Skocz do zawartości
Highlander

WC - 14 pytan zoltodzioba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem w trakcie skladania swojego pierwszego WC (troche smiesznie to brzmi :D) przeczytalem wiele atrykulow, ale im wiecej czytam tym wiecej powstaje pytan. Mam nadzieje ze tutaj uzyskam na nie odpowiedzi, a wiec do rzeczy:

1. Uklad otwarty (z pojemnikiem) czy zamkniety (bez pojemnika)? Za pierwszym przemawia wieksza ilosc plynu w ukladzie, przeciw - zatopienie pompki - co moze sie zle skonczyc przy przebiciach. Za zamknietym przemawia to ze pompka sucha, ale za to mniej cieczy. Czy moze wersja z pojemnikiem, ale pompka na zwenatrz?

2. Jaki plyn? Juz byly tutaj dyskusje na ten temat: woda destylowana, borygo, ekspansyna (co ciekawe na google 0 wynikow o ekspansynie). Wyczytalem ze najlepsze wyniki daje woda destylowana 85% reszta glikol oraz dodatek WaterWetter.

3. Czy oplaca sie sciagac WaterWetter (zapobiega korozji, zwieksza przewodnosc cieplna wody) ze stanow, czy moze jest jakis odpowiednik, ktory mozna dostac w Polsce?

4. Jakie lepsze polaczenie:

pompka -> wb -> chlodnica -> pojemnik -> pompka

czy

pompka -> chlodnica -> wb -> pojemnik -> pompka

czy moze jeszcze jakies inne?

5. Jesli jest wiecej elementow w systemie WC, jak lepiej je polaczyc? Zakladajac ze chlodzimy CPU i GPU czy lepiej jest polaczyc:

pompka -> wb CPU -> wb GPU -> ...

czy moze

pompka -> rozwidlenie na wb CPU i GPU -> ...

Jesli chlodzimy CPU peltierem, pierwsze rozwiazanie chyba odpada (woda bedzie juz dosc ciepla), w drugim natomiast przeplyw wody bedzie chyba wolniejszy?

6. Czy jest sens stosowania podwojnych wezy - jeden w drugim, drugi wiekszy dla bezpieczenstwa?

7. Czy jest sens chlodzenia chipsetu plyty glownej? Jedyna zaleta bedzie chyba usuniecie wiatraczka z chipsetu czyli pozbycie sie halasu?

8. Zabawy z Peltierem - dielectric grease - czyli ... izolator w kremie - gdzie to u nas dostac? Wpycha sie to w dziurki socket'a, aby uniknac skraplania wody, gdy bawimy sie w chlodzenie <0 C.

9. Izolacja wokol socket'a, zwykly silicon wystarczy? Zalezy mi na tym, aby w miare latwo mozna go bylo usunac, z drugiej strony nie chce aby sam odpadl? Czy jest odpowiednik Dow Corning Conformal Coating w Polsce czy warto zainwestowac akurat w to?

10. Jak sprawuje sie Arctic Silver 3 w temperaturach ponizej zera, slyszalem, ze sa problemy?

11. Jaka wydajnosc powinna miec pompka w przypadku gdy chce sie bawic z peltierem 200W :D? 600l/h wystarczy?

12. Jak podlaczacie pompke tak aby startowala razem z komputerem (czy moze recznie to robicie) wlutowac kable w zasilacz?

13. Czy w rachunkach za prad odczuje pompke oraz 200W peltier z dedykowanym zasilaczem 15V 25A? :D Komputer chodzi 5-7h dziennie, w weekendy wiecej :)

14. Czy trzeba uziemiac WB? Wystarczy kabelek od WB do obudowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1: jak wolisz jak chcesz wpakowac to do obudowy to lepiej uklad zamkniety, w ukladzie zamknietym nie ma tez utrat cieczy (jesli nie przecieka)

Ad2: ja uzywal pertygo jest troche gestszy od wody wiec wolniej plynie ale nie przewodzi pradu wiec nie obawaim sie przeciekow

Ad3 nie wiem ale wydaje mi sie ze jak chcesz sciagac tylko to to sie nie oplaca

Ad4: lepszy jest uklad pompka -> chlodnica -> wb -> pompka

Ad5:wydaje mi sie ze pompka -> wb CPU -> wb GPU -> ...

Ad6 nie ma sensu weze nie pekaja jedynie moga byc przecieki na laczeniach weza z blokiem pompka itp

Ad7 nie wiem jak chcesz miec kompleksowe WC to mozesz sie w to pobawic

Ad8 izolatorem w kremie jest silikon ktory mozesz qpic w elektroniku ale nie wiem czy jest sens upychac do w dziurki od socketa jak to wyczyscisz jak plyta walnie ??

Ad9 a nie lepiej powycinac zabelpieczenie ze styropianu i jakiejs zwardej bompki (np od ocieplania rur CO)

Ad 10 nie wiem ale cos wydaje mi sie ze nie osiagniesz temp ujemnych no chyba ze bedizesz peltierem chlodzil Celka max 800

Ad11 chyba 1000 to minimum jak na zabawe z Peltierem jak bedziesz chcial podpiac jeszcze blok na grafice i chipsecie to 1200 to minimum

Ad12 podlacz przekaznik pod 12V a z drugiej strony pompke

Ad13 przy zalozeniu ze jest 0 strat na transfie (co jest niemozliwe) zuzyjesz ok 70kW wiecej miesiecznie

Ad14 jak zastosujesz petrugo to nie trzeba a jak wode to wypadalo by podpiac uklad pod uziemnienie obudowa powinna ty wystarczyc bo w zasilaczu obudowa jest podpieta pod kabel uziemnienia

ale musisz pamietac zeby miec gniazdko z polcem ktory jest podlaczony pod uziemienie !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac ze sie naczytales mnostwo na sieci i cos Ci tam po glowie chodzi i od razu zaczynasz od peltiera 200W. Zuzycie pradu wzrosnie dwukrotnie. Peltier 200W to niesamowita grzalka. Zle podlaczysz i papa procesorku.Dodatkowo dochodzi problem odizolowania tego wszystkiego od otoczenia. Napchanie kremu pod podstawke to nie wszystko trzeba zaizolowac szczelnie cala okolice socketu jezeli chcesz normalnie korzystac z komputera. Pompka 600l/h na pewno bedzie za slaba jak na taki piec. Do takiego peltiera musisz tez miec bardzo dobry WB.

Ogolnie rzecz ujmujac pomysl niezly cholernie ciezki do zrealizowania no i kosztowny jak diabli. Nie lepiej zakupic szybszy procek?? Wyjdzie pewnie taniej i moze jeszcze starczy na jakies pamieci. Nie to zebym Cie zniechecal ale jak na poczatkujacego to stawiasz sobie za wysoka poprzeczke.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200W peltier czyli co 5 godzin nabije 1kWh. Skoro uzywa kompa okolo 5-7 godzin dziennie to zuzycie enrgii na dzien to cos kolo 1-1,5kWh W weekendy wiecej czyli spoko mozna przyjac srednia 2kWh na dzien. Razy 30 dni to cos kolo 60kWh sam peltier zezre. U mnie ostatni rzut okiem na rachunek ze STOEN-u doprowadzil do odkrycia ze jedna kilowatogodzina kosztuje 18 groszy. 60x0.18=10,8 zl na miesiac. Wyliczenia dla samego peltiera dodac do tego drugie tyle samego komputera i przyjemnosc korzystania z tego cuda techniki kosztuje ponad 20zl/mies. To telewizor zuzyje mniej bo cos kolo 5zl zakladajac sredni model 28 calowy.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Jaki plyn? Juz byly tutaj dyskusje na ten temat: woda destylowana, borygo, ekspansyna (co ciekawe na google 0 wynikow o ekspansynie). Wyczytalem ze najlepsze wyniki daje woda destylowana 85% reszta glikol oraz dodatek WaterWetter.

Ostatnio znalazłem coś takiego w sieci:

http://www.wentylacja.com.pl/technologie/t...ogie.asp?ID=674

Nazywa się Ergolid. Może się ktoś kompetetny wypowiedzieć?

Niestety jedyna oferta, jaką znalazłem na sieci to 20l za 90 PLN :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1: jak wolisz jak chcesz wpakowac to do obudowy to lepiej uklad zamkniety, w ukladzie zamknietym nie ma tez utrat cieczy (jesli nie przecieka)

ale musisz pamietac zeby miec gniazdko z polcem ktory jest podlaczony pod uziemienie !!

RaF

Ad1 : W ukladzie "otwartym" nie ma ubytkow cieczy, o ile jako zbiornik nie uzywasz akwarium lub innego wiaderka.

Mam ten zbiorniczek od Mate, z uszczelka i nic nie paruje, jest hermetycznie zamkniety.

W gniazdku, bolec moze tez byc zerowany, jezeli nie masz trzeciej zyly do uziemienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie rzecz ujmujac pomysl niezly cholernie ciezki do zrealizowania no i kosztowny jak diabli. Nie lepiej zakupic szybszy procek?? Wyjdzie pewnie taniej i moze jeszcze starczy na jakies pamieci. Nie to zebym Cie zniechecal ale jak na poczatkujacego to stawiasz sobie za wysoka poprzeczke.

Zawsze powstaje dylemat, wydac to wszytsko na WC czy moze zupgrejdowac sobie sprzet :) Co do peltierow to juz mialem z nimi do czynienia, ale bylo to chlodzone powietrzem za czasow Celerona 366 :D

Tym razem chce zainwestowac w WC, procek to AXP 1900+@2000+, pamieci OCZ rev. 2, system biega na magistrali 183MHz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze powstaje dylemat, wydac to wszytsko na WC czy moze zupgrejdowac sobie sprzet :) Co do peltierow to juz mialem z nimi do czynienia, ale bylo to chlodzone powietrzem za czasow Celerona 366 :D

Tym razem chce zainwestowac w WC, procek to AXP 1900+@2000+, pamieci OCZ rev. 2, system biega na magistrali 183MHz :)

Lepiej kup 1600+ AGOIA , zaplacisz mniej , podkrecisz wiecej 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...