NorieL Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Witam, bawilem sie ostatnio kompem brata: athlonXP 2000+ thoughbred b(albo jakos tak:P) gigabyte GA7N 400L ModeCom 350w CWT-BDP(ten niebiedki z dwoma wentylami) pamieci kingstona 333. Problem jest taki. Proca podkrecilem do 2075Mhz(12.5x166). Pracuje stabilnie na napieciu 1.7v. Pamieci synchro z procem. Timmingi 6-2-2-2.Wszystko pieknie smiga, prime95 stabilnie przechodzi. Temp w stress ok 52C. Problemy sie zaczynaja gdy probuje podniesc fsb do 200Mhz. Proc jest odblokowany. Gdy zmieniam fsb na 200 mnoznik ustawiam na 10 wiec proc pracuje z czestotliwoscia 2000mhz ale system jest niestabilny. Restartuje sie po wejsciu do windy czasem odrazu a niekiedy po kilku minutach. Napiecie podnosilem do 1.8v, pamieci ustawialem na 333 i caly czas restarty:/. Moze ktos z was wie w czym lezy problem.?? Aha czy moze to byc wina temp southbridge, troszku sie grzeje:P. (Nie ma na nim nawet radiatora).Northbridge jest dobrze chlodzony, radiator + mocny wentyl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Może to być wina southbridge, chociaż i tak przy 200MHz, ma on i tak taktowanie na standard. Ja jednak obsawiałbym pamięci. Nic ci nie da to, że masz FSB 400, jeśli pamięci chodzą na 333- cała para CPU w gwizdek. Zminiejsz odpowiednio timmingi, potestuj je na 400MHz, ale obniż taktowanie CPU, żeby go wyłączyć z podejrzenia. Taka jest moja rada. A jak to nic nie da, to baw się z southbridge.... Pozdro, nitrorybnik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cookie Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 zmień timingi na np. 11-4-4-2.5 ,podnieś V na pamięciach i wtedy próbuj fsb200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorieL Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 pamici raczej odpadaja, testowlem na 333 asynchro(proc 400) i dalej restarty byly a napiecie na pamieciach podnoslem o 0.2v(na tyle moja plyta pozwala). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szoszon Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Proponuję na początek zjechać mnożnikiem i spróbować ustawić fsb na nie równą wartość tzn 199 lub 201 itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Ja mogę dodać z własnego doświadczenie ze na asynchronicznym ustawieniu pamięć – proc na nFnorce2 czasem się cuda dzieją. U mnie na starym ramie też miałem problemy z FSB200 kombinowałem z ustawieniem asynchronicznym i nic z tego nie wyszło dopiero jak zwiększyłem tymingi i podniosłem napięcie dla ram-u system zaczął pracować stabilnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...