Skocz do zawartości
NeonPPC

dc++ kompresja ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegos czasu jak cos sciagam to czasami mi sie wlacza taka jakby "komresja" tzn sciagam z maksymalna predkoscia (isdn w dialogu) 14kBs ale pokazuje mi ze sciagam okolo ~30kBs. Czas sie zgadza, pliki dzialaja itd.

Moje pytanie to: O co chodzi i jak zrobic zeby ta kompresja byla caly czas :>

Zamieszczam screena

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompresja ? Nie wiem czy coś takiego istnieje, a na DC++ znam się bardzo dobrze - uwierz mi :)

Może być to błąd DC++, albo twój provider zapomniał ustawić limitu na port, przez który przepływają informacje z DC++ (nie no to już żart of korz)

Nie wiem sam, ja bym się cieszył na twoim miejscu :]

A co zrobić, aby mieć stałą taką prędkość ? Chyba nic... nie osiągniesz więcej niż ci provider dał... wiem to z doświadczenia... :P

Corleone poddenerwowany, szybko nałożył ubrania na swe opalone ciało i wybiegł za Dolores, ta jednak płynęła wraz z pedrosem przez piękne błękitne morze luksusowa motorówką, zanurzając się w jego ramionach Koniec odcinka 4. CDN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe błąd jak nic :) nawet na forum dc czytałem o tym, zresztą sam zobacz:

Dołączona grafika

to nie jest fotomontaż, a na dysku po 5 minutach pojawił mi sie plik ponad 700MB... :lol: dodam jeszcze, że pewnego razu max pokazywało 25MB/s :!:

nie zawsze można wierzyć oczom, patrz tylko na prędkość jaką pokazuje ci dolny pasek ze statami...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE... panowie, mylicie się !

To nie żaden błąd DC++

To poprostu Fake Pliki wbijcie sobie to do głowy :P

Coraz więcej tego shitu pojawia się na DC++ :(

A oznacza to, że np. plik realnej wielkości 7kB ma wirtualny rozmiar 700 MB wtedy ściąga ci się te 7kB, ale musi pokazywać "realno-wirtualną" prędkość np. 25mB/s :)

Tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yenk: to to ja wiem, ale chodziło mi o prędkość nie po lokalu. pozatym pomnóż sobie 25MB/s x 8 = 200Mb/s... pokaż mi gdzie w Polsce są sieci lokalne o takiej przepustowości, więc raczej nie masz racji, że aż takie transfery da sie uzyskać :)

Pr0^^ | LoleX*: dzięki za odciemnienie :D. faktycznie twoje wyjaśnienie ma głowe. Potrafisz dokładniej powiedzieć na jakiej zasadzie to działa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

NIE... panowie, mylicie się !

To nie żaden błąd DC++

To poprostu Fake Pliki wbijcie sobie to do głowy :P

Coraz więcej tego shitu pojawia się na DC++ :(

A oznacza to, że np. plik realnej wielkości 7kB ma wirtualny rozmiar 700 MB wtedy ściąga ci się te 7kB, ale musi pokazywać "realno-wirtualną" prędkość np. 25mB/s :)

Tyle

+/- masz racje

ale:

w DC++ jest kompresja - i sprawdzanie crc (mozna wylaczyc w opcjach)

w momencie gdy pokazuje Ci ze masz 25mb/s to ewidentny fake

ale sprobuj sobie sciagnac duzy plik tekstowy od kogos kto ma tez wlaczona kompresje i crc(a jest oznaczone przez tą "*" przed sciagana pozycją) to zobaczysz o ile szybciej go sciagnie - i bedzie ten plik prawidlowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

[...]Potrafisz dokładniej powiedzieć na jakiej zasadzie to działa?

Otóż są takie debile w sieci (łagodniej tego nie można określić) które używają RevConn :evil: Jest to zmutowana wersja DC++ która działa na zasadzie klientów ed2k i tak jak ed2k nawiązuje kilkanaście połączeń . NIestety plik który sciąga osoba na RevConn jest automatycznie dodawany do plików udostępnionych i pokazuje sie jako kompletny plik np. 700 MB co w rzeczywistości nie jest prawdą gdyż zajmuje np. 70 MB , reszta to puste miejsce . I teraz jeżeli osoba która używa normalnego DC++ będzie chciała ściągnąć ten plik od idioty z RevConn wtedy robią się takie cuda , ponieważ te 70 MB idzie z normalny ( maxymalnym transferem np 64kB/s) jednak puste miejsca idą ileś tam Mbit/s . Ja na neo kiedyś sie nieźle uśmiałem że wyciskam ponad 20 Mbit/s :lol: . Jednak takich plików jest obecnie mnóstwo w sieci :cry: Jedynym rozwiązaniem jest to że jeżeli widzisz że plik idzie grubo ponad to jakie masz łacze rozłaczyć sie i usunąć ten plik bo już jest on uszkodzony . Najwiekszym bólem jest to jak masz już powiedzmy 97 % i poszukasz alternatywnego użytkownika żeby dociągnąć plik a trafisz na RevConn :(

Wtedy to tylko pozostaje tylko dobrze obciąć uszkodzoną końcówe i spróbować ponownie dociagnąć plik.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi