Skocz do zawartości
turkuć

MAG vs. SAMSUNG

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiamsie nad kupnem 17 " monitora do 900 zl.

mysle o :

1. Samsung SyncMaster 765 MB

2. Mag Innovision 796PF

kupuje w poniedzialek wiec poradzcie ktory wybrac  :?

mam Samsunga 755DF i jest czadzik ale ponoc Magi sa lepsze :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam polecam Philipsa mam nieco wyższy model bo 107P20, ale ten też jest super podaję Ci cenę z ''ACTION'':

PHILIPS 17" 107B30 (0.21mm/ 1600x1200_65Hz/ płaski) Producent:

www.philips.com

Kod produktu: SVGAPH 17107D Gwarancja: 36 miesięcy u producenta

cena netto: 719,00 zł (brutto: 877,18 zł)

Grupa: Monitory/Monitory 17"/

Rozmiar ekranu 17" (41cm)

Typ kineskopu Real Flat

Plamka 0.25mm(H) x 0.21mm(V)

Częst.odchyl.poziom. 30-86 (kHz)

Częst.odchyl.pionow. 50-160 (Hz)

Pasmo video 176 (MHz)

Max.rozdzielczość 1600x1200

Zalecana rozdzielczo 1024x768

Spełniane normy TCO99, MPR-II, TUV/GS

Wejścia 15-pin D-Sub

Pobór mocy 73W (podczas pracy) ; 3W (podczas czuwania)

Wymiary (WysxSzerxGł 410x399x419 (mm)

Waga 16.5 (kg)

Jeśli nie to ja bym brał Samsunga, miałem wcześniej i bomba monitorek MAGI to jakieś ''klony'' Soniaków, a bez urazy Sony przynajmniej u nas troszkę partoli monitorki /wiem bo trochę już ich sprzedałem/, a mój szwagier, który ma Soniaka zachwyca się obrazem mojego Philipsa :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oto namiary na ''ACTION'' w Poznaniu:

ul. Krzywoustego 7

61-144 Poznań

Tel.: +48 (61) 875-55-35

Fax: +48 (61) 875-55-35 wew. 112

ale muszę cię zmartwić, - można kupować tylko na firme, no chyba, że masz kogoś znajomego lub własną działalność to lecisz z papierami i bierzesz towar :)

No i dla formalności adres centrali w Warszawie:

Centrala Warszawa

Adres: ul. Jana Kazimierza 46/54 01-248 Warszawa

Telefon: +48 (22) 836-62-28 (zawiera 7 lini), 877-06-12 (zawiera 2 linie), 817-20-80 (zawiera 6 lini), 532-20-50.

Fax: +48 (22) 877-06-20, 817-28-95

Adres internetowy: www.action.pl

E-mail: action@action.pl, sprzedaz@action.pl

Info: Dział handlowy i magazyn czynne:

w dni robocze w godzinach 8.30-18.00 ,

w soboty 9.00-13.00

acha Samsungi też tam mają, to chyba ten twój:

SM765MB (17"/ 1600x1200_68Hz/ OSD) Producent:

www.samsungelectronics.com www.samsung.com.pl

Kod produktu: SVGASA 17H05 Gwarancja: 36 miesięcy u producenta

cena netto: 695,00 zł (brutto: 847,90 zł)

Grupa: Monitory/Monitory 17"/

Rozmiar ekranu 17"

Typ kineskopu CRT (Magic Bright)

Plamka 0.20(mm)H

Częst.odchyl.poziom. 30-85(kHz)

Częst.odchyl.pionow. 50-160(Hz)

Pasmo video 185(MHz)

Max.rozdzielczość 1600x1200@68Hz

Zalecana rozdzielczo 1280x1024@85Hz

Spełniane normy MPR-II / STAR ENERGY 200

Wejścia 15pin D-Sub

Pobór mocy 90(W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Philipsa 107 B10 kupilem go juz troche temu za prawie 1700 zl i jak narazie dziala ok i jakosc obrazu jest naprawde dobra . Jednak zauwazylem ze jakies dwa lata temu Philips troche bardziej sie przykladal do monitorow komputerowych .

Dunaj mam jeszcze do ciebie pytanie , odnosnie programiku Customax , wiesz tego do ustawiania monitora przez USB .

Chodzi mi o to czy masz wersje Customaxa dzialajaca na win xp ??? .

Dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ci polecam Samsung'a SyncMaster 757DFX

1600x1200 @ 75hz - obraz zyleta

2048x1536 @ 60hz mozesz jechac

pracuje przy 1280x1024 @ 85hz, na STB Voodoo 3 3000 mam obraz idealnie ostry, tak jest az do 1920x1080, potem juz po prostu z lupa trzeba czytac literki =)

dodam ze q3a pieknie wyglada na 2048x1536 :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem powinieneś sam zdecydować w sklepie, gdy bedziesz kupował bo nie wiadomo na egzemplarze o jakiej jakości trafisz.

Mam tylko małą rade. Staraj się wybrać monitor tej firmy, która robi sama kineskopy do swoich monitorów : Sony, Philips, Nec, LG, Samsung, Mitsubishi.

Wyjątkiem od tej reguły są monitory Iiyama - są naprawde dobre.

Unikaj MAG'a (sorry jeśli kogoś tym uraziłem) - miałem styczność z paronastoma modelami i nie zaskoczyły mnie niczym pozytywnie. Ot, takie średniactwo na FD Trinitronie. Po jakimś czasie obraz może zacząć się rozjeżdzać przez kiepskie magnesy uzyte do korekcji geometrii obrazu.

Ja moge ci polecić NEC' a FE700+. Doskonały kineskop Diamondtron. NEC charakteryzuje się doskonałą geometrią i obrazem, ale ciut lepszy pod względem soczystości kolorów moim zdaniem są monitory LG. Pewnie przez to, że maska zastosowana w tych monitorach to maska kratowa (LG jako jedyny stosuje z powodzeniem ten typ maski kineskopu). W NEC jest maska szczelinowa i troche większa plamka - 0.25, ale ma lepszą geometrie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed hwila dzwonilem do zanajomego ktory ma znajomego ktory prowadzi sklep komputerowy

wedlud niego nie ma sie co zastanawiac bo MAG to firma z ksiezyca i wogule jakas taka niepowazna i malo popularna, pozatym ma w ofercie MAGa ale nikt go nie kupuje chociaz sklep ma bardzo dobre wziecie

moze jakis wlasciciel MAGa stanie w obronie tych monitorow[/i]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to teraz mam dylemat

kazdy pisze o innym monitorze

cos mi sie wydaje ze pzred tym postem mialem lepsza jasnosc sytuacji

Mysle ze powinienes na wlasne oko ocenic ktory model z podanych tu przez forumowiczow tobie odpowiada . Kazdy monitor albo ma jakis atut albo jakas skaze . Jeden ma lepszy kontrast, inny ma fajniejsze kolorki .

Ogolnie rzecz biorac najwazniejsze aby mial dobra geometrie zwroc na to szczegolna uwage , przyzwoite odswierzanie i zeby to byla topowa firma z tobrym zapleczem serwisowym na wszelki wypadek ;) . Jezeli wybierzesz juz jakis monit , jezeli bedzie mozliwos zobacz odrazu u sprzedawcy jak wyswietla obraz i czy wszytko jest idealnie .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio mało bywam na forum z 2 względów :

1. posty nie na temat - każdy pisze jaki ma monit, a koleś pytał się o 2 konkretne modele......ehhh

2. fatalnie długo ładuje się forum......zróbcie coś......

Jak czytałeś moje posty to wiesz juz chyba wszsytko na temat MAGA 796PF ! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie do kinca Wofek

MAg ma kineskop pure flat czyli chyba nie do konca plaski - jak to jest

765MB to nowosc z czerwca 2002 a mag z ktorego ?

wygladasz mi na obytergo wsrod wyswietlaczyi - co bys wybral ???

Ja bym wybrał Samsunga 757 DFX albo Philipsa 107P20 ! Parametry prawie identyczne ! Samsung wg. mnie ma ładniejszy wygląd zewnętrzny :) ( też sie liczy :) ) ! Są to monitory konkurujące ze sobą o palme pierwszeństwa w segmencie 17" !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wybrał Samsunga 757 DFX albo Philipsa 107P20 ! Parametry prawie identyczne ! Samsung wg. mnie ma ładniejszy wygląd zewnętrzny  ( też sie liczy  ) ! Są to monitory konkurujące ze sobą o palme pierwszeństwa w segmencie 17" !

No wreszcie ktoś pisze z sensem, ale co do urody Samsunga to bym się spierał, /Philips ma bardzo zgrabną dupkę :D :D :D / no i miejsca też zajmuje mało, a Samsung owszem też git, ale już mi się trochę znudził zresztą sam wygląd można sobie dobrać względem własnych upodobań na żywca lub z fotek :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak  

765 czy 796PF  

wzia bym 757DFX ale mam 900 zl.

bierz tego Samsunga jak Ci dobrze radzą i w nogi, no chyba, że zachwyci cię smukła i pociągająca linia Philipsa z Sex,..... no wiesz czym :wink: :roll: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra jak chcesz poważnie to nie ma sprawy, więc na poważnie ja osobiście bym brał Samsunga, bo już kiedyś miałem też 17'' przez ok. 3 lata /potem jeszcze opchnąłem i nadal jest git/ - firma jak firma, ale monitorki jak dla mnie robią całkiem dobre i jak dla mnie lepsze od MAGA,-

no ale jeśli byś się natknął na tego Philipsa, to wiesz on ma taką ładną ... :wink: ,-

No dobra, dobra już daję spokój :wink: :D :D :D

/ale teraz mam Philipsa i to jeszcze jedna marka godna uwagi i basta :wink: /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SyncMaster 763 MB------->SyncMaster 753 DFX

SyncMaster 765 MB------->SyncMaster 755 DFX

SyncMaster 757 MB------->SyncMaster 757 DFX

Tak to mniej wiecej wg. Samsunga wyglada. Po lewej nowsze a po prawej starsze monitory. Norma jest ze egzemplarz egzemplarzowi nierowny ale widzialem juz chyba ze dwadziescia monitorow tych z prawej (takie przewaznie daje do skladanych zestawow) i moge powiedziec tyle:

1. 753 DFX vs. 755 DFX parametry tego drugiego nieco lepsze ale tak naprawde nie wybierajac loteria jest trafienie lepszego!

2. 757 DFX to naprawde krol, za ta cene nie kupisz nic lepszego. To jeden z niewiely przykladow jakosci za mala kase.

Teraz powoli zaczne myslec o tych nowszych Samsungach, narazie widzialem tylko 765 MB i podtrzymuje moja opinie o monitorach tej firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co mnie obchodzi zgrabna dupka monitora przeciez to nie kobieta !!!

przejdzmy do sedna ; 765MB czy 796PF

765MB ma 85 kHz

796PF ma 96 kHz - ja wydusiłem 98.9 kHz :wink: czyli 119.9 Hz w 1024x768 - na WinMe nie chodzi w 1024x768 - 120 Hz, ale WinXp nie dotaktowywuje jakby odświeżanai i puszcza go na 120 Hz - w OSD pisze 119.8 ! Dzięki temu, że posiada duze psamo - 203 MHz zapewnia ostry obraz z nasyconymi kolorami nawet w tak ekstremalnych odświeżaniach ! Zdecydowanie lepszym wydaje sie być MAG, jeśli chodzi o te dwa konkretne modele, bo z 757DFX i 107P20 już przegrywa ! Ale za tą cene jest rewelacyjnie ! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...