Skocz do zawartości
petrumi

Czy jest sens dalej podkręcać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam Epoxa 8RDA3I, zabkokowanego Bartona 2500+ , 2x256 HyperX 400mhz 3200A, Chieftec360 itp i Zalmana 7000ALCu na Ceramique. Obudowa dobrze wentylowana (teraz 32st.). Proszę o opinie czy bezpiecznie mogę dalej kręcić procka czy więcej będzie trudno wydusić. Od trzech miesięcy komp chodzi bez problemów na FSB 210 przy 1.875 WG biosu. Pamięci 6-2-3-2. Teraz temperatury mam następujące: idle 45, stres 52-53. Szukając kolejnego stabilnego makisimum doszedłem do FSB 217 ale przy vcore 2.075 wg BIOSU (temp prawie 60st)

Nie ukrywam, że chciałbym dotrzeć do fsb 220.

Moje pytania jest następujące:

1. do jakich vcore mogę śrubować?

2. na ile ustawic w biosie automatyczne wyłączanie (temperatura) w razie wrazia...

3. czy trafiłem na "średni" egzemplarz bartka i może dac sobie spokój?

4. zastanawia mnie , dlaczego muszę podnieść z 1.875 do 2.075 zeby przeskoczyc z 210 na 215 lub 217 fsb ???

5. jest sens zmienić na bartona M?

w sumie to pytam trcohę z nudów bo sprzęt chodzi spoko ale chcciałbym znać maksimum tego sprzętu lub poznać najsłabsze ogniwo. chciałbym sie też dowiedzieć czy może niedyane próby na fsb wynikaja też z inncyh rzeczy (timmingi, zasilacz itp.) . w zestawie mam podkeconego R9700 na 360/320 , jeden dysk, jeden cdrw i pare wentyli.

jesli czegoś ważnego nie dopisałem , proszę pytać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak, wg mnie to :

1. Na Twoim miejscu nie przekraczlbym V-core 2.0V bo masz AC wiec temperatura juz bedzie dosc wysoka.

2. W biosie temperatruke mozesz ustawic na ok 75 stopni i powinno byc ok.

3. Ja bym troszke okreslil: middle-low, bo niestety z tego co widze to sie troszke slabo kreci.

4. Moze pamieci Ci albo Mobo juz nie wyciagaja, albo rzeczywiscie Twoj bartek nie lubi wysokiego FSB.

5. To juz zalezy - jak masz kase i naprwade chcesz duzo krecic to tak (jednak zdarza sie ze procki z serii M sie bardzo slabo kreca) , natomiast jezeli wystarcza Ci to 2.3GHz to nei zmieniaj - absolutnie sie nie oplaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze dopuki nie sprobujesz to sie nie dowiesz.

Moj 1700+ lapal temperature od 1500MHz do 1800MHz potem do 2100MHz nie drgnela ani o stopien powyzej 2100MHz znowu rosla.

Poprostu musisz sprawdzic na ile stac twojego proca.

Co do zmiany na Bartona M to sie zastanow czy taka moc jest ci potzrebna.

Po co ladowac kase w cos czego nie wykorzystasz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jaonathan: właśnie próbowałem osiągnac max. ale jak widze temp. prcka koło 60st to chyba dalej nie ma sensu dalej podnosić vcore (żeby mieć fsb 220). to chyba na zdrowie nie wyjdzie komponentom.

zastanawia mnie tylko dlaczego to działa tak skokami. musze podniesc o 0.2V żeby przeskoczyć pare Mhz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi