KRECIO Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Wlasnie zalozylem na procka WB wlasnej roboty! Mam do tego pompke 100l/h hie hie i nie mam jeszcze chlodnicy (moze bedzie dzisiaj). Zbiornik z pompka trzymam jeszcze w drugim zbiorniku w ktorym jest woda o temp. 10*C a sama woda w pojemniku z pompka ma 30*C, moje pytanie brzmi :) czy jak juz bede mial nagrzewnice i na niej 2 witraki, powiedzmy jeszcze ze zamienie pomke na jakas o wydajnosci 1000l/h tio czy obnizy mi sie temp. na procku!? Teraz mam 42*C z wlaczonym UD czyli w full load!!! na AC mialem 57*C wiec to juz jakis spadek jest :) ale czy moze byc jeszcze mniejsza temp.? Po zmianie pompki i dolozeniu chlodnicy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 ?????????????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 a jak zrobiles zapinke? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 zapinka jest wprost wypasiona Ale czy nikt nie zna odp na moje pytanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 co jest nikt nic nie [powie nio co jest!!!!!!!!chyba to nie jest az takie trudne pytanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 ...chyba to nie jest az takie trudne pytanie?wrecz przeciwnie - to pytanie jest "tendencyjne" (mialem napisac ze idiotyczne, ale nie napisalem bo wyszloby na to ze dopowiadajac na idiotyczne jestem idiota BLA, BLA,...) :wink: jak myslisz dlaczego wszyscy sie mecza z dokladaniem wymiennikow ciepla (chlodnic, nagrzewnic, kaloryferow,...) - IMHO po to zeby oddac do otoczenia wiecej ciepelka wydzielonego przez chlodzone podzespoly ... (reszta jest oczywista) natomiast co do pompy to nie mam pojecia - bo co z tego ze dasz mocniejsza skoro mozesz miec "waskie" rurki, kanaliki (w bloku) o malym przekroju itp i wydajnosc tej pompy spadnie z 1000 l/h do np 200l/h - wiec nie wiem a najpewniejszym sposobem jest TEST zestawu z dolaczona ta mocniejsza pompa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 To tak samo jakbys pytal lekarza przez internet na co jestes chory podajac mu informacje ze jestes chory i tyle. Jaka pompka, jekie wentyle, jaka nagrzewnica ? Same pytania. Nawet jakbys podal wszelkie mozliwe odpowiedzi to odpowiedz na to glowne pytanie czyli o ile spadnie temp moglby Ci udzielic TYLKO inzynier termodynamiki ktory ma w glowie wszelkie wzory i po godzinie pracy z kalkulatorem moze by Ci odpowiedzial. Jedyna metoda uzyskania odpowiedzi na to pytanie to poprostu zrobic test. Po dodaniu lepszej pompki i nagrzewnicy napewno zanotujesz spadek temp ale czy to bedzie jeden stopien czy 5 musisz SAM zobaczyc. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 To moze powiecie mi chociaz jakie macie temperatuty wody w waszych WC? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Nie mam zadnego termometru do pomiarow ale mierzac na "palec" temperatura wody jest w okolicah temp otoczenia. Moze 2 stopnie ponad. Nagrzewnica jest od Ikarusa (ojciec pracuje w MZA i mi naprawil jakas ze zlomu) i do tego wentyl AVC 120x120x38 puszczony na 5V. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 To jaka ta chlodnica jest duza?WYMIARY? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 mam podobne pytanie chce zrobic WC do mojego gf (moze do p2terz dorzuce bloczek) mam dodyspozycji akwarium 59L i chce kupic AquaSzut Typ 600 czy bede potrzebowal chlodnicy czy akwarium odda wystarczajaco ciepla do otoczenia czy lepiej zalozyc np jakis prysznic albo fontanne?? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Krecio , Arnie , moze tak skorzystacie z Szukaj ? Wielokrotnie posiadacze WC na forum pisali o swoich zestawach temperaturach i w ogole o wzystkim. Moze troszeczku wlasnej inicjatywy, zamiast od nowa zapodawac te same pytania ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...