Skocz do zawartości
kain

Linux na 386 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sobie kompa o konfigu AMD 386DX-40 Mhz (chodzi na 66! :twisted: :lol: ), 20 mb ramu, grafa 1 mb cirrus logic (16 bitów w 800/600, ale za to wspaniałe odświeżanie :P ) i dysk Maxtora 240 Mb. Takiego kompa mi tatuś w 93 roku na gwiazdkę kupił :) Mój pierwszy komp tyle, że miał 4 mb ramu. I teraz pytanko jakiego linuxa mogę na to wrzucić (chciałbym się go poprostu pouczyć bo na [brzydkie określenie na linuksa]u się nie znam :oops: ) i skąd go ściągnąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sobie kompa o konfigu AMD 386DX-40 Mhz (chodzi na 66!  :twisted:  :lol: ), 20 mb ramu, grafa 1 mb cirrus logic (16 bitów w 800/600, ale za to wspaniałe odświeżanie :P ) i dysk Maxtora 240 Mb. Takiego kompa mi tatuś w 93 roku na gwiazdkę kupił :) Mój pierwszy komp tyle, że miał 4 mb ramu. I teraz pytanko jakiego linuxa mogę na to wrzucić (chciałbym się go poprostu pouczyć bo na [brzydkie określenie na linuksa]u się nie znam  :oops:  ) i skąd go ściągnąć?

Na taki sprzet pieprzyc linux'a i brac OpenBSD albo FreeBSD. Jak juz koniecznie musisz to slackware - akurat mozesz sam wybrac co chcesz instalowac wiec sie zmiescisz na dysku, nie jest optymalizowany pod i586 i nie zawiera smieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sobie kompa o konfigu AMD 386DX-40 Mhz (chodzi na 66!  :twisted:  :lol: ), 20 mb ramu, grafa 1 mb cirrus logic (16 bitów w 800/600, ale za to wspaniałe odświeżanie :P ) i dysk Maxtora 240 Mb. Takiego kompa mi tatuś w 93 roku na gwiazdkę kupił :) Mój pierwszy komp tyle, że miał 4 mb ramu. I teraz pytanko jakiego linuxa mogę na to wrzucić (chciałbym się go poprostu pouczyć bo na [brzydkie określenie na linuksa]u się nie znam  :oops:  ) i skąd go ściągnąć?

Piękny sprzęt. Już takich nie robią... :cry:

Ja polecam PLD (www.pld.org.pl) z paru powodów:

1. Każdy program jest podzielony na kilka paczek i instaluje to co jest Ci potrzebne (240MB).

2. Polska grupa dyskusyjna - łatwiej otrzymasz pomoc i to bezpośrednio od twórców w ojczystym języku. Jak się nie znasz to duży plus, bo sam pewnie zginiesz.

3. Szybko się ściąga, ma możliwie nowe wersje programów - nie to co sugerowany powyżej RH 5.x, 6.x

4. Jak będziesz chciał podłączyć to do sieci na jakimś starym redhacie to odradzam :)

5. Praktycznie nie ma potrzeby rekompilacji kernela - podrasowany 2.2.21

W każdym razie dużo się nie pobawisz - Xwindows na tym raczej marnie chodzi, a na dysku się niewiele zmieści, ale zawsze to jakiś początek 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx za rady :-) A co do sprzętu to zgadzam się, że jest piękny :-) Szkoda tylko, że nie można wymienić proca bo ten niestety specjalne szybki nie jest :-/

Ja mam taki sprzęt, którego data produkcji jest sprzed 20 lat. Kiedyś muszę spróbować uruchomić :)

Wpadłem na jeszcze jeden pomysł:

Jak chcesz się pouczyć czemu nie spróbujesz na swojej maszynie?

Nie chodzi o mi o żadne zabawy z partycjami itp.

Ściągasz cudo o nazwie Knoppix - uruchamia się z płyty, automagicznie wykrywa moją kartę graficzną, muzyczną, sieciową, łączy się z internetem (niech mi ktoś powie, że w windows szybciej się instaluję sprzęt). Ma mnóstwo oprogramowania. Jak Ci się znudzi wyjmujesz płytę i wracasz na Windows. Idealne na różne pady dysku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie chodzi o to, że nie chcę na swojej maszynie. Ja poprostu chcę do czegoś wykorzystać to 386 bo żal patrzeć jak mój pierwszy komputerek (który był moim jedynym przez 6 lat! pomyślcie w 2000 roku siedziałem na 386 i mi to NIE przeszkadzało 8O :D ) stoi i się kurzy :-/ A co do Knoppixa to skąd to ściągnąć? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie chodzi o to, że nie chcę na swojej maszynie. Ja poprostu chcę do czegoś wykorzystać to 386 bo żal patrzeć jak mój pierwszy komputerek (który był moim jedynym przez 6 lat! pomyślcie w 2000 roku siedziałem na 386 i mi to NIE przeszkadzało  8O  :D ) stoi i się kurzy :-/ A co do Knoppixa to skąd to ściągnąć? :)

Fakt, szkoda sprzętu, ale żeby się bardziej pobawić to 386 raczej nie wystarczy :roll:

Z tego można zrobić jakiś serwerek itp...

Adresik: http://www.knoppix.org/ 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi