Skocz do zawartości
NorieL

fsb 200 zonk?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, bawilem sie ostatnio kompem brata:

athlonXP 2000+ thoughbred b(albo jakos tak:P)

gigabyte GA7N 400L

ModeCom 350w CWT-BDP(ten niebiedki z dwoma wentylami)

pamieci kingstona 333.

Problem jest taki. Proca podkrecilem do 2075Mhz(12.5x166). Pracuje stabilnie na napieciu 1.7v. Pamieci synchro z procem. Timmingi 6-2-2-2.Wszystko pieknie smiga, prime95 stabilnie przechodzi. Temp w stress ok 52C. Problemy sie zaczynaja gdy probuje podniesc fsb do 200Mhz. Proc jest odblokowany. Gdy zmieniam fsb na 200 mnoznik ustawiam na 10 wiec proc pracuje z czestotliwoscia 2000mhz ale system jest niestabilny. Restartuje sie po wejsciu do windy czasem odrazu a niekiedy po kilku minutach. Napiecie podnosilem do 1.8v, pamieci ustawialem na 333 i caly czas restarty:/. Moze ktos z was wie w czym lezy problem.??

Aha czy moze to byc wina temp southbridge, troszku sie grzeje:P. (Nie ma na nim nawet radiatora).Northbridge jest dobrze chlodzony, radiator + mocny wentyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to być wina southbridge, chociaż i tak przy 200MHz, ma on i tak taktowanie na standard.

Ja jednak obsawiałbym pamięci. Nic ci nie da to, że masz FSB 400, jeśli pamięci chodzą na 333- cała para CPU w gwizdek. Zminiejsz odpowiednio timmingi, potestuj je na 400MHz, ale obniż taktowanie CPU, żeby go wyłączyć z podejrzenia. Taka jest moja rada. A jak to nic nie da, to baw się z southbridge....

Pozdro,

nitrorybnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę dodać z własnego doświadczenie ze na asynchronicznym ustawieniu pamięć – proc na nFnorce2 czasem się cuda dzieją. U mnie na starym ramie też miałem problemy z FSB200 kombinowałem z ustawieniem asynchronicznym i nic z tego nie wyszło dopiero jak zwiększyłem tymingi i podniosłem napięcie dla ram-u system zaczął pracować stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...