Wofek Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 SyncMaster 763 MB------->SyncMaster 753 DFX SyncMaster 765 MB------->SyncMaster 755 DFX SyncMaster 757 MB------->SyncMaster 757 DFX Tak to mniej wiecej wg. Samsunga wyglada. Po lewej nowsze a po prawej starsze monitory. Norma jest ze egzemplarz egzemplarzowi nierowny ale widzialem juz chyba ze dwadziescia monitorow tych z prawej (takie przewaznie daje do skladanych zestawow) i moge powiedziec tyle: 1. 753 DFX vs. 755 DFX parametry tego drugiego nieco lepsze ale tak naprawde nie wybierajac loteria jest trafienie lepszego! 2. 757 DFX to naprawde krol, za ta cene nie kupisz nic lepszego. To jeden z niewiely przykladow jakosci za mala kase. Teraz powoli zaczne myslec o tych nowszych Samsungach, narazie widzialem tylko 765 MB i podtrzymuje moja opinie o monitorach tej firmy. Zgodze się !!! Ale po co Samsung wypuścił nową serie ??? Przecież niedawno był lifting DF na DFX ! Na razie bym nie brał tych nowych Samungów ! Poczekamy zobaczymy jak chodzą np. po pół roku, po roku itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Dokladnie, wlasnie dlatego narazie jeszcze trzymam sie starszych. Poczekamy zobaczymy, choc watpie zeby Samsung dal [gluteus maximus]. Tak na marginesie to odnosze wrazenie ze np. 753 DFX trafia do nas z dwoch zrodel :?: Gdzie bym nie pytal o ten monitor to zawsze jest 730-760 zl albo 830-860 zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Mam monitor Samsunga 957DF i nie mogę nażekać jest ok obraz ja zyleta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Dokladnie, wlasnie dlatego narazie jeszcze trzymam sie starszych. Poczekamy zobaczymy, choc watpie zeby Samsung dal [gluteus maximus]. Tak na marginesie to odnosze wrazenie ze np. 753 DFX trafia do nas z dwoch zrodel :?: Gdzie bym nie pytal o ten monitor to zawsze jest 730-760 zl albo 830-860 zl. Moze raz oferują Ci DF a raz DFX :wink: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkuć Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 zalatwilem z komputeronikiem w Pile ze sprowadza 796PF i 765MB zbym mogl je naoczne porownac, wiec w ten czwartek zapadnie decyzja tylko jak przetestowac monitory i na co zwracac najwieksza uwage bo juz dane tych delikwentow znam na pamiec mam juz na dyskietce nokia monitor tester Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zwróć uwage na geometrię krawędzi - jeżeli dolna lub górna krawędź obrazy wygina się w uśmiech o rozmiarach 1 mm lub więcej to rezygnuj. Ja na moim LG Flatron 795+ mam 0,3 mm wygięcie dolnej krawędzi (praktycznie nie widać), górna jest tak samo. Popatrz również na boczne krawędzie, chodzi to o efekt klepsydryczności obrazu. Jeżeli przy pomocy OSD da ci się ustawić zadowalające, proste linie to już jesteś na dobrej drodze do wybrania odpowiedniego monitora. U mnie obie boczne krawędze to proste linie, może prawa linia krawędzi obrazu wygina się na jakieś 0,2 mm - niewidoczne, chyba, że gapi się z bardzo bardzo bliska. Zobacz jak prezentuje się konwergencja - ustaw sobie ten test z kolorowymi krzyżykami i patrz czy linie kolorów się zmieniają równo, czy może kolejny kolor jest już troche niżej lub wyżej. Nie zdziw się jeżeli w którymś z narozników ekranu rozbierznośc będzie troche widoczna, to praktycznie standard, niezależnie od marki monitora. Ważne aby centralna część nie posiadała rażących w tym teście różnic między kolorami. W OSD zobacz jakie mają możliwości regulacji obrazu. Wiem gdzie MAGbędzie napewno gorszy, spróbuj maksymalnie rozjaśnić oba monitory, zobaczysz, że Samsung będzie miał jaśniejszy obraz. W teście monitora przyjżyj się również testowi kolorów, szczególnie białemu tłu - zobacz czy biel jest taka sama na całej powierzcni aktywnej kineskopu, czy nigdzie nie jest ciemniejsza. Uruchom również test readability i sprawdź czy gdzieś czcionka się nie zlewa. To by było chyba tyle, mam nadzieje, że troche ci pomogłem. Wierze, że wybierzesz słusznie. Nie wiadomo, który z dostarczonych monitorów będzie w testach lepszy. Oby to był Samsung :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkuć Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 wielkie dzieki za wyczerpujaca informacje niech wygra lepszy niewaze czy MAG czu Samsung Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Dokladnie, wlasnie dlatego narazie jeszcze trzymam sie starszych. Poczekamy zobaczymy, choc watpie zeby Samsung dal [gluteus maximus]. Tak na marginesie to odnosze wrazenie ze np. 753 DFX trafia do nas z dwoch zrodel :?: Gdzie bym nie pytal o ten monitor to zawsze jest 730-760 zl albo 830-860 zl. Moze raz oferują Ci DF a raz DFX :wink: :lol: Nie, poprostu albo sa dwa zrodla albo niektorzy wala w hu**. Dziwna jest natomiast 100 zlotowa roznica nie 800zl tylko ok. 850zl za monitor, ktory przy odrobinie cierpliwosci mozna kupic za 730zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaku666 Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 LG RULEZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 LG RULEZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1Jaaaasne ! LG to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o jakich mało ! A model, który Ty masz to jest największe <span style="color:red;">[ciach!]</span>o jakie można sobie wyobrazić ! Podeprzyj Twoją wypowiedź jakimiś argumentami...... PS Sorki za słownictwo ale z takimi inaczej się nie da ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Moim zdaniem powinieneś sam zdecydować w sklepie, gdy bedziesz kupował bo nie wiadomo na egzemplarze o jakiej jakości trafisz. Mam tylko małą rade. Staraj się wybrać monitor tej firmy, która robi sama kineskopy do swoich monitorów : Sony, Philips, Nec, LG, Samsung, Mitsubishi. Wyjątkiem od tej reguły są monitory Iiyama - są naprawde dobre. Unikaj MAG'a (sorry jeśli kogoś tym uraziłem) - miałem styczność z paronastoma modelami i nie zaskoczyły mnie niczym pozytywnie. Ot, takie średniactwo na FD Trinitronie. Po jakimś czasie obraz może zacząć się rozjeżdzać przez kiepskie magnesy uzyte do korekcji geometrii obrazu. Ja moge ci polecić NEC' a FE700+. Doskonały kineskop Diamondtron. NEC charakteryzuje się doskonałą geometrią i obrazem, ale ciut lepszy pod względem soczystości kolorów moim zdaniem są monitory LG. Pewnie przez to, że maska zastosowana w tych monitorach to maska kratowa (LG jako jedyny stosuje z powodzeniem ten typ maski kineskopu). W NEC jest maska szczelinowa i troche większa plamka - 0.25, ale ma lepszą geometrie. ..tak gdybys nie wiedzial to MAG tesh robi monitory Diamondtronie (seria FD2).. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Moim zdaniem powinieneś sam zdecydować w sklepie, gdy bedziesz kupował bo nie wiadomo na egzemplarze o jakiej jakości trafisz. Mam tylko małą rade. Staraj się wybrać monitor tej firmy, która robi sama kineskopy do swoich monitorów : Sony, Philips, Nec, LG, Samsung, Mitsubishi. Wyjątkiem od tej reguły są monitory Iiyama - są naprawde dobre. Unikaj MAG'a (sorry jeśli kogoś tym uraziłem) - miałem styczność z paronastoma modelami i nie zaskoczyły mnie niczym pozytywnie. Ot, takie średniactwo na FD Trinitronie. Po jakimś czasie obraz może zacząć się rozjeżdzać przez kiepskie magnesy uzyte do korekcji geometrii obrazu. Ja moge ci polecić NEC' a FE700+. Doskonały kineskop Diamondtron. NEC charakteryzuje się doskonałą geometrią i obrazem, ale ciut lepszy pod względem soczystości kolorów moim zdaniem są monitory LG. Pewnie przez to, że maska zastosowana w tych monitorach to maska kratowa (LG jako jedyny stosuje z powodzeniem ten typ maski kineskopu). W NEC jest maska szczelinowa i troche większa plamka - 0.25, ale ma lepszą geometrie. ..tak dla scislosci to Diamondtron jest patentem MITSUBISHI i korzystaja z niego rozne firmy. nie mowie na 100% bo nie chce mi sie sprawdzac ale z tego co na forum wylookalem to np. NEC MAG SAMSUNG i chyba nawet PHILIPS w oslawionym 107 P20 oraz pewnie wiele innych firm w swoich topowych modelach bo to jedna z najlepszych konstrukcji w klasie CRT. nie jestem pewien ale Diamondtron jest chyba blisko spokrewniony z SONY bo powstal (chyba) na bazie patentu Trinitron zakupionego od nich przez MITSUBISHI ..ale tego nie jestem pewien. w kazdym razie masz teraz jasnosc ze kazdy chwali co w domu chowa. a co do soczystosci kolorkow to najlepiej spojrzec indywidualnie na kazdy egzemplarz. przynajmniej dla mnie kazdy LG wypadal roznie ..a najbardziej podbaly mi sie pod tym wzgledem PHILIPSY.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...