Skocz do zawartości
Ghazi

Smarowanie / oliwienie pompy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ponieważ nie operuje fachowym nazewnictwem, bede sie porszuał raczej w obrazowym opisywaniu sprawy ;]

Kupiłem uzywanego L30. Lekko buczy dletego postanowiłem go rozebrac. Os na ktorej osadzony jest magnes i rinik (tak to sie zwie?) przydałoby sie naoliwic. Teraz pytanie - lepiej użyc do tego srodka płynnego (mozliwe ze "pleci" razem z woda przy odpalaniu?) Zwie się to "Olej uniwersalny Presoll"

Czy moze lepij uzyc gęstego smaru - takiego jak np. do zawiasów? (zielone i obleśne :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba przesmarować łożyska i tylko łożyska. Zapodać rozsądną ilość by nie syfiło po bokach.

Chyba, że są ślizgowe tak zwane samo smary (wykonane z brązu czy jakoś z czegoś podobnego ;)) tu walczymy z luzem.

Tobrze sprawdzić czy luzu nie ma bo też może być to przyczyną głośnej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz ślizgowe samo smarujące popewnym okresie się wycierają i łapią luz (malina bluszcz dziewczyna ;)), smarowanie gęstrzym smatem likwiduje go na pewien okres. Tak na chłopski rozum se kombinuję.

Jak by nie patrzeć jak dostaniesz fangę to gała rośnie a jak coś się kręci muszą być łożyska (nie koniecznie klasyczne) ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz ślizgowe samo smarujące popewnym okresie się wycierają i łapią luz (malina bluszcz dziewczyna ;)), smarowanie gęstrzym smatem likwiduje go na pewien okres. Tak na chłopski rozum se kombinuję.

Jak by nie patrzeć jak dostaniesz fangę to gała rośnie a jak coś się kręci muszą być łożyska (nie koniecznie klasyczne) ;)

Pozdrawiam

Mi się łożyska zawsze kojarzą z tymi kulkowymi wiec się zacząłem zastanawiać co mam smarować :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować specjalnym olejkiem do smarowania małych łożys, takie jak występują w turbinach silnikowych, z tego co wiem to wytrzymują temp do 1500st C i co najważniejsze nie łączą się z wodą czy innymi płynami, zalegają na danej części i żadne mokre licho ich nieweźmie, a pytaj się w firmach regenrujących bądz sprzedających turbiny, sklepy typu Carman podobne olej na miejscu, cena około 70-100zł za flakonik 5ml.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi