Skocz do zawartości
Khunu

Jakie wiatraki, wiatraki do wszystkiego po kolei...

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Nie piszcie, że już było pełno takich tematów, bo nie każdy ma stałe. Trochę je przejrzałem, ale niewiele dalej wiem. Proszę więc o dobrą radę bądź jakiekolwiek nowe testy, recenzje (tylko nie te na Tweaku :D)

Mam sumę max 160zł i muszę kupić chłodzenie do mojego kompa. Chodzi na standardowym coolerze i się grzeje. Potrzebuję:

-wydajny, ale cichy (nie do wykonania) wiatrak na procesor. Zastanawiam się nad DragonOrb'em, ale nie jestem przekonany.

-Coppershim XP -muszę go mieć...

-chłodzenie na kartę grafiki, bo ją chcę puścić na standardowe 275/275 i więcej (8500LE>>>8500 :D :D :D) Tu chcę wiedzieć, czy to potrzebne, może lepiej radiatory na pamiątkach???

-jeszcze jeden wiatrak do budy (80x80 lub ew. 120x120)

Rzecz jasna nie stać mnie na wszystko, więc byłbym rad, gdybyście powiedzieli, co i jakie wziąć, żeby wyjść najlepiej. Proszę unikać postów w stylu "Dozbieraj na Volcano 7+", już wystarczająco dozbierałem i chcę coś zamówić. Ogólnie chcę coś z oferty 4max, albo komputronik(może śmieszne, ale kumpel bierze tam ramy i proca, więc będzie taniej no i jeszcze na dwóch...) Piszcie proszę najlepsze konfiguracje chłodzenia i nie przekraczajcie ceny bo tyle mam i więcej nie zrobię. THXz za wysiłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo rzeczy chcesz kupić za stosunkowo niską sumę. Dragon Orb... miałem takie 2 jeden 7200rpm drugi 4900 zresztą 7200 nadal mam w jego przypadku bez regulatora obrotów się nie obejdzie hałas jest nie do zniesienia. Ja na proca polecam Volcano7+ naprawdę warto i nie zawiedziesz się mam z fanmate1 4500rpm i wiatraka wogule nie słyszę przy czym temp w windowsie podczas netu i słuchania mp3 mam 37 stopni. I na twoim miejscu na procu i jednym wiatraku 80mm zakończyłbym zakupy.Radiatorki na ram nie warto miałem 2 radki 8500 i to daje tak ze 5mhz stabilnie więcej no i atrakcyjny wygląd 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sumę max 160zł i muszę kupić chłodzenie do mojego kompa. Chodzi na standardowym coolerze i się grzeje.

lato jest wiec musi sie grzac :)

napisz jakie masz temp bo jak do 55-60*C przy tym procku co w podpisie przy full obciazeniu i w obecne upaly- to wcale sie nie grzeje :o (jaka temp miales zima)

jaki masz cooler teraz i czy obudowa dobrze wentylowana i najwazniejsze czy nie ma pionowo umiezczonego zasialcza - bo w tym przypdaku albo zasialcz na zewnatrz budy (bo inaczej nawet njawydajniejszy cooler nanic sie nie zda) albo W/C itd

Potrzebuję:

-wydajny, ale cichy (nie do wykonania) wiatrak na procesor. Zastanawiam się nad DragonOrb'em, ale nie jestem przekonany.

Orby do cichych raczej nie naleza

jakby co to masz sposob na uciszenie standardowych coolerow

http://www.overclockers.com/tips457/

a jak chcesz dac wiekszy wentyl (bo moze tylko wentylator slaby a radiator masz dobry) na obecny radiator to

http://www.overclockers.com/tips943/

http://www.filestorm.de/workshop/fanad.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje volcano 7, 90zl

na radeona jakis coolerek od pentiuma z wentylkiem na 5V puszczonym (moze z 10zl)

do tego nawiew z 2x 80mm sunonow (lacznie 70zl), 1 na radeona, 2 wyciaga powietrze z nad procesora na zewnatrz obudowy

8O 8O 8O 8O 8O 8O ghdzie ty takie drogie sunony znal;azles?????????

jush na wgk sa tanshe :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DObra, napiszę co i jak mam. Na procu siedzi wiatrak coolermaster, standardowy jaki dali mi w sklepie, a na model się nie przyjrzałem, więc nie wiem. Chłodzenie w budzie już poprawiłem dorzucając jednego starego sunona 80x80 wywiewającego powietrze. Zasilacz mam na szczęście poziomo, a tamperatura (obecnie) to 49 idle 56 stress, ale podczas upałów miałem 62C (bez tego sunona) i to mnie martwi! Pierwszorzędny jest zakup coolera na proc, bo bez tego po prostu boję się podkręcać. Aha, w pobliżu nie ma żadnej giełdy komputerowej, w grę wchodzą albo nowe, albo z aukcji. Może wezmę Volcano 7 + copper shim + coolermaster(na wdmuch), razem jakieś 140 zeta. Jest gdzieś porównanie volcano 7 vs 7+ ?A co sądzicie o tych Blue i orange-orbach, co je reklamują na 4max??? Nada się to na radeonka, czy lepiej zostawić go w spokoju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecierz kolega wyraźnie napisał że ma 160 zeta a ty podajesz mi coolery za 140 i 160. :roll:

Czyli ma zapas kasy ! Starczy mu jeszcze na Sunon'a 80x80 - koszt 19 zł !

PS Nie za 160 zł, a za 149 zł !

no ale dochodzi jeszcze koszt przesyłki :roll: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wybór Volcano 7 nie ma żadnych szans z V7+ nawet się nie zastanawiaj nad kupnem tego V7. Ja miałem blue orange i crystala i powiem tyle ze blue orb szybko sie zużył i zaczął czasami tyrkać sobie crystal jest zdecydowanie za głośny choć bardzo wydajny moim faworytem jest więc orange orb nie duze rozmiary wydajny i cichy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DObra, napiszę co i jak mam ...

IMHO "szkoda" od razu wydawac kase skoro przy full obciazeniu max to 56*C - zanim wydasz kase to sprobuj zrobic przrejsciowke na wiekszy wentylator - z 3 linka z podanych prze ze mnie (sa gotowe wzory do sciagniecia i wydrukowania - szybko, latwo i tanio) - daj na ten radiator tego Sunona 80x80 i zostaw otworzony bok obudowy - zobaczysz jak sie zmienia temp bo moze masz jedengo z tych CoolerMasterow z glosnym i malo wydajnym wiatrakiem (standardowo same radiatory w CoolerMasterach sa OK) - jak sie sprawdzi to kupisz sam wentyl do obudowy, a jak sie nie uda to dopiero bedziesz szukal lepszego coolerka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, ale gafa, chodziło mi oczywiście o Volcano 7, a nie 7+, na tego drugie mnie nie stać... Dlaczego 7 jest zły?

Przy otwarciu obudowy temp spada do 50C max na 1600+, na 1800+ jest to 52C. Cooleraster ma średni aluminiowy radiator i malutki wiatraczek. Ale nie będę pracować przy otwartej budzie, bo to zawsze głośniej na i szybkę sobie wstawiłem, ładnie podświetlone i nie chce mi się nawet zdejmować, moding rulez!!!

A zalmany? Co z zalmanami, tak fajnie wyglądają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS a tego CoolerMastera zakladali Tobie w sklepie czy sam zakladales - bo chodzi o to czy na radiatorze jest ta badziewna "naklejka" (plaster termoprzewodzacy) czy zdarles go i dales jakas normalna paste termoprzewodzaca - bo to moze z tego powodu proc sie grzeje ze nie oddaje ciepla do radiatra tak jak powinien :!:

jak mowie kase zawsze zdazysz wydac - a wszyscy tutaj latwo "pomagaja" na co wydac te 160zl bo to nie ich kasa - radze sie kilka razy zastanowic zanim dokonasz zakupow, bo mozez tego potem zalowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX benek, chyba masz rację. Radiator założyli mi w sklepie(sic!) i nie zdejmowałem go na razie, ale nie podejrzewam ich o plaster. Chyba kupię samego coppershima, jakąś pastę i sunona.

Aha:

"Mit einem Fan-Adapter ist es möglich einen 80mm Lüfter auf einen CPU Kühler für 60mm Lüfter oder einen 60mm Lüfter auf einen CPU Kühler für 50mm Lüfter zu montieren."

Trochę umiem niemiecki, ale za choler nie czaję o co tu chodzi... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie doslowinie - z ta przejsciowka bedziesz mial mozliwosc zamontowac wentlator 80 na radiator przystowany do 60 albo wentylator 60 na radiator przystosowany do 50...

a o plaster nie ma co podejzewac bo on jest na kazdym nowym coolerku CoolerMastra i nie podejzewam ze "chlopcom" ze sklepu chce sie wydawac kase na paste i pierniczyc sie ze zdzieraniem plastra...

PS jak masz wentylator 70 (na CoolerMasterach rzadko spotykane a np na Spire czesto) to bedziez musial troche pokombinowac (sam bedziesz musial policzyc i narysowac odpowiedni "luk")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to jest zwykły wiatrak 60 x 60. Można kupić ew. sam wiatrak 60 x 60 tylko lepszy? Jeśli tak to jaki?

lepszy czyli szybszy - ale taki zazwyczaj bedzie glosniejszy nie mowiac ze trzeba bedzie sie za nim "nachodzic" i wywalic wiecej kasy niz na 80x80 o takiej samej wydajnosci

zeby wiedziec jaki dokladnie to musisz podac dokladny symbol swojego coolerka (bo moze sie okazac ze nowy 60x60 bedzie gorszy od starego) - ale IMHO lepiej jest jednak zrobic ta przejsciowke i kupic jakis wentyl 80x80x25 - bedzie ciszej i powinno byc taniej :)

BTW jak nie wiesz jaki masz cooler to podaj przynajmniej symbol jaki jest napisany na wiatraczku oraz dane (Ampery, Waty, itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na naklejce pisze tylko:

BALL

COOLER

MASTER

C12V

Coraz bardziej zastanawiam się nad przejściówką, ale z blachy raczej takiej nie wytnę :( Jaki jest dobry wiatrak 80x80 do proca i gdzie go można kupić? Tylko nie jakąś Deltę, bo to chałasuje jak odkurzacz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to na poczatek zrob np z grubego kartonu lub z jakiejs grubszej i sztywnej "folii" (np ze zdjecia rentgenowskiego) a co wiatraka daj na probe tego starego Sunona co masz i zostaw otwarty bok - wtedy zobaczysz temperaturki

a co do obecnego coolerka - looknij tu i powiedz jaki mozesz miec

http://www.coolermaster.com/products/products.html

szukaj raczej w grupie "FC-PGA SOCKET 370,7,A"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na podstawie wyglądu i prędkości wiatraka podejrzewam te trzy:

CP5-6J11C

CP5-6J31C

EP5-6I11

Jedno jest pewne, wiatrak ma +/- 10% 4800 obrotów ma wymiary 60x60xkilkanaście.

Co do tego Sunona to on ma chyba z 10 lat i jest na łożysku ciernym. Jeszcze niedawno był cały zapchny kurzem, więc wolę nie ryzykować zakładając go na procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jestes taki strachliwy :wink: to raczej nowego Sunona nie zamontujesz one maja tylko 2 kabelki (nie maja tego do monitoringu obrotow) ale jak sie zdecydujesz to chyba najlepszy bedzie SUNON KD1208PTB3 ma przeplyw powietrza o 50% wiekszy niz ten z CoolerMastera a przy tym nie powinien byc od niego glosniejszy

zobacz tu jest tabelka z 80x80x25 http://www.sunon.com.tw/product/traditional/t8025.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz wentyl do budy to mozesz tu kupic ja juz kupilem http://www.allegro.pl/showitem.php?item=6709330 nie zeby to byla reklama ale ja go tanio kupilem :) jak na taki wentylator bo 120x120 kosztuje ok 45zl a moze pomzecie rozwiazac mi problem z podlaczeniem tego wentyla :) http://tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=7647

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz wentyl do budy to mozesz tu kupic ja juz kupilem http://www.allegro.pl/showitem.php?item=6709330 ...

:lol: no i co sie tak jarasz ze masz napis Papst na wiatraczku skoro na razie moze robic jako ozdoba choinkowa (a do zimy jescze daleko) bo nawet nie umiesz go podlaczyc :lol:

po prostu niezla wtopa - tak umoczyc kase, nawet nie wiesz czy jest cichy a ten przeplyw powietrza (ponad 200 CFM) 8O - z takim czyms to moglbys chlodzic autobus komunikacji miejskiej :lol: , a nie obudowe komputerowa :lol: chyba ze robisz ze swojego kompa odkurzacz bo po tygodniu dzialania tego wentyla caly kurz z Twojego pokoju bedzie w obudowie :lol:

nie podpuszczaj innych zeby umoczyli kase :lol:

a tak BTW wczesniejsze posty dotyczyly wentylka na procka a nie do budy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...