Skocz do zawartości
wojtasmen

ECS K7S5A i dzwiek

Rekomendowane odpowiedzi

:cry:

moze ktos mi pomoze?? posiadam plyte ECS K7S5A na SIS 735, Athlona XP 1700+ , 256 MB SDRAM 133 oraz karte dzwiekowa na chipie CMI 8738. Plyta jest bardzo stabilna z jednym wyjatkiem: podczas grania w jakakolwiek gre po jakims czasie nastepuje nieprzyjemny trzask w glosnikach i gra zawiesza sie a wraz z nia caly system. Co ciekawsze to samo dzieje sie przy zintegrowanej dzwiekowce. Mam pewne podejrzenia co do tej sytuacji: po pierwsze przypuszczam ze to za slaby zasilacz (250 W), po drugie moze byc winna wlaczona obsluga ACPI. Dodam ze wszystko inne chodzi bez najmniejszego problemu. Jesli ktos moze mi pomoc to baaaardzo prosze!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki pomocy Łukasza Lancera Kondrata rozwiazalem problem, a tkwil on w zbyt slabych pamieciach pc 133, które nie wyrabialy przy taktowaniu 133/133, zamienilem na Kingstona i gra i buczy, super stabilnie, niemniej jednak dziekuje za zainteresowanie moim problemem i pozdrawiam wszystkich :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki pomocy Łukasza Lancera Kondrata rozwiazalem problem, a tkwil on w zbyt slabych pamieciach pc 133, które nie wyrabialy przy taktowaniu 133/133, zamienilem na Kingstona i gra i buczy, super stabilnie, niemniej jednak dziekuje za zainteresowanie moim problemem i pozdrawiam wszystkich :P

A ja jestem pewien, że te same "zbyt słabe" pamięci PC133 na innej (nie-ECS lub jego klon) chodziłyby bez bólu na 133 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"kocham " takie konfigi xp 1700 256 ramu.. i ECS  :?  

dla mnie to tak jakby wstawić silnik od porsche do malucha...  :lol:

to co powiesz o moim oknfigu? silnik od malucha w podstarzałym porshe :lol:

a na serio: zgadzam sie z Tobą w 100% - to szaleństwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja kocham niczym nie uzasadnone porownania sprzetu komp. do smochodow (sa wyjątkowo idiotyczne i swiadcza o... :twisted: )

przeczytaj swojego posta i pomysl

PS co mial wyrwac 25Mhzetowego intela i przylutowac go do swojej k7s5a???? :wink: (mojego PS mozna porównac do twojego posta; czyz nie???)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja kocham niczym nie uzasadnone porownania sprzetu komp. do smochodow (sa wyjątkowo idiotyczne i swiadcza o... :twisted: )

PS co mial wyrwac 25Mhzetowego intela i przylutowac go do swojej k7s5a???? :wink: (mojego PS mozna porównac do twojego posta; czyz nie???)

Niczym nie uzasadnione?? :D Kazdy ma swoje zdanie..

Jak wytłumaczysz takie "zjawiska" że wiele osób narzeka na ECS K7S5A , stwierdzając że są mało stabilne, mało wydajne, wrażliwe na kiepskiej jakości (firmy) zasilacze, pamięci itd. Wielu ma problemy z dzwiekiem, albo się zawiesza, albo trzesczy, albo...Wiele osób ma z nimi problemy a ludzie zamiast kupic sobie np. shuttllla AK 31 za podobna cene kupują ECS?

Moim zdaniem takie porównania bardziej docierają do niektórych , może dla ciebie nie ma różnicy między ECS a np.schutllem(podobnym cenowo, a napewno bardziej stabilnym i wydajnym) nie mówiąć juz o innym markowych płytach itp. podobnie może jest u Ciebie ze znajomością marek samochodow.. :lol:

ECS po tylu wypowiedziach kupują albo ludzie , którzy nie potrafią czytać, albo aż do przesady maja weża w kieszeni i cieszą się z MHZ procka nie biorąc pod uwagę tego iż wydajnośc całego komputera zależy nie tylko od procka. A później kombinuja co zrobic, jak zwiększyc napięcie, jak podkręcić, co zrobić aby byl stabilniejszy.

Mam w pracy 13 ECS K7S5A z Athlonem 1,0 GHz 512 mb ramu, GF mx 400 i robiąc testy na nich i porównując do mojego konfigu to awet sie nie umywają, nie mówiąc już o stabilności.. (CCR, 3dmarki, sandra,.. stability test). Dwa z nich musza chodzić na 100 mhz FSB czyli 1000@750 :lol: i jeszce nie są do końca stabilne... ( a na temat dzwieku, stabilności, resetowaia biosu itd. juz się wypowiadałem o tym mobo więc nie ma sensu abym uzasadnial swoje porównanie bardziej)

W sumie się nie dziwię w końcu sam masz ECS. Ludzie zazwyczaj chwala to co mają... ?? :lol:

słowem "idiotyczne" możesz skwitowac wszystko .. rozumiem cię że może się troszkę obraziłeś tym porównaniem ale co zrobic skoro taka prawda i to porównanie bardzo pasuje do tego konfigu... :lol:

Ja wolałbym kupic sobie słabszego procka ale bardziej stabilną płyte z możliowściami OC a nie potem kombinowal tak jak ty co robic z nią potem aby wszystko dobrze działalo i można bylo dobrze OC,

flashować..., jak zwiększyć vcore,..... może przecinać L7

. Takie problemy mogłes od razy rozwiązać kupując inną plytę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze zrobilo sie goraco wiec i ja dorzuce swoje 5 groszy:w odpowiedzi na zarzuty przeciw plytom ECS K7S5A i podobnym na chipsecie sis 735 - kazdy problem mozna rozwiazac panowie, wystarczy tylko troche wiedzy :) a nie od razu zwalac wine na zbyt slaby chipset, nie wiem czy przegladaliscie swiatowe i krajowe testy tej plytki, dla przecietnego uzytkownika (nie overclockera) ta plyta to bardzo dobry wybor- stabilna,szybka (porownywalna z AMD 761) i co najwazniejsze nie wymagajaca wymiany pamieci na ddr,skoro mowicie ze jest lipna to tak jakby powiedziec takim indywidualnosciom jak Tom, Wojo i inni ze sa polglowkami albo wzieli w lape :? poza tym lubie ryzyko :twisted: pozdrawiam wszystkich jeszcze raz viva amd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze zrobilo sie goraco wiec i ja dorzuce swoje 5 groszy:w odpowiedzi na zarzuty przeciw plytom ECS K7S5A i podobnym na chipsecie sis 735 - kazdy problem mozna rozwiazac panowie, wystarczy tylko troche wiedzy :) a nie od razu zwalac wine na zbyt slaby chipset, nie wiem czy przegladaliscie swiatowe i krajowe testy tej plytki, dla przecietnego uzytkownika (nie overclockera) ta plyta to bardzo dobry wybor- stabilna,szybka (porownywalna z AMD 761) i co najwazniejsze nie wymagajaca wymiany pamieci na ddr,skoro mowicie ze jest lipna to tak jakby powiedziec takim indywidualnosciom jak Tom, Wojo i inni ze sa polglowkami albo wzieli w lape :? poza tym lubie ryzyko  :twisted:  pozdrawiam wszystkich jeszcze raz viva amd

sam chipset sis 735 jest jak najbardziej wydajny i stabilny. "Ale" mozna miec jedynie o do jakości wykonania tych płyt głównych ECS i "powtarzalności wykonania". Praktycznie każda plyta ECS ma inna stabilnośc, wydajnośc itd...

Czytając testy w których opisana jest jako stabilna i wydajna ta plyta nasuwają mi się tylko dwa stwierdzenia;

- testowane płyty były pierwszymi które wyszły i do nich ECS się przylozyl, nastepne wykonywane przez inne firmy stały się niestabilne , mniej wydajne od konkurencyjnych produktów...

- później zaczęto robic "masówkę" , starając sie zaniżyc koszty i montowano słabsze komponenty

- mieli szczęście

Zawsze jest wyjście i rozwiązanie problemu , w przypadku 13 ECS(pracuja jako komputeru biurowe a nie do gry i OC) o których pisałem ponad połowa wylądowala z powrotem w serwisie. Rozwiązaniem dla niektórych było .... wymian płyty na inną... Rozwiązaniem na skrzeczący dzwiek było wstawienie oddzielnej karty w PCI.Resetowanie biosu zostało rozwiązane przez wymiane plyty na inną..Nie mówie juz o stabilności o o athlonach kupionych jako 1000 a niestety w tych plytach muszą pracowac jako 750 mhz.

Czytałem te opinie w necie, moja opinię opieram na tych ECS z którymi się spotkałem wczesniej mialem ECS P6BAT (zero stabilności, wydajnośc po zmianie na taki sam cenowo Acorpa 6BX81 wzrosła 10-20%). Do tego dochodzą te ECS którymi się "opiekuję". Więc sądzę że moja opinia odnośnie płyt głownych ECS nie jest wzięta z "sufitu" i nie opieram jej na 1 egzemptlarzu jak niektórzy....

Do tego dochodzą problemy z OC i nie mówie tutaj o tym iz brak możliwości plynnej zmiany FSB lecz niestabilności po podkręceniu będącej przyczyna płyty a nie procka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za dosc uszczypliwa uwage co do mojej znajomosci plyt ECS :x

tak naprawde to nie chcialem nikogo urazic bo to ja potrzebowalem porady i pomocy.... a tak swoja droga mysle ze wiem czemu masz problemy z tymi kompami w pracy, nie martw sie to nie twoja wina, to ta pechowa trzynastka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz możliwość sprawdzenia twojego kompa z innym zasilaczem (300 W) ??(może porzycz zasilacz od kolesia??)

Jeden z tej 13 po wymianie zasilacza w końcu zrobił się stabilny... Takie same problemy ma koles z sąsiadującej firmy... Wszystkie kompy pochodzą od tego samego sprzedawcy firma xxx z ZG :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz ta plytę na gwarancji to ja na twoim miejscu opisąłbym wszystko dokładnie co się dziej i zanióśł tego kompa do serwisu. Niech to naprawia w końcu biora za to pieniądze...

P.S. Jak sobie pomyśle ile "listow napisałem " do tego seriws xxx w sprawie K7S5A to az ciarki mi przechodzą. Najpierw pisałem że objawy sa takie a takie. a potem juz jak nic nie robili to pisałem:

- objawy....

- zapewne uszkodzone....

- wymienic ......

I całe szczęscie wymieniali ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm - z tymi ecs ami to jest zabawna rzecz...

Miałem daawno temu płytkę pod super 7 ecs - nie działało na niej 100 mhz a poza tym bezproblemowo.

Potem złożyłem parę komputerów na k7vza - bezproblemowo.

Potem pojawiła się k7s5a...

Kupiłem to we września 2001 ponieważ była to jedyna w miarę tania płyta mająca złącza DDR. Do tego wsadziłem durka 750 i chodzi git. Ale od pocątku bateria nie trzymała biosu - tzn wyciągałem wtyczkę 220v z gniazdka i miałem CMOS na ustawieniach default.

POtem płyta zaczęła się samoistnie resetować. Wtedy polazłem do serwisu i zareklamowałem płytkę. Po dwóch tygodniach dostałem nową. I ta już od 3 miechów chodzi bezproblemowo.

Mój kolega kupił ECS'a w marcu i też działa mu bez zająknięcia.

Inny kupił płytę w październiku 2001 i wymieniał ją 5 razy zanim dostał stabilny ekzemplarz.

Wydaje mi się, że do Polski trafiła jakaś trefna seria tych płytek - poznać ją można po BIOSie z sierpnia i września 2001. Moja druga płyta ma bios z grudnia i ta działa non stop czasem po 20 godzin bez zająknięcia.

OFC aby się przekonać czy mam rację trzebaby zebrać dane z więcej niż 3 płytek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....Inny kupił płytę w październiku 2001 i wymieniał ją 5 razy zanim dostał stabilny ekzemplarz.

Wydaje mi się, że do Polski trafiła jakaś trefna seria tych płytek - poznać ją można po BIOSie z sierpnia i września 2001. Moja druga płyta ma bios z grudnia i ta działa non stop czasem po 20 godzin bez zająknięcia.

OFC aby się przekonać czy mam rację trzebaby zebrać dane z więcej niż 3 płytek...

Te 13 kompów na ECS co mam w pracy maja bios z grudnia, były tez flahowane na nowszy ze stycznia a to nic nie dało..

Może te płyty przychodzą z róznych zakładów i może którys z nich wysyla takie buble.. ?? Nie wiem jedno co moge pwoeidziec to to iż nigdy nie kupie juz sobie ECS ... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o narzekanie to moim zdaniem z k7s5a jest jak z opinia Polakow powiedzmy w Niemczech wszyscy wiedza ze Polacy to zlodzieje czyli jeden wielki przesad. Gdy jestesmy juz w Niemczech to przytocze maly fakcik o ktorym dowiedzialem sie od mojego kolegi studiujacego informatyke w tym pieknym kraju, a mianowicie powiedzial mi ze jesli chodzi o AMD to ludzie najczesciej montuja swoje cpu na Epoxach i k7s5a oczywiscie ludziom tym nie chodzi o oc bo w k7s5a to nie mozna praktycznie nic zdzialac bez ocbiosu. Ale poza tym to plytka jest niczego sobie.

A wracajac do przesadow to wiadomo ze gdy przynajmniej polowa ludzi majaca wzglednie nowe cpu (nie koniecznie AMD) ma ecs dodajac do tego ludzi dla ktorych jest to pierwszy komp to juz wiele tlumaczy - kazbe male niedociagniecie traktuja jak koniec swiata. Ja mojego sam skladalam wykozystujac do tego kilka czesci ze starego kompa i wszystko dzialalo o poczatku bez problemowo.

Co do samochodow na ktorych sie ponoc nie znam to powiedz mi o ile procent twoja plyta jest wydajniejsz od mojej, nie powiedzmy o ile jest wydajniejszy najnowszy ASUS napewno nie ma az takiej roznicy zeby k7s5a nazywac maluchem a ASUSA porsche...

Wcale nie chwale mojego ecs sluzy mi jako przesiadka z cela na amd byl to przypadek i jak narazie jestem zadowolony z tego przypadku...

Jak do tej pory to ty chwalisz swojego leciwego Solteka (sam mam zamiar kupic solteka ale to inna historia wiem jedno nie powiem zlego slowa o k7s5a bo jest to naprawde dobra plyta (bez zadnych ekscesow)

Bardzo latwo krytykowac ludzi z tanim sprzetem moze ty tego nie rozumiesz ale czasem te 50 zeta w te czy w druga robi roznice i gdyby patrzec na kazda czesc kompa tak samo jak ty patrzysz na mobo ktore tez samo nie dziala to by wyszedl niezly konfig...

Co do mojego konfigu to jest bo kitu jak na te czasy ale dla mnie to i tak duzy skok z mojego cela 366 wiec jestem zadowolony seti robi mi w 6 godz a nie w 30...

A ja wole kupic sobie lepszego procka i nie kombinowac z podkrecaniem jego chociaz nie ukrywam ze jest to ciekawe zajecie...

PS Dalej uwazam ze porownania kompow do samochodow sa po trzykroc pipniete a zwlaszcza twoje (moze nawet czterokroc :D :D :D :D )

ide spac ...

PS2 Twoj post jest w przykladem (w 75%) subiektywizmu i tym sposobem zaliczasz sie fanatycznych wyznawcow szatla (ktorego nie masz)

i przeklinaczy ecs wsrod ludzi z forum Tweak jest to wyjatkowa przypadlosc jeden zaczal reszta slepo nasladuje z reszta tak samo jest z tymi porownaniami plyt do aut nis tylko boki zrywac ... :lol: :lol: :lol: ...

F.a.Y.S!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za dosc uszczypliwa uwage co do mojej znajomosci plyt ECS  :x  

tak naprawde to nie chcialem nikogo urazic bo to ja potrzebowalem porady i pomocy.... a tak swoja droga mysle ze wiem czemu masz problemy z tymi kompami w pracy, nie martw sie to nie twoja wina, to ta pechowa trzynastka  :wink:

nic pechowa to wszystko zbobony po prostu slabo sie opiekuje tymi plytami a one mu sie "oddzwieczaja" :D :D

k7s5a wiedza komu dopiec zmien do nich nastawienie to zaraz odczujesz poprawe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mailem firmowo bios z grudnia i wszystko git

A moj liczy non stop seti chyba ze mu wylacza prad to tylko wtedy sie wylacza ale nie spotkalem sie sytuacja gdzie plytka bylaby winna zwisowi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote="symbiont

nic pechowa to wszystko zbobony po prostu slabo sie opiekuje tymi plytami a one mu sie "oddzwieczaja" :D :D

k7s5a wiedza komu dopiec zmien do nich nastawienie to zaraz odczujesz poprawe...

Hehe, ja już mówiłem, że te płyty mają duszę. Co do tych 13 kompów to wszystkie pewnie robione w jednej firmie na płytach z jednej hurtowni, kupione tego samego dnia (pewnie 13-tego :D) może jakaś wadliwa seria się trafiła? Moim skromnym zdaniem to zależy od sklepu/serwisu. Jeśli dobrze testują sprzęt to i 4 razy wymienią płytę i dadzą taką, co będzie działać, a jak nie to pakują co wyciągną z pudełka, 98 instalną i papa, kamputer do pudełka, next... A poza tym to mogła być szajsowa seria, ja moją kupiłem w styczniu, a działa dobrze, (no nie wliczając baterii w biosie ;D) Ale jedno jest pewne. Absolutnie żadna płyta nie wzbudza tu takich emocji. Kto nie zna K7S5A??? Wszyscy znają 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niczym nie uzasadnione?? :D Kazdy ma swoje zdanie..

Jak wytłumaczysz takie "zjawiska" że wiele osób narzeka na ECS K7S5A , stwierdzając że są mało stabilne, mało wydajne, wrażliwe na kiepskiej jakości (firmy) zasilacze, pamięci itd. Wielu ma problemy z dzwiekiem, albo się zawiesza, albo trzesczy, albo...Wiele osób ma z nimi problemy a ludzie zamiast kupic sobie np. shuttllla AK 31 za podobna cene kupują ECS?

Moim zdaniem takie porównania bardziej docierają do niektórych , może dla ciebie nie ma różnicy między ECS a np.schutllem(podobnym cenowo, a napewno bardziej stabilnym i wydajnym) nie mówiąć juz o innym markowych płytach itp. podobnie może jest u Ciebie ze znajomością marek samochodow.. :lol:

ECS po tylu wypowiedziach kupują albo ludzie , którzy nie potrafią czytać, albo aż do przesady maja weża w kieszeni i cieszą się z MHZ procka nie biorąc pod uwagę tego iż wydajnośc całego komputera zależy nie tylko od procka. A później kombinuja co zrobic, jak zwiększyc napięcie, jak podkręcić, co zrobić aby byl stabilniejszy.

Mam w pracy 13 ECS K7S5A z Athlonem 1,0 GHz 512 mb ramu, GF mx 400 i robiąc testy na nich i porównując do mojego konfigu to awet sie nie umywają, nie mówiąc już o stabilności.. (CCR, 3dmarki, sandra,.. stability test). Dwa z nich musza chodzić na 100 mhz FSB czyli 1000@750 :lol: i jeszce nie są do końca stabilne... ( a na temat dzwieku, stabilności, resetowaia biosu itd. juz się wypowiadałem o tym mobo więc nie ma sensu abym uzasadnial swoje porównanie bardziej)

W sumie się nie dziwię w końcu sam masz ECS. Ludzie zazwyczaj chwala to co mają... ?? :lol:

słowem "idiotyczne" możesz skwitowac wszystko .. rozumiem cię że może się troszkę obraziłeś tym porównaniem ale co zrobic skoro taka prawda i to porównanie bardzo pasuje do tego konfigu... :lol:

Ja wolałbym kupic sobie słabszego procka ale bardziej stabilną płyte z możliowściami OC a nie potem kombinowal tak jak ty co robic z nią potem aby wszystko dobrze działalo i można bylo dobrze OC,

flashować..., jak zwiększyć vcore,..... może przecinać L7

. Takie problemy mogłes od razy rozwiązać kupując inną plytę...

a nie wydaje ci sie ze wiekszosc osob ktore kupuja plyte ecs to kupuja ja dlatego ze majha malo kasy do przeznaczenia na mobo a to ze ktos kupil sobie szybkiego procka to nie znaczy ze musi miej plyte za 600PLN bo nawet ECS moze chodzic szybko i stabilnie tylko trzeba sie znac na sprawie :twisted:

p.s. ja mam zasilacz 230W i wszystkie sloty PCI zajete i nie mam zadnych problemoof nie mowiac o tym co mialem z VIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do tej pory to ty chwalisz swojego leciwego Solteka (sam mam zamiar kupic solteka ale to inna historia wiem jedno nie powiem zlego slowa o k7s5a bo jest to naprawde dobra plyta (bez zadnych ekscesow)  

W którym momencie chwaliłem solteka??? Ja nie jestem snobem aby kupować plytę za 600 pln dlatego że nazywa się np. asus nie jestem tez osobą, która lubi ryzyko i próbuje szczęścia "może uda się kupic dobrego ECS, a może nie uda". Soltek jak na swoj cene to dobra, wydajna i stabilna mobo...

...moze ty tego nie rozumiesz ale czasem te 50 zeta w te czy w druga robi roznice i gdyby patrzec na kazda czesc kompa tak samo jak ty patrzysz na mobo ktore tez samo nie dziala to by wyszedl niezly konfig...

Dla mnie liczy się każda złotówka , jakby się nie liczyła to kupiłbym sobie XP lub P4. Wiesz jaka jest róznica cenowa między Schuttlem a ECS?? Jest to róznica (prawie żadna) , ale biorąc pod uwage cene "spokoju, wydajnosci,.." na pewno sie opłaca...

.. przynajmniej polowa ludzi majaca wzglednie nowe cpu (nie koniecznie AMD) ma ecs ......  

Dlatego jest tyle ECS bo jest to masówka , na której sklepy najwięcej zarabiają... Cena troszkę tez mówi o jakości zamontowanych podzespołów, (choć nie zawsze..)

a nie wydaje ci sie ze wiekszosc osob ktore kupuja plyte ecs to kupuja ja dlatego ze majha malo kasy do przeznaczenia na mobo a to ze ktos kupil sobie szybkiego procka to nie znaczy ze musi miej plyte za 600PLN bo nawet ECS moze chodzic szybko i stabilnie tylko trzeba sie znac na sprawie  

p.s. ja mam zasilacz 230W i wszystkie sloty PCI zajete i nie mam zadnych problemoof nie mowiac o tym co mialem z VIA

Nie popadjmy w skrajności , płyty za 600 pln to nie wiem kto kupuje, a ja w każdym razie mówię że w tej samej cenie co k7s5a można kupic np. schutla, czy choćby merkury :lol:

Jesli chodzi o narzekanie to moim zdaniem z k7s5a jest jak z opinia Polakow powiedzmy w Niemczech wszyscy wiedza ze Polacy to zlodzieje czyli jeden wielki przesad....

kocham niczym nie uzasadnone porownania sprzetu komp. do opini o Polakach "(sa wyjątkowo idiotyczne i swiadcza o... :twisted: )

przeczytaj swojego posta i pomysl"

Ja wolę już porównania do aut niż do opini Niemców do Polaków...

Mimo wszystko uważam że opinia oparata na kilku egzemptlarzach jest bardziej trafna niz opinia oparta na jedym przypadku.. :lol:

A poza tym to mogła być szajsowa seria, ja moją kupiłem w styczniu, a działa dobrze, (no nie wliczając baterii w biosie ;D)

Może to tylko bateria , ale zawsze jest to niedociągnięcie ze strony producenta, jesli baterie tak siadają , to strach pomyśleć o reszcie komponentów.. :lol:

.... to tak jakby powiedziec takim indywidualnosciom jak Tom, Wojo i inni ze sa polglowkami albo wzieli w lape  poza tym lubie ryzyko ....    

Możesz też popatrzeć na innych "indywidualistów" na www.overclockers.com i procki XP 1600 i XP 1700... Tam na ok 150 wyników, ok (tylko 15 ) osób ma ecs i na nich podkręca, większośc to epoxy,abity, asus,solteki, kilka schuttlli...

Gdy jestesmy juz w Niemczech to przytocze maly fakcik o ktorym dowiedzialem sie od mojego kolegi studiujacego informatyke w tym pieknym kraju, a mianowicie powiedzial mi ze jesli chodzi o AMD to ludzie najczesciej montuja swoje cpu na Epoxach i k7s5a oczywiscie ludziom tym nie chodzi o oc bo w k7s5a to nie mozna praktycznie nic zdzialac bez ocbiosu. Ale poza tym to plytka jest niczego sobie.

Niezłe może mówisz o byłych NRD :lol: ja wiem o ASUSAch,Epoxach na które montuja nawet słabe procki.. Na ECS tez pakuja , ale nie jest to tak jak u Nas że wchodząc o sklepu komp. od razu wciskają ci ECS. W Zachodnich Niemczech w niektórych sklepach nie maja ESC, a niektóre po prostu zrezygnowały ze sprzedazy ECS, po kilku reklamacjach...

chyba symbiont mówił coś o porównaniu, chcesz zobaczyć wydajnośc mojego kompa to wejdź na stronkę CCR i zrób sobie test. Na życzenie mogę ustwić również tyle co ty masz 1120 ..

Popatrz na te wyniki i potem pomyśl czy nie lepiej jest kupić zamiast np XP 1700+ z ECS płytę nawet o 50 pln droższą i z XP 1600+?? Do tego dochodzi jeszce jeden fakt iż XP 1600+ lepiej się kręci i spox mozna wyciągnąc nawet tyle co XP1800+ oferuje, a do tego mamy full stable mobo

Mój konfig niżej opisałem.. Ciekaw jestem jakie wyniki masz.

Nie chodzi głównie o wyniki, bo biorę pod uwage tez własne odczucia podczas pracy na danym kompie i ECS dla mnie zachwuje się czasem jakby "przysnął" :lol: .. A konfig tych w pracy to athlon 1,0 GHz, Gf mx 400 64 mb/tv out, 512 ramu 133, dvd itd...

Ja tez ze względów oszczędnościowych kupiłem tylko płytę i procka, oczywiście sam wszystko składalem bo nie mam zaufania do serwisów, wolę sam złozyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.dzikie.net/ccr/wyniki.php?page=9

495 symbiont duron 1000@1112 112 k7s5a 128 SDR 4415

492 kret duron 1000@1130 112 soltek sl-75kav 128sdram 4432

Mam zazdroscic koledze kretowi tego wyniku czy jak...?

A moze pluc sobie w brode ze nie dalem stowy z hakiem wiecej za 17 PUNKTOW?????

>>porównując do mojego konfigu to awet sie nie umywają, nie mówiąc już o stabilności.. <<

tutaj nie doslowmie ale chwalisz.

>>Soltek jak na swoj cene to dobra, wydajna i stabilna mobo... <<

mimowszystko drozsza ale zgadzam sie.

>>Cena troszkę tez mówi o jakości zamontowanych podzespołów, (choć nie zawsze..) <<

i na ym polega snobizm ale po czesci zgadzam sie

>> merkury <<

to jest raczej zly pomysl moj ojciec mial dwa rozne egzemplaze moba tej firmy pod intela szkoda gadac non stop zwisy...

>>Ja wolę już porównania do aut niż do opini Niemców do Polaków... <<

a ja nie, twoje porownanie jest wyjatkowo nietrafne a moje mowi o

uprzedzeniach ktore powstaly razem z jakas seria plytki i rzucaja cien na reszte...

>>Niezłe może mówisz o byłych NRD ja wiem o ASUSAch,Epoxach na które montuja nawet słabe procki.. Na ECS tez pakuja , ale nie jest to tak jak u Nas że wchodząc o sklepu komp. od razu wciskają ci ECS. W Zachodnich Niemczech w niektórych sklepach nie maja ESC, a niektóre po prostu zrezygnowały ze sprzedazy ECS, po kilku reklamacjach... <<

Nie nie mowie o najwiekszym niemieckim Landzie jednym z najbogatszych moze sie domyslisz albo nie ale to juz twoja sprawa

a co do NRD czy jak kto woli DDR to w tym temecie jak widac tez jestes niewolnikeim stareotypow nie ma tam moze raju na

ziemi ale sytuacja ma sie o wiele lepiej niz w Polsce...

Znam i w Polsce sklepy gdzie nie maja ECS no i co...

PS jezeli chcesz mozesz zamiesci twoje wyniki z magistrala 112/112 i moze twoja "samochodowa" teza sprawdzi sie w kilku

procentach...

pozdrawiam

F.a.Y.S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....

a co do NRD czy jak kto woli DDR to w tym temecie jak widac tez jestes niewolnikeim stareotypow nie ma tam moze raju na

ziemi ale sytuacja ma sie o wiele lepiej niz w Polsce...

Znam i w Polsce sklepy gdzie nie maja ECS no i co... .

Ja nie owie o sklepah w których nie ma ECS ale o takich z których wycofano ze sprzedazy ECS ze względu na duża liczbe reklamacji!!!

W byłym DDR jest lepiej niz u nas , ale to i tak dla mnie nie są "Niemcy" . Zobaacz co robia ludzie z bylych DDR , uciekaja na zachód.. :lol:

Dla mnie to nadal "dwa państwa" mimo że brak granicy miedzy nimi; popatrz na mentalnośc tych ludzi, budynki, prace, zarobki,.... ( za pewne kilka razy byles w niemiczech i tego nie zauważasz,... brak i dobrego porównania jak w przypadku twojego ecs, popracuj na kilku innych kompach i wtedy ciekaw jestem twojej opini...)

Nie wiem czy pamietasz że kiedys Polska byla okreslana jako Polska A(do wisly) i Polska B (wszystko na wschód od wisły).. Przejedż się w te rejony i zauważysz róznice między "Polską A i Polską B" (Nie chce nikogo obrazić, ale taka jest prawda.)

PS jezeli chcesz mozesz zamiesci twoje wyniki z magistrala 112/112 i moze twoja "samochodowa" teza sprawdzi sie w kilku

procentach...

pozdrawiam

F.a.Y.S.

mój wynik masz tutaj http://www.conecta.com.pl/~dziku/ccr/wyniki.php?page=8 możesz porównac tez tego samego procka ale na plycie z ECS.. ECS mój wynik jest jako 415 (Andrz3j) Jak znajdę dzisiaj czas to zapodam wyniki i podam jutro.. :D

wynik na duraku 12x100 (obecnie mam 9x133) . to niby 88 mhz a róznica między twoim a moim wynikiem to ponad 600 pkt!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>> Ja nie owie o sklepah w których nie ma ECS ale o takich z których wycofano ze sprzedazy

ECS ze względu na duża liczbe reklamacji!!! <<

Dobra mniejsa o sklepy ale z ludzi ktorych znam i ktozy w ostatnim czasie kupili k7s5a nie

ma z mobem zadnych problemow... ale nie wiem moze to jednak dziwny zbieg okolicznosci...

>> W byłym DDR jest lepiej niz u nas , ale to i tak dla mnie nie są "Niemcy" .

Zobaacz co robia ludzie z bylych DDR , uciekaja na zachód.. <<

Nie tylko na zachod niektozy w oglole emigruja z Niemiec co wskazuje na to ze w obecnych

czasach w calych Niemczech nie jest najciekawiej a wschodnie Landy pustoszeja przeciez

w niektorych miastach DDRowskich buzy sie cale osiedla i planuje sie natych terenach rozne

dziwne ekologiczne sprawy

>> Dla mnie to nadal "dwa państwa" mimo że brak granicy miedzy nimi; popatrz na mentalnośc

tych ludzi, budynki, prace, zarobki,.... ( za pewne kilka razy byles w niemiczech i tego

nie zauważasz,... brak i dobrego porównania jak w przypadku twojego ecs, popracuj na

kilku innych kompach i wtedy ciekaw jestem twojej opini...) <<

A dla mnie jedno tylko niezle urzadzone przez historie a jak wiadomo po niektorych

ranach pozostaje blizna czyli jak mowisz mentalnosc architektura z poprzedniej epoki...

O ile mozesz mi zazucic to iz jednak masz stycznosc z wieksza iloscia sprzetu klasy k7s5a

to pozwole sie nie zgodzic z opinia iz nie mam pojecia o sytuacji polityczno spolecznej

naszego germanskiego sasiada w koncu studiuje germanistyke i jakies pojecie mam

bo takie tematy poruszane sa dosyc czesto...

>> Nie wiem czy pamietasz że kiedys Polska byla okreslana jako Polska A(do wisly) i

Polska B (wszystko na wschód od wisły).. Przejedż się w te rejony i zauważysz róznice

między "Polską A i Polską B" (Nie chce nikogo obrazić, ale taka jest prawda.) <<

Moi rodzice wywodza sie wlasnie z Polski B i mam pojecie jak wyglada wies na wschodzie

ale szczerze mowiac to rzeczy ktore spotyka sie na wschodzie na zachodzie nie sa nie

spotykane wystarczy sie bryknac na polnoc od Wroclawia w kierunku Poznania zwlaszcze

przez zadupia tam sytuacja tez nie ma sie najlepiej.

>> mój wynik masz tutaj http://www.conecta.com.pl/~dziku/ccr/wyniki.php?page=8

możesz porównac tez tego samego procka ale na plycie z ECS.. ECS mój wynik jest jako 415

(Andrz3j) Jak znajdę dzisiaj czas to zapodam wyniki i podam jutro..

wynik na duraku 12x100 (obecnie mam 9x133) . to niby 88 mhz a róznica między

twoim a moim wynikiem to ponad 600 pkt!!! <<

Zjedz na 112/112 to pogadamy...

Mimo wszystko licze ze wygrasz bo w koncu przymierzam sie do Solteka:))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...