Skocz do zawartości
LuisCypher

Polibuda Wrocławska - opinie, rady etc...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie raczej skierowane do tych co już są na PWroc, aczkolwiek inni też moga sie odzywać :D

Czego można się nauczyć na wydziale Elektroniki ? Bo myślałem nad nim a informacje nie dają jakoś mi wyobrażenia :) Podajcie doświadczenia empiryczne :)

Który kierunek jest lepszy/fajniejszy/ciekawszy: Automatyka i Robotyka czy Elektronika z Telekomuną? (bo na Inf się raczej nie dostanę :| ). Dla osób z zacięciem programistyczno-elektronicznym...

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, ze zlozylem papiery na mature laczona na kierunek elektornika i telekomunikacja na PŚląskiej , nie mam pewnosci czy sie dostane :? W aneksie ktory dostalismy byla srednia z maty rowna 9,0, a wczoraj podczas egzaminu ustnego z maty dowiedzialem sie, ze minimum to 10 :evil: (czyli tyle ile uzyskalem, podobno kupa ludzi :evil: ) Teraz mowie sobie, ze moglem zlozyc papiery na automatyke i robotyke. Na pewno mialbym wieksze szanse, a tak to tylko sie modlic... Chyba ze przeniosa mnie na automatyke... Oby... Moze jest ktos z polibudy gliwickiej kto odpowiedzialby mi na pytanie: Czy jezeli z matury laczonej sie nie dostane na wybrany kierunek politechnika zasugeruje przyszlemu studentowi inny kierunek, ale bez zdawania egzaminow ?

Z gory dzieki

Mam nadzieje ze sie dostaniemy na nasze wymarzone kierunki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Który kierunek jest lepszy/fajniejszy/ciekawszy: Automatyka i Robotyka czy Elektronika z Telekomuną? (bo na Inf się raczej nie dostanę :| ). Dla osób z zacięciem programistyczno-elektronicznym...

Ktory lepszy? W jakim sensie? Dla kogo lepszy? Dziwne pytania zadajesz. Kazdy kierunek jest ciekawy i moze byc pasjonujacy, ale nie kazdy Ciebie bedzie interesowal. Kazdy wymaga nauki i checi poznawania swiata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się nie jasno wyraziłem więc już objasniam :)

Chciałem się dowiedzieć:

1. Który z tych kierunków daje lepsze szanse na zalapanie pracy w tym naszym slicznym :) kraju - albo poza nim. Bo inwestować 5 lat w jakies goowno po którym nie bede miał co robić to ja dziękuje :D

2. Na jakiej specjalności AiR lub EiT znajdę najwięcej infy? Bo taka sama elektronika czy automatyka mnie nie specjalnie pociąga, a wersji z komputerami, jakimś programowaniem, oba kierunki mogą być całkiem fajne :D

A jak niechcecie odpowiadać, to chociaż powiedzcie czego się uczycie tam - bo opisy w informatorze są dosyć mgliste i ogólnikowe, zresztą jak wszystkie reklamy :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze jest tak, ze pracujesz w zawodzie scisle zwiazanym z kierunkiem studiow. Kumpel konczyl telekomunikacje jakas tam konkretna specjalnosc a zajmuje sie administrowaniem maszynami linuksowymi, bo to go akurat interesuje. Wlasciwie to wlasnie jest najwazniejsze - to, co Cie interesuje. Bo to wlasnie nad tym bedziesz spedzal noce przy komputerze czy gdzie indziej. Studia ucza wnikliwosci, logiki, daja tez pewna baze wiedzy, ale to nie jest wszystko. Musi byc jeszcze pasja i chec poglebiania swojej wiedzy, zdobytej czesciowo na studiach. Nie wiem, co teraz najmodniejsze, w kazdym razie na informatykow jeszcze jest rynek pracy wedlug mojego rozeznania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na temat PW wypowiedziec sie nie moge, natomiast wiem ze szukalem czegos takiego jak Ty (EiT z naciskiem na programowanie/informatyke), wybralem sie na AGH, ale jednak teraz widze ze to nie to czego szukalem ... mielismy przez pol roku Wstep do informatyki (wyklad co tydzien i laborki co 2 tygodnie) i uczylismy sie na tym praktycznie tylko co to polecenie ls i rozne bajery z nim zwiazane, w c++ (po co nam c++ ? przeciez jezykiem mikrokontrolerow jest c ... ) napisalismy jeden program...)

a z tego co widze (wczesniej nie widzialem i nie wiedzialem jak to ma wygladac) to tu same teorie obwodow, teorie ukladow logicznych, teorie sygnalow ... z ciekawszych przedmiotow to widzialem tam sieci komputerowe (jeden semestr) i radiokomunikacja (nie pamietam ile)

ale ogolnie jezeli interesuje Cie bardziej programowanie to na Twoim miejscu rozgladnalbym sie za czyms innym (ja mam zamiar tak zrobic :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi