Skocz do zawartości
Andi

TAGAN TG380-U01 380W - jak sie sprawuje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w koncu pozbylem sie z kompa Qteca 550W PFC :) Po odpakowaniu paczki zatkalo mnie. Ksiazeczki wykonanie kabli, ich dlugosc i sama waga zasilacza!!! Jest owiele ciezszy od Qteca. Po podlaczeiu do kompa kolejne zdziwnienie. Dziala czy nie :) ? Jest diabelnie cichy, najcichszy komponent mojego komputerka. Aby go uslyszec trzeba przylozyc ucho blisko zasilki. Sprawdzalem to na wykreconym kompie aby chociaz troszke go obcizyc. Jedyna "wada" to taka ze podniosla sie temp.wewnatrz obudowy ze wzgledu na wolne obroty wentyli w zasilaczu. Na szczescie nadrabiaja to 2 wentyle zasysajace powietrze i 2 wyciagajace.

Napiecia na zasilce:

+3,3 28A

+5 37A

+12 22A

-12 1A

-5 0.8A

+5 2.5A

Napiecia przy podkreconym kompie z PCprobe:

+3.3 3.328V

+5 4.892V

+12 12.544

reszt nie podaje

Przy podwyzszaniu FSB ponad 200MHz i podnoszeniu napiecia na procku do 1.75V z +12.544V podnioslo sie do 12.63 a +4.892 spadlo do 4.78V. Napiecie +3.328 praktycznie nie uleglo zmianie. Jesli ma ktos jakies opinie to prosze pisac. Ja jestem bardzo zadowolony z tego zasilacza a mialem do wyboru Cheifteca 420W. Moze inni podziela sie swoja opinia na jego temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, w koncu pozbylem sie z kompa Qteca 550W PFC :)  Po odpakowaniu paczki zatkalo mnie. Ksiazeczki wykonanie kabli, ich dlugosc i sama waga zasilacza!!! Jest owiele ciezszy od Qteca. Po podlaczeiu do kompa kolejne zdziwnienie. Dziala czy nie :) ?  Jest diabelnie cichy, najcichszy komponent mojego komputerka. Aby go uslyszec trzeba przylozyc ucho blisko zasilki. Sprawdzalem to na wykreconym kompie aby chociaz troszke go obcizyc. Jedyna "wada" to taka ze podniosla sie temp.wewnatrz obudowy ze wzgledu na wolne obroty wentyli w zasilaczu. Na szczescie nadrabiaja to 2 wentyle zasysajace powietrze i 2 wyciagajace.  

Napiecia na zasilce:

+3,3  28A

+5     37A

+12   22A

-12    1A

-5      0.8A

+5     2.5A

Napiecia przy podkreconym kompie z PCprobe:

+3.3  3.328V

+5     4.892V

+12   12.544

reszt nie podaje

Przy podwyzszaniu FSB ponad 200MHz i podnoszeniu napiecia na procku do 1.75V  z +12.544V podnioslo sie do 12.63 a +4.892 spadlo do 4.78V.  Napiecie +3.328 praktycznie nie uleglo zmianie.  Jesli ma ktos jakies opinie to prosze pisac. Ja jestem bardzo zadowolony z tego zasilacza a mialem do wyboru Cheifteca 420W. Moze inni podziela sie swoja opinia na jego temat.

ty napiecia na 12v i na 5v masz lipa to 1 jest poza normami :lol: przy takim lekkim podkreceniu 8O ja na swoim modecomie odczyty z probe zaloczan tv i kljent seti mam 11.968,4,85,3.24 ale wiadomo to gowno z plyty najlepiej miernikiem mierzyc ale jak na plycie masz poza normami to jakas lipa jest :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty napiecia na 12v i na 5v masz lipa to 1 jest poza normami  :lol: przy takim lekkim podkreceniu  8O ja na swoim modecomie odczyty z probe zaloczan tv i kljent seti mam 11.968,4,85,3.24 ale wiadomo to qpa z plyty najlepiej miernikiem mierzyc ale jak na plycie masz poza normami to jakas lipa jest :?

Bo to jest właśnie odczyt z kompa. Ten sam zasilacz i mam elegancko 12,1V niezależnie od obciążenia mierzone miernikiem i 5,2V chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taganika

proc chodzi tak jak w podpisie, napiecia nie przekraczaja norm mierzone miernikiem.

Ps nie patrzcie na napiecia z windy :D

Czy mozesz podac napiecia pomierzone miernikiem? Te odczytane z biosu i programow nie sa raczej poprawne :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie chodzi mu o grafe.Ja mam chiefteka 360W i jestem zadowolony.Narazie nie bede zmieniał, moze jak bedzie w spredaży ten TAGAN ale o mocy 420w to pomysle :D .BTW:Gdzie mozna kupic wogóle te zasialcze??

Ja zakupilem na allegro w sklepie internetowym. Co pewien czas wystawiaja nowe aukcje. Login sklepu na allegro: www.4speed.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie chodzi mu o grafe.Ja mam chiefteka 360W i jestem zadowolony.Narazie nie bede zmieniał, moze jak bedzie w spredaży ten TAGAN ale o mocy 420w to pomysle :D .BTW:Gdzie mozna kupic wogóle te zasialcze??

grafa swoją drogą :wink: ale wystarczy popatzrec na napiecia ze 12 rosnie a 5 maleje tzn ze jego komp ciagnie z 5V wiecej a chieftec na 5V ma 40A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grafa swoją drogą :wink: ale wystarczy popatzrec na napiecia ze 12 rosnie a 5 maleje tzn ze jego komp ciagnie z 5V wiecej a chieftec na 5V ma 40A

a racja racja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odczyty z biosa jak się mają, ja mam TAGANA 480 i 12v napięcie w biosie wskazuje 11,5, cos chyba nie gra, nie sprawdzałem miernikiem.

A tą wtyczkę kwadratową do wpięcia do płyty do P4, to warto podłączać, cos daje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sorry, jeszcze jadę na MSI 845E MAX2 i P4 1.8 @ 2.4, nową płytkę i procek bedę montował w weekend, bo w tygodniu zbyt późno wracam do domu i nie chce mi się rozbierać kompa.

Te napięcie to jest w biosie na tej płycie i procku, co napisałem wyżej.

Mam się martwić, czy narazie nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, a może nie, ale jak podłączyłem tą dodatkową, kwadratową wtyczkę, to napięcie 12V ustabilizowało się na poziomie 11,86 i tak trzyma, ale spróbuje załatwić miernik, bo te odczyty z płyt są często bardzo mylące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taganika

proc chodzi tak jak w podpisie, napiecia nie przekraczaja norm mierzone miernikiem.

Ps nie patrzcie na napiecia z windy :D

Czy mozesz podac napiecia pomierzone miernikiem? Te odczytane z biosu i programow nie sa raczej poprawne :(

taktowanie 2500MHz 1.75V

napiecia

12V 12.14-12.15 podczas obciazenie spada do 12.09-12.08 stabilniutkie

chiefa tez testowalem i napiecia bardziej skakaly :) o 01V do 04V

PS nie patrzcie na te bapiecia z windy bo to mozna sobie w d**** wsadzic

w speedfanie pokazuje mi 11.86 a na mierniku nigdy ponizej 12 nie spadlo i jeszcze jak skacze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk@s i inni sorry za zbyt szybko zaktualizowany podpis, ale taki config będzie od soboty, narazie jadę na mobo MSI 845E Max2 i P4 1.8 @ 2.4 i 512 Ram Kingstona, reszta ta sama, a nowe mobo, procek i pamięci będę miał wieczorem w piątek.

Więc te odczyty to z MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi