przeciwnik Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 wczoraj oddałem swoją Barracude 80 GB do sklepu ponieważ padła :( nie chcialem czekać 14 dni więc dostałem 2 nowe dyski ( za mała dopłatą) posiadam płyte główna EpoX 8RDA3+. ma ona raid ale na serial ATA. Pytanie moje brzmi. jak najlepiej podlączyć te dyski aby działały jak najszybciej? mysłe ze powinienem podłączyć systemowy dysk na pierwszym kanale master a drugi dysk na pierwszym kanal slave. czy lepiej drugi dysk podłączyć na drugim kanale z nagrywarką? sory za głupie pytania ale jestem w dyskach zielony :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 u mnie oba śmigają na masterach. czyli mam tak: pierwsza taśma dysk master+nagrywara slave druga taśma dysk master + dvd slave no i wszystko śmiga :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 kiedys jak sie bawiłem takimi <span style="color:red;">[ciach!]</span>łami :) to najszybciej mi zgrywał film jak miałem dwa dyski podłaćzone pod tą samą tasmę.Na tej samej taśmie nie moze być żadnego napędu czy nagrywarki bo wtedy dysk przełacza się w ten sam tryb co napęd i działa wolniej.Tak mi to tez tłumaczoni i się tego trzymam.Niewiem czy to jest prawda (z tym przełączaniem się) ale mi tak działa najlepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 Lepiej na oddzielnych taśmach oba jako master. Dysk systemowy podłącz sam, a do drugiego kanału podłącz nagrywarkę. Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Dokup za ok. 150zł kontroler PCI z raidem i podłącz dyski w raid0. Daje to naprawdę duży wzrost wydajności. Ja na raidzie mam odczyt powyżej 90. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...