Skocz do zawartości
michu19

poradzcie ktore ustawienia sa korzystniejsze??

Rekomendowane odpowiedzi

czesc. chcialbym sie dowiedziec od was ktore ustawienia sa korzystniejsze od strony wydajnosciowej,szybkosci - 11 x 200 fsb czy 10 x 210 fsb(takie teaz mam)wiem ze sa roznice w mhz ale w pamieci tez na na korzysc drugiej strony,a nie moge ustawic 11 * 200fsb i krecic w gore fsb bo mnie ogranicza zasilacz

na sprzecie barton 2500 abit nf 7 v2.0 2 x 512 kingston 400mhz

czy sa porownywalne ?dzieki z z gory za dopowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc. chcialbym sie dowiedziec od was ktore ustawienia sa korzystniejsze od strony wydajnosciowej,szybkosci - 11 x 200 fsb czy 10 x 210 fsb(takie teaz mam)wiem  ze sa roznice w mhz ale w pamieci tez na na korzysc drugiej strony,a nie moge ustawic 11 * 200fsb i krecic w gore fsb bo mnie ogranicza zasilacz

na sprzecie barton 2500 abit nf 7 v2.0 2 x 512 kingston 400mhz

czy sa porownywalne ?dzieki z z gory za dopowiedzi

Cieżko na oko powiedzieć - w pierwszym przypadku 100MHz więcej na procu, w drugim większa przepustowość szyny... Sprawdź jakimś benchmarkiem. Najwydajniej by było 8,5*250 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieżko na oko powiedzieć - w pierwszym przypadku 100MHz więcej na procu, w drugim większa przepustowość szyny... Sprawdź jakimś benchmarkiem. Najwydajniej by było 8,5*250

8,5 * 250 to napewno tylko moj abit by tego nie przełknał nie mowia o zasilaczu,a te 100mhz chyba tak duzo nie daja jak zmiana przepustowqosci z 200 fsb na 210fsb ale moge sie mylic najlepiej sprawdzic jakims benchmarkiem jak napisales - conajwyzej moga byc wynii porownywalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba zrobic rozne testy, nie tylko syntetyczne, ale qg mnie, nieco lepiej jest ustawic wyzsze fsb (jezeli timingi zostaja tesame), 100mhz mniej na procku specialnie go nie spowolni, a dodatkowe 20mhz w ddr maistrali to wiekrza przepustowosc, ktorej nigdy za duzo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie juz w to bawilem i wiem ze wydajność jest gorsza :!:

jak byś dal tak 210/10,5 albo fsb 220/10 to by byla lepsza wydajnosc od 200/11

ale tak to zapomnij :!: a roznica jest taka ze w benchmarku CCr przy ustawieniach 200/11 mialem jakies 9900pnk. a przy 210/10 mam ino 9200pnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieżko na oko powiedzieć - w pierwszym przypadku 100MHz więcej na procu, w drugim większa przepustowość szyny... Sprawdź jakimś benchmarkiem. Najwydajniej by było 8,5*250

8,5 * 250 to napewno tylko moj abit by tego nie przełknał nie mowia o zasilaczu,a te 100mhz chyba tak duzo nie daja jak zmiana przepustowqosci z 200 fsb na 210fsb ale moge sie mylic najlepiej sprawdzic jakims benchmarkiem jak napisales - conajwyzej moga byc wynii porownywalne

wtym przypadku to 10 mhz magistralą to jest nic więc lepiej dać dla proca 100 mhz więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi