Skocz do zawartości
marcinsz0

co powoduje u mnie zawieszanie kompa ??

Rekomendowane odpowiedzi

juz sam nie wiem co jest , procesor i pamięć są mocno podkręcone ,komp stabilny w prime95 /testowalem przez 6 godzin zadnych błędów/ ,SuperPi tez wszystko przechodzi ,3dmarki tez

zawieszka jest taka iz nie mam niebieskiego ekranu ,tylko zamraża się obraz i nic nie mozna zrobic

co moze być za to odpowiedzialne ?????????????????????????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź chłodzenie grafy, czy się nie przegrzewa. Taki zwis wskazuje na grafę. U mnie tak jest jak za dużo ją podkręcę.

Druga sprawa że zasiłka może wymiękać. Nie sugeruj się pomiarami z płyty, sprawdź miernikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięć dokladnie przetrzepałem memtestem86 i goldmemory , zasilacz jest nowy Huntkeya napięcia ma stabilne jak skała

ja tez myslę ze to karta graficzna ,ma juz swoje lata ,mysle ze ją wyciągne ,wykręce radiator i zmienię pastę pod radiatorem ,moze pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź jeszcze pamieć w memtescie lub goldmemory - ze wskazaniem na to drugie

grr jak zwis to napewno nie pamieci - byl by reboot 8)

:idea: wyglada jak by cos z grafa :? ale i tak obstawiam badziewniaka ANF7 8) cos sie pewnie juz smali :lol:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde dalej zawieszki ,Vcore mam nie duze 1,7V ,na mosfetach zamantowane radiatorki ,

co do za duzego FSB ,przeciez prime95 by mi wywaliło a robilem testy "Torture Test" przez 10 godzin i zadnego blędu

macie jeszcze jakies pomysly ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde ,ktoremu programowi wierzyć :

-prime95 ok. 10 godzin testów przeszło bez błędów

-memtest86+ kilka testów bez blędów

-GoldMemory 5.07- caly test kilka razy bezbłednie

-GoldMemory 6.64 - sypie strasznie błedami / ale cos mi sie zdaje ze ten program kłamie ,bo przy takie ilości błedów jak pokazuje ,prime95 zaraz by się wysypał /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest teraz duzo cieplej , wiec mozliwe ze karta sie przegrzewa . przynajmniej ja tak mialem , ze grajac w jakies gry wymagajace sporo od grafy , mialem od czasu do czasu widok pulpitu z bliska , odkrec grafe i zobacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

helpppp

pare dni byl spokoj i znowu zawieszki ,zauwazylem dziwną rzecz :

gdy komputer sie wiesza /bez blue screenow / nastepuje "zamrozenie "obrazu i kontrolka z dysku sie swieci po resecie przy ladowaniu pisze ze nie znaleziono dysku HDD :( ,musze wylaczyc i wlaczyc wtedy jest juz ok ,tak jagby cos z dyskiem albo kontrolerem hdd na plycie sie działo :((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh mam to samo, czasami zawieszki w grach, a czasami tak poprostu przy sluchaniu mp3 i tez zadnych BSoD

wywalilem wszystkie karty z kompa, odlaczalem napedy, zmienialem tamsy od dysku, tez po resecie nie widzial dysku - czasami pomagalo dopiero wylaczenie calej listwy

naprawdopodobniej u mnie cos z zasilaczem bo zmiana kabla zasilajacego HDD pomogla na "niewidzenie" dysku, ale zawiesza sie nadal :( chociaz juz mniej, w koncu dojde co jest tego przyczyna :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

helpppp  

pare dni byl spokoj i znowu zawieszki ,zauwazylem dziwną rzecz :

gdy komputer sie wiesza /bez blue screenow / nastepuje "zamrozenie "obrazu i kontrolka z dysku sie swieci po resecie  przy ladowaniu pisze ze nie znaleziono dysku HDD :( ,musze wylaczyc i wlaczyc wtedy jest juz ok ,tak jagby cos z dyskiem albo kontrolerem hdd na plycie sie działo :((

heh... miałem identyczną opcję! I wiecie co było nie tak? BAD SECTORY na dysku.... Moja Barracuda V po prostu się regularnie co tydzień rozsypywała coraz bardziej i ciągle pojawiały się nowe bad sectory... jeśli możesz to pożycz od kogoś HDD i sprawdź. Według mnie to dysk!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też stawiam na dysk.Miałem podobne efekty na berce IV.U mnie to wyglądało w ten sposób: Winda chodziła aż miło aż w pewnym momencie pstryk i "freze",czasami było troszke inaczej komp niemiłosiernie zwalniał lub wręcz przystawał by po jakimś czasie (ok 20-20minut)znowu ruszał.

No i oczywiście jak juz "stał"lampka z hdd świeciła non stop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...