johnson Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Mam zasilacz modecom 350 gtf. Epox "karmi" procka z linii 5V ( o ile sie nie myle). Kiedy podniose napiecie na procku do okolo 1,9v i puszcze duronka na 2400-2500 mhz napiecie +5V spada do 4,75 a -5V do -5,25 volta. Niestety napiecia odczytuje ze programow bo nie mam miernika. Po chwili nastepuje restart kompa. Zeby komp sie zrestartowal musze albo mocno podkrecic procka albo odpalic np. Prime95 na nizszym taktowaniu. Pozstale napiecie sa w granicach tolerancji. Wiem ze w tym zasialczu mozna podregulowac linie 3,3v, 5v, 12v. Zasilacz otworzylem i te potencjometry sa zaplombowane. Mam wiec pytanie czy taka regulacja cos da ( chociaz strace gwarancje) czy po prostu trzeba kupic mocniejszy zasilacz. Ten modecom ma 30A na linii 5V, ile powinien miec zasilacz zeby utrzymal napiecia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Mam zasilacz modecom 350 gtf. Epox "karmi" procka z linii 5V ( o ile sie nie myle). Kiedy podniose napiecie na procku do okolo 1,9v i puszcze duronka na 2400-2500 mhz napiecie +5V spada do 4,75 a -5V do -5,25 volta. Niestety napiecia odczytuje ze programow bo nie mam miernika. Po chwili nastepuje restart kompa. Zeby komp sie zrestartowal musze albo mocno podkrecic procka albo odpalic np. Prime95 na nizszym taktowaniu. Pozstale napiecie sa w granicach tolerancji. Wiem ze w tym zasialczu mozna podregulowac linie 3,3v, 5v, 12v. Zasilacz otworzylem i te potencjometry sa zaplombowane. Mam wiec pytanie czy taka regulacja cos da ( chociaz strace gwarancje) czy po prostu trzeba kupic mocniejszy zasilacz. Ten modecom ma 30A na linii 5V, ile powinien miec zasilacz zeby utrzymal napiecia??powiem ci tak yen zasilacz troche w dupe dostaje co ja tu widze u ciebie w podpisie ale mysle sprawdz miernikiem napiecia jak beda zle to niestety tylko jakis dobry zasilacz powyzej 300zl bedzie ci potrzebny :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Tym razem zgodzę się za Ste3an'em, najpierw miernik, a jak się potwierdzi, to jakiś porządny zasilacz z 40A na 5V, czyli min. 300zł (np. chieftec 420) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Chyba nie ma co robic akcji pt. miernik bo komp sie resetuje wiec ewidentnie jest to wina zasilacza, a ze restarty sa przy wiekszym obciazeniu proca wiec pada linia zasilajaca procka ( 5V). Czy tymi potencometrami moge jakos "podkrecic" napiecie lini 5V??? Czy to nic nie da??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 sluchaj a moze tez tak byc ze z duronka juz wiecej nie wycisniesz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Nie sadze, przed chwilą się bawiłem i poszedl okolo 2450 na 1,9 v i prime chodzil chwile. Podnioslem fsb dalej i komp sie zrestartowal , wiec nie wyglada to na wine procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...