5M@I_3[ Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 słuchajcie, nie działają mi CD-romy... nie wykrywa mi ich w biosie, a jak juz wykryje to master wyświetla sie jako : 'p'p'p'p'p'p'p'p'p'p'p'p'p'p'p' i tym podobne "ślaczki"... Próbowałem już z inną wstęgą itd. Zasilanie mają, wszystko z nimi ok, tylko nie wykrywa mi ich płyta. Jak myślicie, mobo się roz*ebała ? przekładałem parę dni temu kompa do innej obudowy... ale ten problem zauważyłem dopiero w czwartek :/ ktoś mi powie co się dzieje ? [albo czy muszę odsyłać mobo do serwisu ?] Jak czegoś nie podałem ważnego to sorry, po prostu się wkurzyłem o taką pie*dołę jak CD-romy :evil: Z góry dzięki za odpowiedzi ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 ile sprawdzales cd ? podlacz pod kanal na ktorym masz hdd tylko cd rom i tak sprawdz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 ewentualnie bardzo zly wirus --> czarnobyl blbo jakas mutacja , mialem tak z dyskami :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 ile sprawdzales cd ? podlacz pod kanal na ktorym masz hdd tylko cd rom i tak sprawdz.chodzi ci o podlaczenie hdd i cd do jednego kanału ? [mam 2 cd-romy, jeden wykrywa jako ten 'p'p'p'p'p, a drugiego nie] ewentualnie bardzo zly wirus --> czarnobyl blbo jakas mutacja , mialem tak z dyskami :]ale czy taki wirus też mogłby namieszać w BIOSie ? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 czyli jeden dziala a drugi nie ? jak tak to padla elektronika tego cd`ka i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 czyli jeden dziala a drugi nie ? jak tak to padla elektronika tego cd`ka i tyleznaczy wykrywa go BIOS jako 'p'p'p'p'p [a powinien jako TDK CDRW....] czyli jest jakis blad. natomiast Windows nie widzi zadnego ! WTF tu sie dzieje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 no to IMO elektronika padla, ot co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Tak moze namieszac , jak juz pisalem , u mnie namieszal z dyskami -- mialem semsunga cos tam cos ---> a wyswietlal jako @3341sSdsf i inne krzeczki , primo sprawdz cd rom , na innym kompie jak dziala , to sybciutko rob upgrate biosa(plyty glownej ) z opcja nadpisywania bootblocka nie podam ci teraz konkretnej komendy ale znajdziesz na googlach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Przerabiałem to parę dni temu. Na 99% zdechł kontroler. Podepnij dysk na tą taśmę i zobacz jak go wykryje. Jeśli z krzakami to sprawa jasna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Przerabiałem to parę dni temu. Na 99% zdechł kontroler. Podepnij dysk na tą taśmę i zobacz jak go wykryje. Jeśli z krzakami to sprawa jasna. Konkretniej Armadon który dysk pod którą taśmę... ? :? jak nie podziała, wtedy wypróbuję na innym kompie... Update : Pomóżcie ludzie !!! ku*wa troche trudno bez cd-romu pracować...! Update 2 : Podłączyłem Cd pod tą samą taśmę co HDD [na slave'a] i działaj normalnie... czyli co ? kontroler ? płyta do wymiany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 Jak Ci CD-ROM pracuje na jednej taśmie z dyskiem poprawnie to na 100% kontroler. I tutaj masz dwie opcje, a nawet trzy ;D 1. Męczysz się z jednym kanałem (nie polecam) 2. Płyta jest na gwarancji i idzie na serwis (raczej wymienią na nową), ale wiadomo - poczekasz trochę, chociaż możesz męczyć o jakąś płytę zastępczą ;D 3. Kupujesz kontroler na PCI. Wybór należy do Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 Jak Ci CD-ROM pracuje na jednej taśmie z dyskiem poprawnie to na 100% kontroler. I tutaj masz dwie opcje, a nawet trzy ;D 1. Męczysz się z jednym kanałem (nie polecam) 2. Płyta jest na gwarancji i idzie na serwis (raczej wymienią na nową), ale wiadomo - poczekasz trochę, chociaż możesz męczyć o jakąś płytę zastępczą ;D 3. Kupujesz kontroler na PCI. Wybór należy do Ciebie. no to mobo idzie do serwisu... maja 14 dni na naprawe i wystawiam na allegro. kupuje abita nf7-s... płyte zastepcza mam - FIC AU13-L -lezy jeszcze gdzies po recenzji na modernizacje.net :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...