Skocz do zawartości
5M@I_3[

Problem z CD-ROMami...!

Rekomendowane odpowiedzi

słuchajcie, nie działają mi CD-romy... nie wykrywa mi ich w biosie, a jak juz wykryje to master wyświetla sie jako :

'p'p'p'p'p'p'p'p'p'p'p'p'p'p'p'

i tym podobne "ślaczki"... Próbowałem już z inną wstęgą itd. Zasilanie mają, wszystko z nimi ok, tylko nie wykrywa mi ich płyta. Jak myślicie, mobo się roz*ebała ? przekładałem parę dni temu kompa do innej obudowy... ale ten problem zauważyłem dopiero w czwartek :/ ktoś mi powie co się dzieje ? [albo czy muszę odsyłać mobo do serwisu ?]

Jak czegoś nie podałem ważnego to sorry, po prostu się wkurzyłem o taką pie*dołę jak CD-romy :evil:

Z góry dzięki za odpowiedzi !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile sprawdzales cd ? podlacz pod kanal na ktorym masz hdd tylko cd rom i tak sprawdz.

chodzi ci o podlaczenie hdd i cd do jednego kanału ? [mam 2 cd-romy, jeden wykrywa jako ten 'p'p'p'p'p, a drugiego nie]

ewentualnie bardzo zly wirus --> czarnobyl blbo jakas mutacja , mialem tak z dyskami :]

ale czy taki wirus też mogłby namieszać w BIOSie ? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jeden dziala a drugi nie ? jak tak to padla elektronika tego cd`ka i tyle

znaczy wykrywa go BIOS jako 'p'p'p'p'p [a powinien jako TDK CDRW....] czyli jest jakis blad. natomiast Windows nie widzi zadnego ! WTF tu sie dzieje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak moze namieszac , jak juz pisalem , u mnie namieszal z dyskami -- mialem semsunga cos tam cos ---> a wyswietlal jako @3341sSdsf i inne krzeczki , primo sprawdz cd rom , na innym kompie jak dziala , to sybciutko rob upgrate biosa(plyty glownej ) z opcja nadpisywania bootblocka nie podam ci teraz konkretnej komendy ale znajdziesz na googlach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabiałem to parę dni temu.

Na 99% zdechł kontroler.

Podepnij dysk na tą taśmę i zobacz jak go wykryje. Jeśli z krzakami to sprawa jasna.

Konkretniej Armadon który dysk pod którą taśmę... ? :?

jak nie podziała, wtedy wypróbuję na innym kompie...

Update :

Pomóżcie ludzie !!! ku*wa troche trudno bez cd-romu pracować...!

Update 2 :

Podłączyłem Cd pod tą samą taśmę co HDD [na slave'a] i działaj normalnie... czyli co ? kontroler ? płyta do wymiany ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci CD-ROM pracuje na jednej taśmie z dyskiem poprawnie to na 100% kontroler. I tutaj masz dwie opcje, a nawet trzy ;D

1. Męczysz się z jednym kanałem (nie polecam)

2. Płyta jest na gwarancji i idzie na serwis (raczej wymienią na nową), ale wiadomo - poczekasz trochę, chociaż możesz męczyć o jakąś płytę zastępczą ;D

3. Kupujesz kontroler na PCI.

Wybór należy do Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci CD-ROM pracuje na jednej taśmie z dyskiem poprawnie to na 100% kontroler. I tutaj masz dwie opcje, a nawet trzy ;D

1. Męczysz się z jednym kanałem (nie polecam)

2. Płyta jest na gwarancji i idzie na serwis (raczej wymienią na nową), ale wiadomo - poczekasz trochę, chociaż możesz męczyć o jakąś płytę zastępczą ;D

3. Kupujesz kontroler na PCI.

Wybór należy do Ciebie.

no to mobo idzie do serwisu... maja 14 dni na naprawe i wystawiam na allegro. kupuje abita nf7-s...

płyte zastepcza mam - FIC AU13-L -lezy jeszcze gdzies po recenzji na modernizacje.net :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi