sirTIM Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Potrzebuje cos dobrego na trojany, z tym, ze chcialbym zeby caly czas dzialalo i reagowalo na trojana np wkompilowanego w jakis inny program. Norton antyvirus kompletnie wszystko przepuszcza;/ a Trojan remover'a trzeba samemu uruchomic i przeskanowac system:( Moze znacie cos dobrego co bedzie dzialalo caly czas, bo czesto zdarza mi sie ze jakis pliczek ma niemila niespodzianke i musze sie babrac z rejestrem itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yenk Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zainstaluj sobie jakiegoś firewalla np. zone alarm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Firewall raczej nie zabezpieczy przed "dorwaniem" trojana ale zablokuje jego działalność. Dobre i to. Przynajmniej automatycznie powiadomi, że masz co usunąć. Ze wojej strony polecę Sygate PF lub Kerio 2.1.5. Poste, dobre, darmowe firewalle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirTIM Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 mam sygate i [gluteus maximus]! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Sprecyzuj wypowiedź :D . Firewall nie zabezpieczy kompa przez zarażeniem samym trojanem. Mają za zadanie zablokować niechciany / nieznany ruch net ~ komp. I sądze, że oba (sygate i kerio) robią to równie dobrze. Aby się zabezpieczyć "bez wysiłku" przed zarażeniem trojanem trzeba by mieć idealny program antywirusowy - a takiego nie ma. Niestety, każdy ma swoje zalety i wady. Po to mówi się o uważaniu na nieznane załączniki poczty, nieznane pliki zciągane z sieci, są skanery online, programy do wykrywania i usuwania trojanów itp. Zabezpieczenia typu zainstaluj i zapomnij po prostu nie ma. Co do Nortona AV to się go pozbyłem, zbyt wiele razu mnie zdenerwował a i spowalniał system. Poczytaj: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=213...r=asc&&start=60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirTIM Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 chcialem napisac, ze d.u.p.a z tego sygate jest;] a to co napisales, to wszystko wiem, z tym, ze moze ktos ma jakis zloty srodek na ten badziew, bo juz mi sie znudzilo ciagle zapuszczanie programow ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 ...bo juz mi sie znudzilo ciagle zapuszczanie programow ;/Wystarczy utworzyć reguły i już nie będzie się pytał czy ma pozwolić danemu programowi na połączenie z siecią. Jak dobrze skonfigurujesz firewalla to nawet nie będziesz pamiętał o jego działaniu . chcialem napisac, ze d.u.p.a z tego sygate jest;]A możesz dokładniej napisać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirTIM Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 nie chodzi mi o reguly, bo to mam zrobione, tylko o to, ze musze recznie skanowac trojan remover'em. Co do sygate to niestety trojany potrafia sobie go wylaczyc:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 no to nie jest dobra wiadomość :( Podejrzewam jednak , że dla każdego z firewall'i znajdzie się trojan potrafiący go wyłączyć, tak jak i dla każdego antyvira znajdzie się wirus potrafiący go ominąć :? Ale wyłączony z niewiadomych przyczyn firewall to już sygnał, że coś jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Kerio 2.X ma taką możliwość, że po dodaniu odpowiedniego wpisu do rejestru - po wyłączeniu firewalla blokuje ruch sieciowy. Nie pamiętam tego wpisu, jak go znajdę do dopiszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pesel Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 ze swojej strony moge polecic programik Ad-aware, w wersji Pro posiada wbudowane monitorowanie rejestru Ad-watch i mysle, ze to jest dosc pewne zabezpieczenie bowiem nic bez Twojej zgody ale wiadomo, "nowe zabezpieczenia - nowi zlodzieje" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirTIM Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 zapodalem sobie te Ad-aware z ad-watch, zobaczymy jak sie bedzie spisywac:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Kerio 2.X ma taką możliwość, że po dodaniu odpowiedniego wpisu do rejestru - po wyłączeniu firewalla blokuje ruch sieciowy. Nie pamiętam tego wpisu, jak go znajdę do dopiszę. Jak się dobrze skonfiguruje firewalla to nie ma bata żeby jakiś trojan zadziałał. Co do antitrojanów polecam Antitrojan 5.5 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...