Skocz do zawartości
Szoszon

Epox 8RDA3I a fsb230 i więcej?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na moim sprzęcie problem z uzyskaniem stabilnej pracy komputera na magistrali 230Mhz synchronicznie(nie mówiąc już o wyższej).Próbowałem już różnych ustawień napięć V-core, V-dimm, I napięcia chipsetu.

Pytanie brzmi:Czy jest na tej płycie możliwość pracy na fsb 230 Mhz lub wyższym?

A jeśli tak ,to przy jakich ustawieniach udało wam się dokonać tego wyczynu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, zmienił na Abita, ale z łezką w oku....

Napisał, ze gdyby Soltek miał dziurki wokół sA i 3- fazowe zasilanie, to by go znów kupił.

Myslę, że ten Soltek to dobre mobo, zwłaszcza, że w pcprojekcie mają je po 220 za wersję GOLD (niestety tylko 3 m-ce gwary.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na moim sprzęcie problem z uzyskaniem stabilnej pracy komputera na magistrali 230Mhz synchronicznie(nie mówiąc już o wyższej).Próbowałem już różnych ustawień napięć V-core, V-dimm, I napięcia chipsetu.

Pytanie brzmi:Czy jest na tej płycie możliwość pracy na  fsb 230 Mhz lub wyższym?

A jeśli tak ,to przy jakich ustawieniach udało wam się dokonać tego wyczynu.

a czy aby miales problemy z mnoznikiem?? znaczy sie np chodzi na parzystych albo nieparzystych, czy tylko na polowkach??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos - no właśnie piszę, że w pcprojekcie mają te stare, dobre.

Leżaki magazynowe, i dlatego mają tylko 3 m-ce gwray. Wiem, bo posłałem im maila i mi wszystkow odpowiedzi wyłożyli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za poprzednie odpowiedzi ale w dalszym ciągu nie otrzymałem odpowiedzi, czy ktoś z was miał na tej płycie ustawione fsb na 230 Mhz lub wyższe?A jeśli tak ,to przy jakich ustawieniach udało wam się dokonać tego wyczynu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut na swoim 8RDA3 miał fsb >240 ale pyta z full modami na pamieci, niestety na Epoxie trudno jest wycisnąć dużo bez konkretnych pamieci, aczkolwiek ja na 8RDA 225 cl2 i 230 cl2,5 ( stare dobre czasy ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mało ci tego FSB ? :) Na 8RDA+/8RDA3+ wyciągniesz z dobrym procem i pamięciami FSB240 ale nie na 8RDA3I. Szkoda bo to fajna płytka, ale więcej niż FSB220 osobiście na niej nie widziałem.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak wyciągacie na tej płycie do 230 Mhz.Rozumiem że wyżej się nie da więc z czystej ciekawości chciałbym was jeszcze zapytać przy jakich napięciach było możliwe odpalenie waszej płyty przy fsb 230. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos - do FSB jeszcze się nadaje Soltek SL-75FRN2-L, ale rev. D.

Wnioskuję po dokonaniach _VIP_a.

Ja szczerze w Soltek-ach nie widzę nic ciekawego. Miałem swego czasu w kompie bardzo dobrego SL 75-KAV. W erze VIA KT-133 może i była konkurencją dla Abit-a, ale poza funkcją automatycznego podkręcania (nie zawsze dobrze działającego), Soltek nic ciekawego w tym temacie nie pokazał. Dobra passa tej firmy skończyła się na modelu DRV 4, bo DRV 5 to już prawdziwy koszmar. Jeszcze półtora roku temu dużo składaliśmy (w sklepie) na Soltkach, bo uważaliśmy je za dobrą klasę średnią, lepszą od ECS i Mercury i tańszą od Asus-ów i MSI. Tyle że poprawne uruchomienie DRV 5 + ATI wymagało sporych umiejętności. Pamiętam jak godzine siedziałem przy takim kompie i szukałem dlaczego 3DMark 2001 wywala się dokładnie w tym samym miejscu na każdym Radeonie 8500 128 MB, jakie mieliśmy w sklepie. Z wersją 64 MB chodzilo ok. Udało mi się to w końcu uruchomić, nie pamietam co musiałem nazmieniać z BIOS-ie żeby to do kupy działało. Powyłanczałem FW, zmniejszyłem szczelina dla tekstur w RAM-ie, podniosłem napięcie na AGP i jeszcze kilka rzeczy i ruszyło. Takie zabawy były z całą serią DRV 5 jaka trafiła do Polski pod koniec 2002 roku. Z FRV na KT-400 też były niezłe zabawy. Teraz w życiu nie wsadziłbym Soltka do mojego kompa. Także przestaliśmy handlować produktami tej firmy, bo za dużo było pieprz...nia z tym wszystkim.

Dziś jak ktoś potrzebuje taniej płyty która ma poprostu działać to kupuje ASRocka. Jeśli ktoś chce się trochę pobawić w podkręcanie to możliwości są trzy: Epox, Abit lub DFI. Inne rzeczy to zbyteczne przepłacanie, za coś co jest warte niewiele więcej niż ASRock, a kosztuje dużo więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...