzo duzych kondensatorow bo w trakcie trwania impulsu taki kondensator nie naladuje sie do konca i zamiast poprawy filtracji mozemy uzyskac odwrotny efekt. Inzynierowie wiedza co robia i dobieraja kondensatory tak aby wspolpracowaly bez problemy z reszta przetwornicy. Sam kondensator zreszta nie wystarczy potrzebna tez jest cewka w ukladzie filtrujacym aby to wszystko dzialalo jak nalezy. Jezeli chodzi o prady to nowoczesne plyty glowne skladaja sie z 6 warstw. Przewaznie 2 sa uzywane do prowadzenia sciezek zasilania czyli masy (jedna warstwa ktora jest w zasadzie jedna wielka sciezka) i druga na ktorej sa ogromne polacie miedzi sluzace do zasilania poszczegolnych elementow. Sam procesor ma mnostwo nozek do ktrorych podpina sie zasilanie. Nie chce mi sie liczyc ale cos kolo setki nozek jest do doprowadzenia zasilania. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Kondensatory dobierane sa w zaleznosci od pobieranego pradu,czestotliwosci pracy przetwornicy.Czestotliwosc ma tu wielkie znaczenie.Ogolna tendencja -im wyzsza czestotliwosc tym mniejsze condensatory.Druga sprawa:im wiekszy kondensator(chodzi o pojennosc) tym lepiej tlumi tetnienia nizszych czestosci ale gazej wyzszych czestosci.Dlatego stosuje sie pary jeden elektrolityczny(duza pojemnosc) i drugi maly(mala pojemnosc[pF -nF]).Wspomniec trzeba o dlawikach(cewkach z grubego drutu),ktore rowniez tlumia tetnienia wysokich czestotliwosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 procesor nie pobiera pradu z 12V szyny (przynajmniej na epoxie 8k7a+ i 8k3a+) po pierwsze- jak sadzicie, czy 4A prad przeplynol by przez pojedyncza zyle od gniazda ATX? jakos nie sadze.... to tak wogole po pierwsze po 2 - robilem pomiary miernikiem, mosfety na epoxah, po stronie kart pci itd. sa zasilane napieciem 5V (od zasilania procesora) a po 2 stronie laminatu sa zasilane napieciem 3.3V obadalem calego epoxa 8k3a+ cyfrowym miernikiem i moge powiedziec 1- tylko 1 mosfet, rozmiarow ok. 3x3mm byl podlaczony do napiecia 12V pozatym polookajcie na monitory napiec- gdy wzrasta obciazenie procesora to spada napiecie 5V i 3.3V (3.3V szczegolnie gdy zwiekszamy np. FSB czy podkrecamy grafe) i na gorszych zasilaczach rosnie napiecie 12V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Ciekawe... Nie chce mi sie mierzyc u siebie, ale zauwazylem jedna ciekawa rzecz ogladajac rozne zasilacze tego samego producenta. Wraz ze wzrostem mocy powyzej 235W rosly tam tylko prady dla +5V i +3V3; 12V mialo tyle samo wydajnosci Nieraz na zasilaczach montowana jest uniwersalna tabliczka znamionowa z zaznaczonym typem zasilacza - tam tez to mozna zobaczyc Stad nasuwa sie wniosek, ze napiecie na proce powinno byc raczej czerpane z +5V Ale glowy ani nic innego nie dam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Kable od zasilania plyty glownej maja przekroj 1,5mm2 Przez taki kabel mozna spokojne puszczac prady rzedu 4A. Nie pamietam dokladnie tabelki z pradami dla poszczegolnych przekrojow ale przez taki kabel wedlug norm mozna przepuszczac bodajze 10A pradu przez 6 godzin. Wiec o przekroj kabla bym sie berkut nie przejmowal. Byc moze w nowszych plytach producenci poszli w strone +5V ja podalem przyklad z mojej A7V. Podam zreszta po raz kolejny przyklad plyt pod P4 gdzie jest specjalne gniazdko do zasilania procka i tam sie podlacza +12V. Schodzenie z zasilaniem na +5V jest jak podalem wczesniej troche ryzykowne bo prady drastycznie zaczynaja rosnac i zaczynaja byc duze spadki napiecia na polaczeniach i sciezkach. Co do zasilacza to tam z napieciami moga sie dziac rozne rzeczy bo wszystko jest ze soba powiazane i spadek jednego napiecia moze powodowac wzrost innego i na odwrot. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...